-
Αρχική > Τοπικά νέα > Δήμος Καστοριάς :Καινούρια  πρόσωπα με νέα μυαλά και φρέσκες ιδέες στα ψηφοδέλτια

Δήμος Καστοριάς :Καινούρια  πρόσωπα με νέα μυαλά και φρέσκες ιδέες στα ψηφοδέλτια

Το πιο θεαματικό χαρακτηριστικό του φετινού εκλογικού αγώνα σε τοπικό επίπεδο είναι η εκπαραθύρωση όλου σχεδόν του παλαιού πολιτικού προσωπικό,

. Ελάχιστοι από τους παράγοντες που επί χρόνια και χρόνια μεσουρανούσαν στα πολιτικά πράγματα της περιοχής διασώζονται και βρίσκουν θέσεις στα σημερινά ψηφοδέλτια. Είναι προς τιμήν όλων των υποψηφίων δημάρχων ότι έχουν επιλέξει συνειδητά να γεμίσουν τους συνδυασμούς τους με νέα πρόσωπα -με σημαντική κατάρτιση τα περισσότερα εξ αυτών –τα οποία, ακόμα κι αν δεν καταφέρουν να επιφέρουν αλλαγές, θα μιλήσουν σίγουρα μια φρέσκια γλώσσα και θα φέρουν σίγουρα στο βήμα νέες αντιλήψεις.
Αυτό δεν είναι κάτι που έχει να κάνει με ηλικίες. Ενας πολιτικός 60 χρονών μπορεί κάλλιστα να είναι και να σκέπτεται πιο επαναστατικά από έναν πολιτικό 20 ετών.
Ούτε αυτό είναι κάτι που έχει να κάνει με κομματικές καταβολές. Η όσμωση των ιδεολογικών έχει καταστήσει πλέον απολύτως ασαφή τα ιδεολογικά στίγματα των διάφορων πολιτικών χώρων.
Εχει περισσότερο, θα έλεγα, να κάνει με πρακτικά προβλήματα και τις εφικτές μεθόδους αντιμετώπισης τους.

Η Καστοριά του σήμερα κινείται σε ένα λυκόφως μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο μέρος της χώρας. Και ο κόσμος εδώ το έχει ήδη αντιληφθεί στο πετσί του αυτό. Το επίπεδο ζωής έχει ήδη πέσει εκεί που δεν πάει παρακάτω.

Αν δεν ληφθούν άμεσα και σοβαρά μέτρα ανάταξης της οικονομικής ζωής του τόπου, ο τόπος αυτός λίαν συντόμως θα εκκενωθεί. Αλλά και μέτρα να ληφθούν πάλι θα υπάρξει πρόβλημα. Γιατί, δυστυχώς, δεν υπάρχει στον κόσμο οικονομικό μέτρο που να το λαμβάνει κάποιος σήμερα και να είναι σε θέση να αποφέρει θετικές συνέπειες αύριο.
Η οικονομική επανόρθωση είναι πάντοτε σταδιακή και αργή. Για αυτό και έχει τόση σημασία αυτή να ξεκινάει άμεσα. Τα μέτρα που μια δημοτική αρχή θα πάρει αύριο με το ‘καλημέρα’ της στην εξουσία, θα αρχίσουν να αποδίδουν θετικά μόλις προς το τέλος της τετραετίας της- αν όχι και παραπέρα από αυτήν…
Ο τόπος χρειάζεται σαφώς νέες κατευθύνσεις και οι νέες κατευθύνσεις θέλουν φαντασία, τόλμη και επιχειρησιακότητα. Οι νέοι, οιονεί, δήμαρχοι, δείχνουν, μέχρι στιγμής, να το έχουν αντιληφθεί αυτό και φαίνεται ότι επιχειρούν μια ριζική ανανέωση μυαλών.
Κατά πόσον όμως το νέο προσωπικό Συμβούλων αυτό που θα καθίσει στα επόμενα δημοτικά έδρανα θα φανεί συνεπές έναντι αυτής της αναγκαιότητα, ή θα αρχίσει -και αυτό- να παίζει τα γνωστά συμφεροντολογικά παιχνίδια των παλαιών, είναι κάτι που θα φανεί από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη…

Λεωνίδας Εκιντζόγλου

 

 

 

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks