Μια μαριονέτα με αυτισμό ονόματι Τζούλια είναι ο νέος χαρακτήρας που θα συμπληρώσει την παρέα του Έλμο, του Μπερτ, του Έρνι, του Μεγάλου Κίτρινου Πουλιού και του Cookie Monster στη δημοφιλή παιδική εκπομπή «Sesame Street».
Δεν είναι η πρώτη φορά που αυτή η παιδική σειρά, από τότε που ξεκίνησε να προβάλλεται πριν από σχεδόν 50 χρόνια, «εισάγει» πρωτοποριακούς τρόπους και διαφορετικούς χαρακτήρες για να διδάξει στα παιδιά κοινωνικά θέματα.
Η σειρά, η οποία προβλήθηκε για μικρό χρονικό διάστημα και στην Ελλάδα με τίτλο «Σουσάμι Άνοιξε», προτείνει λοιπόν ένα νέο χαρακτήρα, τη μαριονέτα με αυτισμό ονόματι Τζούλια, όπως αποκάλυψαν οι δημιουργοί της σε τηλεοπτική εκπομπή του CBS.
«Το μεγάλο ζήτημα από την αρχή ήταν «Πώς το κάνουμε αυτό; Πώς μιλάμε για τον αυτισμό;» είπε στην εκπομπή η συγγραφέας του «Sesame Street», Κριστίν Φεράρο. «Είναι παγίδα γιατί ο αυτισμός δεν είναι ένα πράγμα, γιατί είναι διαφορετικό για τον καθένα ξεχωριστά που έχει αυτισμό».
Όταν στο επεισόδιο στο οποίο πρωτοεμφανίζεται η Τζούλια της συστήνεται το Μεγάλο Κίτρινο Πουλί, εκείνη το αγνοεί και όταν μια ομάδα παιδιών αποφασίζουν να παίξουν κυνηγητό, η Τζούλια ενθουσιάζεται τόσο που αρχίζει να χοροπηδάει. «Αυτό είναι κάτι τυπικό ορισμένων παιδιών με αυτισμό», εξηγεί η Φεράρο. Αλλά η κατάσταση καταλήγει στη δημιουργία ενός νέου παιχνιδιού στο οποίο όλα τα παιδιά χοροπηδούν γύρω από την Τζούλια. «Επομένως αυτός ήταν ένας πολύ εύκολος τρόπος για να δείξουμε ότι με μια ελάχιστη προσαρμογή (τα παιδιά) μπορούν να την συναντήσουν εκεί που βρίσκεται», συμπληρώνει.
Οι υπεύθυνοι της εκπομπής συμβουλεύτηκαν καθηγητές ειδικής αγωγής, παιδοψυχολόγους και οργανώσεις υποστήριξης αυτιστικών παιδιών, ώστε να καταλήξουν στον καλύτερο δυνατό τρόπο προβολής ενός αυτιστικού χαρακτήρα σε μη αυτιστικά παιδιά.
Ακόμη δεν είναι βέβαιο αν η Τζούλια θα ενταχθεί στο μόνιμο καστ των πρωταγωνιστών. Πάντως η Φεράρο λέει σχετικά: «Πολύ θα το ήθελα. Και μάλιστα δεν θα ήθελα να είναι η Τζούλια, το παιδί από το Sesame Street που έχει αυτισμό. Θα ήθελα να είναι απλώς η Τζούλια».
Αξίζει με την ευκαιρία να σημειωθεί ότι η συχνότητα εμφάνισης και διάγνωσης του αυτισμού έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Ενδεικτικά στις ΗΠΑ το ποσοστό των αυτιστικών παιδιών είναι 1 στα 68.
Ας γνωρίσουμε την Τζούλια, το πρώτο Muppet με αυτισμό
Ένα κορίτσι με το όνομα Τζούλια εντάχθηκε στα μέλη των muppet του διάσημου τηλεοπτικού παιδικού προγράμματος της Μεγάλης Βρετανίας “Sesame Street”, ως το πρώτο muppet με αυτισμό. Η Τζούλια εμφανίζεται σε ένα online παραμύθι με τίτλο «Είμαστε Καταπληκτικοί 1, 2, 3,» στο οποίο ενώ αυτή και ο Έλμο έχουν κανονίσει να παίξουν μαζί, έρχεται στη παρέα τους και ένα άλλο Muppet, η Άμπι, η οποία μαθαίνει ότι στη Τζούλια αρέσει να παίζει λίγο διαφορετικά από αυτήν και από τον Έλμο.
Η Τζούλια δεν θα εμφανιστεί ακόμη στο κύριο τηλεοπτικό πρόγραμμα του “Sesame Street”, αλλά το παραμύθι είναι μέρος ενός δικτυακού τόπου και της εφαρμογής, «SesameStreet και Αυτισμός: Δείτε το Καταπληκτικό σε όλα τα παιδιά», το οποίο διαθέτει επίσης βίντεο και πόρους για τα παιδιά και τους γονείς. Η πρωτοβουλία αποσκοπεί στη μείωση του στίγματος που περιβάλλει τις διαταραχές του φάσματος του αυτισμού και να διαδώσει τη συνειδητοποίηση για τα παιδιά με αυτισμό.
«Η Τζούλια έχει κάποιες συμπεριφορές όπως το να μην κοιτάζει κατευθείαν στα μάτια το άλλο παιδάκι και είναι λίγο πιο ευαίσθητη στους θορύβους και στα φώτα», δήλωσε στο η Jeanette Betancourt, ανώτερη αντιπρόεδρος των κοινωνικών αντίκτυπων, σε workshop του Sesame Street στις ΗΠΑ. Φυσικά, όταν η Τζούλια βρίσκεται μαζί με την Άμπι και τον Έλμο, δείχνει, όχι μόνο τις διαφορές της, αλλά και τα κοινά που μοιράζεται με τα υπόλοιπα muppet.
Η Τζούλια, ένα 4χρονο muppet με πορτοκαλί μαλλιά και πράσινα μάτια, παίζει μαζί με τον Έλμο. Ορισμένες δραστηριότητες τις κάνουν μαζί, για παράδειγμα και οι δύο αγαπούν να ταλαντεύονται και να τραγουδούν. Σε άλλες περιπτώσεις, αποκλίνουν λίγο–ο Έλμο χτίζει τα τειχάκια του σε ψηλούς πύργους και χαρωπά τα σπρώχνει να πέσουν στο πάτωμα ενώ η Τζούλια τοποθετεί τα δικά της σε μια σειρά.
Όταν η φίλη του Έλμο, η Άμπι τους βρίσκει στην παιδική χαρά, είναι αρχικά λίγο μπερδεμένη με τη Τζούλια, η οποία δεν ανταποκρίνεται άμεσα στο χαιρετισμό ή στο κάλεσμά της να παίξουν μαζί. Αλλά τελικά, η Τζούλια την καλεί να παίξει μαζί τους και παίζουν και τρέχουν, δείχνοντας τον ενθουσιασμό τους με διάφορους τρόπους. Όταν πάνε σε ένα κατάστημα για ένα σνακ, η Τζούλια εκφράζει επίσης τη δυσαρέσκειά της για τους δυνατούς θορύβους και τη προτίμηση για ένα κρύο ποτό αντί για μία ζεστή σοκολάτα.
Οι γονείς των παιδιών με αυτισμό εκτιμούν την εικόνα που δείχνει η Τζούλια, ειδικά ως ένα κορίτσι, επειδή ο αυτισμός διαγιγνώσκεται πιο συχνά σε αγόρια και είναι εύκολο για τα κορίτσια να αγνοηθούν. Αλλά είναι επίσης αισιόδοξοι ότι η Τζούλια θα αρχίσει να εμφανίζεται και σε άλλα επεισόδια του Sesame Street, όπου τα παιδιά που δεν έχουν αναζητήσει ενεργά το παραμύθι, θα μπορούν να μάθουν περισσότερα για αυτήν.
«Θέλω να γνωρίζω ότι [η κόρη μου] η Κέισι, θα πάει στο σχολείο και κάποιος θα καθίσει μαζί της στην κούνια, θα τραγουδήσει μαζί της, και δεν θα νομίζει ότι είναι παράξενη», δήλωσε στους New York Times η μητέρα της 7χρονης Κέισι που έχει αυτισμό.
Η Τζούλια αντιπροσωπεύει μία μόνο πτυχή του αυτισμού, όμως στο διαδικτυακό τόπο του Sesame Street εμφανίζονται περισσότερα παιδιά με διάφορες μορφές του αυτισμού. Μεταξύ αυτών είναι ο Τόμας, ο οποίος χρησιμοποιεί ένα iPad για να επικοινωνεί και απολαμβάνει να πετάει χώματα στον αέρα και να τα βλέπει να φεύγουν μακριά. Ένα άλλο παιδί είναι ο Λούι, που του αρέσει να παίζει το κυνηγητό που σταματάς απότομα και να χτίζει οχυρά με τους φίλους του. Και έπειτα, υπάρχει η Γεσένια, της οποίας οι αδελφές της τη βοηθούν να ετοιμαστεί το πρωί και που χτυπά τα χέρια της για να δείξει πόσο ενθουσιασμένη είναι για το σχολείο.
Οι δημιουργοί αυτής της ενότητας για τον αυτισμό, ελπίζουν ότι το πρόγραμμα θα βοηθήσει τα παιδιά και τις οικογένειες που ασχολούνται με τον αυτισμό και ότι αυτές οι ματιές στις ζωές των άλλων, θα φτάσουν και στα παιδιά χωρίς αυτισμό. «Αν είσαι πέντε χρονών και βλέπεις ένα άλλο παιδί να μην έχει βλεμματική επαφή μαζί σου, μπορεί να σκεφτείς ότι το παιδί αυτό δεν θέλει να παίξει μαζί σου. Όμως μπορεί να μη συμβαίνει αυτό», είπαν οι εκπρόσωποι του Sesame Street.«Θέλουμε να δημιουργήσουμε μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση και ενσυναίσθηση»
.https://www.amea-care.gr/