Η υπεριώδης ηλικιακή ακτινοβολία βλάπτει τους ιστούς στην επιφάνεια και βαθιά μέσα στα μάτια, γι’ αυτό και η επιλογή των κατάλληλων γυαλιών ηλίου έχει ζωτική σημασία.
Είναι καλά τεκμηριωμένο πως όσο περισσότερο εκτίθενται τα μάτια μας στην UV, ιδίως στην UVB, τόσο περισσότερο κινδυνεύουμε μεγαλώνοντας να εκδηλώσουμε προβλήματα όπως ο καταρράκτης, η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και η εμφάνιση μορφωμάτων.
Δεν χρειάζεται, όμως, να φτάσει κανείς στα 50 ή στα 60 του για να αντιμετωπίσει τέτοια προβλήματα. Μερικά μορφώματα όπως το πτερύγιο εκδηλώνονται ακόμα και σε εφήβους ή εικοσάρηδες που είναι σέρφερ, σκιέρ, ψαράδες, αγρότες ή γενικώς περνούν πολλές ώρες το μεσημέρι κάτω από τον ήλιο.
«Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι νομίζουν ότι τα μάτια τους κινδυνεύουν από τον ήλιο μόνο αν τον κοιτάξουν απευθείας, πράγμα που ούτως ή άλλως δεν πρέπει ποτέ να κάνουμε, ούτε σε περίπτωση έκλειψης ηλίου», λέει ο χειρουργός – οφθαλμίατρος δρ Ιωάννης Ι. Δατσέρης, αντιπρόεδρος της Εταιρείας Υαλοειδούς – Αμφιβληστροειδούς.
«Η αλήθεια όμως είναι πως η υπεριώδης ακτινοβολία είναι επικίνδυνη και όταν αντανακλάται από λείες επιφάνειες όπως η άσφαλτος, η άμμος, η θάλασσα, οι τζαμαρίες, το νερό της πισίνας και το χιόνι. Γι’ αυτό τον λόγο τα γυαλιά ηλίου που δεσμεύουν την UV είναι απαραίτητα σε όλους μας, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και μάλιστα από πολύ μικρή ηλικία δεδομένου ότι η δράση της UV είναι αθροιστική με το πέρασμα του χρόνου».
Τί πρέπει να προσέχουμε όταν προμηθευόμαστε γυαλιά ηλίου; «Το πρώτο είναι από πού τα αγοράζουμε», απαντά ο δρ Δατσέρης. «Τα γυαλιά ηλίου πρέπει να τα προμηθευόμαστε μόνο από καταστήματα οπτικών ώστε να είναι βέβαιο ότι έχουν υποβληθεί στους απαιτούμενους ελέγχους απορροφητικότητας και ποιότητας και ότι έχουν κατασκευασθεί με συγκεκριμένες προδιαγραφές».
Τα γυαλιά θα πρέπει να φέρουν τη σήμανση CE και να αναγράφουν ότι απορροφούν κατά 99% ή 100% τόσο την υπεριώδη ακτινοβολία Α (UVA) όσο και την υπεριώδη ακτινοβολία Β (UVB). Μερικά μπορεί να αναγράφουν «απορρόφηση της UV έως 400 nm»: είναι το ίδιο με το «100% απορροφητικά».
Μην σας παραπλανήσει το χρώμα ή το κόστος τους, συνεχίζει ο δρ Δατσέρης. Η απορροφητική ικανότητα δεν εξαρτάται από το πόσο σκούρα είναι ούτε από το πόσο ακριβά. Αντιθέτως, ίσως καλό είναι να αποφεύγετε τα κατάμαυρα γυαλιά, διότι λόγω του σκούρου χρώματος διαστέλλεται η κόρη του ματιού και επιτρέπει τη διέλευση περισσότερης ακτινοβολίας στο εσωτερικό των ματιών.
Πρέπει επίσης να ξέρετε ότι τα γυαλιά ηλίου που έχουν κεχριμπαρένιους, πράσινους ή γκρι φακούς δεν δεσμεύουν περισσότερη ηλιακή ακτινοβολία αλλά αυξάνουν τη σκιαγραφική αντίθεση (κοντράστ), γεγονός που μπορεί να είναι χρήσιμο για όσους ασχολούνται με αθλήματα όπως το γκολφ, για τους σκιέρ, τους κυνηγούς, τους πιλότους και τους ιδιοκτήτες σκάφους. Τα γυαλιά με μετρίας σκουρότητας φακούς, όμως, είναι καλύτερα για τους περισσότερους ανθρώπους και για καθημερινή χρήση.
Για λόγους ασφαλείας, καλό είναι να προτιμήσετε γυαλιά με φακούς από οργανικά υλικά (πλαστικά), ενώ αν είστε οδηγοί ή ασχολείστε επισταμένα με τα θαλάσσια σπορ ίσως πρέπει να επενδύσετε σε γυαλιά με πολωτικούς φακούς οι οποίοι μειώνουν τη λάμψη που προέρχεται από ανακλαστικές επιφάνειες όπως το νερό και η άσφαλτος (αυτό δεν προσφέρει περισσότερη ηλιοπροστασία, αλλά μπορεί να αυξήσει την ασφάλεια κατ’ αυτές τις δραστηριότητες).
Απαραίτητο είναι τέλος να προτιμάτε τα μεγάλα γυαλιά ηλίου τα οποία ει δυνατόν θα καλύπτουν τα μάτια και από το πλάι. Ο γενικός κανόνας είναι πως όσο μεγαλύτερα τα γυαλιά τόσο περισσότερη η προστασία από τον ήλιο. Μελέτες έχουν δείξει πως όταν φοράει κανείς μικρά γυαλιά ηλίου επιτρέπεται η διέλευση αρκετής UV ώστε να μειώνονται τα οφέλη τους.
ΠΗΓΗ: tanea.gr