-
Αρχική > Πολιτισμός > Με ξεχωριστό τρόπο γιόρτασαν οι γυναίκες του συλλόγου Λύβ την παγκόσμια γιορτη γυναίκας (

Με ξεχωριστό τρόπο γιόρτασαν οι γυναίκες του συλλόγου Λύβ την παγκόσμια γιορτη γυναίκας (

   Οι γυναίκες όλων των χωρών του κόσμου γιόρτασαν και φέτος στις 8 Μαρτίου την ημέρα τους. Τη Διεθνή ημέρα της γυναίκας

       . Η γιορτή αυτή καθιερώθηκε το 1910 από τη Διεθνή Γυναικεία Διάσκεψη της Κοπεγχάγης, ύστερα από πρόταση της μεγάλης φεμινίστριας Κλάρας Τσέτκιν.

      Από τότε, η μέρα αυτή δεν έπαψε να συμβολίζει τους αγώνες των γυναικών για τα δικαιώματά τους και τη διεθνή αγωνιστική αλληλεγγύη τους.

          Έτσι, επί 100, σχεδόν, χρόνια η 8η Μαρτίου δίνει την ευκαιρία στις γυναίκες όλων των χωρών μαζί και κάθε χώρας χωριστά να προβάλουν τις γενικές και τις ιδιαίτερες διεκδικήσεις τους και να σφυρηλατήσουν τους δεσμούς της φιλίας και της αλληλεγγύης τους, στον αγώνα για ένα καλύτερο μέλλον. Από το 1910 μέχρι σήμερα η 8η Μαρτίου αποτελεί ακριβώς το σύμβολο αυτής της πάλης. Δεν είναι ημέρα κούφιων πανηγυρισμών, αλλά ημέρα αγώνων, δράσης και προβολής των γενικών και ειδικών γυναικείων αιτημάτων.

Η 8η Μαρτίου υποδηλώνει την ανάγκη για τακτικό απολογισμό των βημάτων που γίνονται στις κοινωνίες, προς την ισότητα των δύο φύλων και για το σχεδιασμό της περαιτέρω πορείας, για νέες διεκδικήσεις και νέες κατακτήσεις. Σημαντικά ερωτήματα, που είναι καθημερινά και κρίσιμα, δεν φαίνεται να έχουν πάρει ακόμα τις κατάλληλες απαντήσεις.
Παρ’ όλα αυτά, θα πρέπει να θεωρηθεί δεδομένο ότι οι κατακτήσεις και η αλληλεγγύη των γυναικών, η απαίτηση για εκσυγχρονισμό της κοινωνίας, ο σεβασμός των ανθρώπινων δικαιωμάτων, η παγκοσμιοποίηση και ο ανταγωνισμός στοχεύουν να οδηγήσουν την κοινωνία σε διεξοδικούς παραμέτρους, ειδικά τη δεδομένη χρονική στιγμή που η ίδια κοινωνία μάς έχασε τα ίχνη της και τον προσανατολισμό της και βαδίζει ψηλαφώντας στην ομίχλη.

 

Top
Enable Notifications OK No thanks