-
Αρχική > Τοπικά νέα > Μόλυνση στο ποτήρι μας

Μόλυνση στο ποτήρι μας


Αμα απλώσετε έναν χάρτη του νομού επάνω σε ένα τραπέζι, θα κάνετε μια απλή διαπίστωση.

Τα πρώτα προβλήματα με το νερό της Καστοριάς εμφανίστηκαν στο οροπέδιο στην δυτική πλευρά της Ορεστιάδας. Και μάλιστα με μια διευρυνόμενη τάση περιφερειακής εξάπλωσης προς τα Δυτικά.
Και ήταν προβλήματα διόλου αστεία. Αφορούσαν μόλυνση της καρδιάς όλων των νερών της περιοχής, δηλαδή του υδροφόρου ορίζοντα. Τώρα, ο ίδιος επιμολυντής ανιχνεύτηκε και στην εγγύτερη στην πόλη μας πηγή, αυτήν του Μπουζμπουναρίου.Η οποία -δείτε το στον χάρτη- βρίσκεται στο Νταηλάκη, δηλαδή στα Δ/ΒΔ της λίμνης.
Αν τώρα, παρ’ ελπίδα, ανιχνευτεί μόλυνση ΚΑΙ στα ανατολικά της λίμνης, βλέπε Τοιχιό, Μεταμόρφωση, Πολυκάρπη κλπ αυτό θα σημαίνει ένα άκρως ανησυχητικό πράγμα: ότι η αυτή θα έχει περάσει από κάτω της. Κι αν έχει περάσει από κάτω της, τότε οι πηγές της ίδιας της λίμνης θα αρχίσουν να την τροφοδοτούν με δηλητήριο. Δεν νομίζω ότι είναι απαραίτητο να το τραβήξουμε παραπέρα να δούμε τι θα σημάνει αυτό για την χλωρίδα και την πανίδα της και σε τελική ανάλυση για εμάς τους ίδιους… Δεν νομίζω ότι ένας εχέφρων άνθρωπος χρειάζεται περισσότερα δεδομένα για να αρχίσει να ανησυχεί σοβαρά!
Από πού προέρχεται αυτή η μόλυνση?
Το είδος του επιμολυντή μας δείχνει ότι κατά πάσα πιθανότητα σχετίζεται με υποπροιόντα επεξεργασίας δερμάτων. Δεν είναι εκατό τοις εκατό σίγουρο, αλλά συνιστά τον πιο λογικοφανή χημικό συνειρμό. Αυτό με την σειρά του σημαίνει ότι θα έπρεπε ήδη να έχει εκραγεί μια τεραστίων διαστάσεων έρευνα σε ΟΛΑ τα βυρσοδεψεία του οροπεδίου προκειμένου να ελεγχθεί το ενδεχόμενο μιας διαρροής. Ηθελημένης ή μη. Και κυρίως να διαπιστωθεί ένα άλλο απλό πράγμα.
Αν η περι ου ο λόγος μόλυνση υπήρξε εφάπαξ ή εάν είναι διαρκείας και συνεχίζεται. Γιατί στην δεύτερη περίπτωση θα μας πάρει και θα μας σηκώσει όλους μας ή θα πρέπει στα σοβαρά να αρχίσουμε να σχεδιάζουμε μια Εγίρα, να μαζέψουμε τα μπογαλάκια μας και να μετακομίσουμε μαζικά σαν τους Εβραίους με τον Μωυσή που την κάνανε από την Αίγυπτο.
Γιατί πληθυσμός 50.000 ψυχών σε ένα μέρος που όλες οι βρύσες του θα τρέχουν δηλητήριο ασφαλώς και δεν θα μπορεί να ζήσει.
Το θεωρείτε απαραίτητο να φτάσουμε ως εκεί, ή, όσοι κατέχετε ηγετικά πόστα, σκοπεύετε να πράξετε κάτι σοβαρό? Κι όταν λέμε κάτι ‘σοβαρό’ δεν εννοούμε φυσικά να αρχίσετε το αγαπημένο σας ‘μπλα μπλα’ στις εφημερίδες και στην τηλεόραση…

Λεωνίδας Εκιντζόγλου

 

Λεωνίδας Εκιντζόγλου
Top
Enable Notifications OK No thanks