-
Αρχική > Πολιτισμός > Μιχάλης Μπινιάκος: Εξερευνώντας τις ποικίλες πτυχές της Ελληνικής παράδοσης (Ρεπορτάζ)

Μιχάλης Μπινιάκος: Εξερευνώντας τις ποικίλες πτυχές της Ελληνικής παράδοσης (Ρεπορτάζ)

Το ελπχ ΟΡΜΟΣ διοργάνωσε, για πρώτη φορά στην Καστοριά, ημερίδα που αφορά την ελληνική παράδοση και λαογραφία, με ένα πάρα πολύ ενδιαφέρον θέμα που εξέτασε τις προκλήσεις και ευκαιρίες της παράδοσης και λαογραφίας στην σημερινή εποχή. 

Δώρα Κωτσοπούλου

Λαογραφία και παράδοση σήμερα: Προκλήσεις και ευκαιρίες

Προσκεκλημένοι ομιλητές ήταν ο Δρ. Γουλιμάρης Δημήτρης , καθηγητής από την ΣΕΦΦΑΑ του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, και ο Δρ. Σιώκης Νικόλαος, διδάκτορας της Ιστορίας του Ελληνισμού από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ενώ ρόλο συντονιστή στην συζήτηση που ακολούθησε είχε ο πρόεδρος του ελπχ ΟΡΜΟΣ Δρ. Μπινιάκος Μιχαήλ.

Στις εισηγήσεις τους ο κ. Γουλιμάρης ανέλυσε τον ρόλο του χορού στο πλαίσιο της παραδοσιακής κοινωνίας από την μια πλευρά αλλά και την σύγχρονη προοπτική του στην σημερινή κοινωνία από την άλλη, δίνοντας πέρα από μια γενικότερη θεωρητική θεώρηση, και αρκετά πρακτικά παραδείγματα που φανερώνουν την μετάβαση από την λεγόμενη ‘’πρώτη’’ στην ‘’δεύτερη’’ ύπαρξη του.

Αντίστοιχα, ο κ. Σιώκης αναφέρθηκε στην κοινωνική ερμηνεία του ενδυματολογικού κώδικα της Κλεισούρας Καστοριάς κατά το παρελθόν, εξετάζοντας και αναλύοντας της συνθήκες κάτω από τις οποίες οι τοπικές ενδυμασίες καθιερώνονται σε μια κοινότητα από την μια πλευρά αλλά και πώς αυτές τροποποιούνται, διαφοροποιούνται και γίνονται αποδεκτές διαχρονικά από την άλλη πλευρά.

Στην συνέχεια, στην στρογγυλή τράπεζα που ακολούθησε και μέσα από έναν πολύ ζωηρό και ενδιαφέρον διάλογο με τους συμμετέχοντες , με αξιόλογες τοποθετήσεις και ερωτήματα από ανθρώπους που έχουν περισσότερη ή και λιγότερη σχέση με την παράδοση γενικότερα, ο κ. Μπινιάκος γενίκευσε και αποτύπωσε σαν συμπέρασμα της ημερίδας την σημασία που έχει το ιστορικό, κοινωνικό αλλά και γεωγραφικό (τοπικό) πλαίσιο μέσα στο οποίο εξετάζουμε κάθε φορά την οποιαδήποτε πτυχή της παράδοσης και λαογραφίας.

Τέλος, σε δηλώσεις του στη ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ, ο πρόεδρος του ελπχ ΟΡΜΟΣ, κ. Μπινιάκος,  σημείωσε την σημασία που έχουν τέτοιου είδους εκδηλώσεις ,τόσο για τον σύλλογο όσο και για την Καστοριά γενικότερα, και ενέταξε την ημερίδα αυτή μαζί με το συμπόσιο που έχει ήδη καθιερωθεί σαν θεσμός και ακολουθεί τον επόμενο μήνα, στην προσπάθεια του ελπχ ΟΡΜΟΣ αφενός να διευρύνει τον ορίζοντα και τις γνώσεις μας σε θέματα ελληνικής λαογραφίας και παράδοσης και αφετέρου να εντάξει και να καθιερώσει την Καστοριά στον χάρτη των εξειδικευμένων εκδηλώσεων υψηλού επιπέδου σχετικά με το θέμα αυτό. Επίσης, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους συμμετέχοντες από συλλόγους της Δυτικής Μακεδονίας (Φλώρινα, Αγ. Παντελεήμονα, Σιάτιστα και Κοζάνη) και να εκφράσει την ελπίδα πως θα υπάρξουν περισσότερες συνέργειες από τους συλλόγους της Καστοριάς στο μέλλον.

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks