-
Αρχική > Τοπικά νέα > Έχει μολυνθεί η ατμόσφαιρα από την υπερκατανάλωση καυσόξυλων(ρεπορτάζ )

Έχει μολυνθεί η ατμόσφαιρα από την υπερκατανάλωση καυσόξυλων(ρεπορτάζ )

Με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στη δημόσια υγεία από τους ρύπους Η ΑΙΘΑΛΟΜΙΧΛΗ «ΠΝΙΓΕΙ» Την Καστοριά !

 Σπάει όλα τα ρεκόρ η συγκέντρωση σωματιδίων

Δώρα Κωτσοπούλου

 Μόνιμο πονοκέφαλο στους κατοίκους του Λεκανοπεδίου Καστοριάς  προκαλεί το καθημερινό σχεδόν φαινόμενο της αιθαλομίχλης, η οποία όταν βρίσκεται σε μεγάλη έξαρση, δημιουργεί αποπνικτική ατμόσφαιρα και επιδεινώνει επικίνδυνα την υγεία των κατοίκων, κυρίως αυτών με επιβαρυμένο ιστορικό.

Ανησυχητικές διαστάσεις για τη δημόσια υγεία, αλλά και τον αέρα που αναπνέουμε έχει πάρει  η ρύπανση από τα τζάκια και τις ξυλόσομπες, στην περιοχή μας, καθώς οι ρύποι που εκλύουν στην ατμόσφαιρα εμφανίζονται έως και τέσσερις φορές πάνω από τα ημερήσια θεσμοθετημένα όρια, ενώ δεν φαίνονται βροχές ή άνεμοι για να τη διαλύσουν…
Ο βομβαρδισμός της ΠΕ Καστοριάς από τα επικίνδυνα και πολλές φορές αόρατα αιωρούμενα σωματίδια που προκαλεί η καύση των τζακιών και το εμπάργκο στο πετρέλαιο επιβαρύνουν την ήδη βαριά ατμόσφαιρα και ξεγυμνώνουν την ανευθυνότητα της πολιτείας, η οποία κατέστησε απαγορευτική τη χρήση του πετρελαίου θέρμανσης.

Ωρολογιακή βόμβα αποτελεί για τη δημόσια υγεία το κάψιμο κουφωμάτων, μελαμίνης και νοβοπάν

Για άκρως επικίνδυνη επίδραση των μικροσωματιδίων που προκαλούν στον οργανισμό οι ρύποι από τα τζάκια και τις ξυλόσομπες έκανε λόγο, μιλώντας στη ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ο συμπολίτης μας γιατρός πνευμονολόγος, κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά είπε, με τη χρήση των τζακιών σε τόσο μεγάλη κλίμακα, είναι διαπιστωμένο από χημικές αναλύσεις ότι αυτά τα μικροσωματίδια εύκολα επικάθονται στο αναπνευστικό σύστημα και  προκαλούν σωματική βλάβη.
            Ο κρυφός κίνδυνος, που πιθανότατα ελάχιστοι καταναλωτές γνωρίζουν, αποτελεί ωρολογιακή βόμβα για τη δημόσια υγεία, καθώς η καύση παρόμοιων υλικών στις εστίες απελευθερώνει διοξίνες ακόμη και στο εσωτερικό των σπιτιών! Η ανησυχία επιτείνεται από τις βάσιμες ενδείξεις ότι οι εστίες δεν καίνε μόνο ξύλα αλλά και χαμηλής ποιότητας πέλετ (προϊόν ξύλου), που πλέον διακινείται ανεξέλεγκτα στο εμπόριο. «Υπάρχει ρύπανση στον εσωτερικό χώρο, γιατί  όταν ανοίγει κάποιος την ξυλόσομπα για να βάλει ξύλο, βγαίνουν ρύποι καπνού έξω. Tο τζάκι όσο καλά και να τραβάει, είναι σίγουρο ότι κάποιες ποσότητες καπνού αναρροφούνται στον εσωτερικό χώρο με αποτέλεσμα αυτοί οι ρύποι να προκαλούν διάφορες πνευμονοπάθειες, είτε του τύπου της χρόνιας βρογχίτιδας, είτε του βρογχικού άσθματος. Αυτά, σε συνδυασμό με κάποιες άλλες βλαβερές ουσίες, όπως αυτές που βρίσκονται στο τσιγάρο, επιδεινώνουν την κατάσταση», εξήγησε ο γιατρός.«Ο καλύτερος τρόπος για το αναπνευστικό σύστημα είναι η θέρμανση να προκαλείται είτε από καυστήρες πετρελαίου -φυσικά και το πετρέλαιο πρέπει να ελέγχεται- ή μέσω της ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία είναι τελείως υγιής για τους χώρους που γίνεται η χρήση της αλλά βλαπτική για τους χώρους όπου παράγεται και αναφέρομαι στα εργοστάσια της ΔΕΗ», εξήγησε ο κ Τζηκαλάγιας.

 

Όσοι έχουν πρόβλημα καλό είναι να μην εκτίθενται πολλές ώρες στην εισπνοή αερίων από την καύση των ξύλων.

Ένα ακόμη δυσάρεστο επακόλουθο που επιβαρύνει την υγεία των ανθρώπων, είναι και το γεγονός ότι ο κόσμος λόγω της οικονομικής κρίσης καίει κάθε είδους ξύλο, όπως βαμμένα ή βερνικωμένα και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζονται τα προβλήματα, γιατί όλα αυτά παράγουν χημικές ουσίες και  είναι ακόμα πιο τοξικά. Μάλιστα, εάν στα προσανάμματα προστεθούν και άκρως επικίνδυνα υλικά, όπως το κάψιμο κουφωμάτων, μελαμίνης και νοβοπάν που εμπεριέχουν τοξικά υλικά, τότε τα τζάκια και οι σόμπες ενοχοποιούνται ακόμη και για την έκκληση διοξινών.
    «Ο κόσμος πρέπει να ζεσταίνεται με τις μεθόδους θέρμανσης που ήξερε, όπως το πετρέλαιο και μακάρι κάποτε να φτάσει η τηλεθέρμανση στην Καστοριά ή το φυσικό αέριο που είναι πιο υγιεινό» δήλωσε ο κ. Τζηκαλάγιας στέλνοντας παράλληλα μήνυμα στους συμπολίτες μας: «Πρέπει να σταματήσουμε να καίμε το οτιδήποτε βρίσκουμε, ενώ όσοι έχουν προβλήματα αναπνευστικής φύσεως πρέπει να μην εκτίθενται πολλές ώρες στην εισπνοή των αερίων από την καύση των ξύλων».

Ενδέχεται, τέλος, να αυξηθεί το ποσοστό των ρύπων στην ατμόσφαιρα της πόλης μας κι αυτό εξαρτάται από την εξέλιξη του καιρού κατά τους βασικούς χειμερινούς μήνες που είναι ο Ιανουάριος, ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος! Αν κάνει πολύ κρύο, θα ενταθεί η λειτουργία τζακιών και καυστήρων πέλετ και θα αυξηθούν τα σωματίδια στην ατμόσφαιρα, τα οποία στη συνέχεια θα  επιβαρύνουν και την υγεία μας.

 

Top
Enable Notifications OK No thanks