Οι φοιτητές εδώ και καιρό ζητούν την απόσχιση των τμημάτων του Αγρινίου από το Πανεπιστήμιο Πατρών.
Παρουσία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλοακαρνανίας ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου τάζει σε φοιτητές ότι το τμήμα τους στο Αγρίνιο θα αναβαθμιστεί σε Μηχανικών, ως «φτηνότερο αντίδωρο» στις αντιδράσεις των φοιτητών που θέλουν η σχολή να αναβαθμιστεί σε αυτόνομο Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδος. Την ίδια στιγμή, μετά το ναυάγιο της πρότασης για απορρόφηση του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ), ο κ. Γαβρόγλου αποδύεται σε νέα προσπάθεια να πείσει τους καθηγητές στο Πανεπιστήμιο Πατρών ώστε το Ιδρυμα να απορροφήσει το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος. Η «Κ» παρουσιάζει την ενημέρωση που έκανε η πρύτανης του Παν. Πατρών κ. Βενετσάνα Κυριαζοπούλου στα μέλη της Συγκλήτου του Ιδρύματος για το σχέδιο της απορρόφησης του ΤΕΙ.
Ειδικότερα, χθες, ο κ. Γαβρόγλου συναντήθηκε με αντιπροσωπεία φοιτητών και αποφοίτων του τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων (ΔΠΦΠ) του Παν. Πατρών που έχει έδρα στο Αγρίνιο, παρουσία των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλοακαρνανίας Παναγιώτη Κουρουμπλή, Γιώργου Βαρεμένου και Μαρίας Τριανταφύλλου. «Στη συνάντηση ο κ. Γαβρόγλου ενημέρωσε τους φοιτητές για την απόφαση ίδρυσης τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος και ένταξης σε αυτό του διδακτικού προσωπικού και των φοιτητών του τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων», ανακοίνωσε το υπουργείο, χωρίς να αναφερθεί στους ακαδημαϊκούς λόγους που υπηρετούσε η παρουσία των βουλευτών στη συνάντηση.
Οι φοιτητές εδώ και καιρό ζητούν απόσχιση των τμημάτων του Αγρινίου από το Παν. Πατρών και κατόπιν ίδρυση Παν. Δυτικής Ελλάδος στην Αιτωλοακαρνανία και είχαν προχωρήσει σε κατάληψη του τμήματός τους, του δημαρχείου και της ΔΟΥ Αγρινίου.
Η πρόταση για μετεξέλιξη του τμήματος ΔΠΦΠ σε Μηχανικών Περιβάλλοντος υιοθετείται και από την πρύτανη του Παν. Πατρών, Βενετσάνα Κυριαζοπούλου. Μιλώντας, χθες, στην «Κ» ο κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής Πατρών κ. Δημήτρης Ματαράς χαρακτήρισε casus belli την απόφαση για νέο τμήμα Μηχανικών στο Παν. Πατρών. «Η Πολυτεχνική Σχολή πλήττεται καίρια με τη μετονομασία ουσιαστικά του τμήματος ΔΠΦΠ σε τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος, αγνοώντας τις πολλαπλές περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις και αποφάσεις της Κοσμητείας. Η πολύ πρόσφατη ομόφωνη απόφαση της Πολυτεχνικής περί του θέματος αγνοείται», αναφέρει ο κ. Ματάρας σε ανακοίνωσή του.
Από την άλλη, η κ. Κυριαζοπούλου με έγγραφό της προς τα μέλη της Συγκλήτου (φέρει ημερομηνία 10/3) τα ενημερώνει για «το σχέδιο απορρόφησης του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας από το Πανεπιστήμιο Πατρών, μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας και τον γ. γραμματέα, την Παρασκευή 8/3/2019», όπως λέει.
Βάσει του νέου σχεδίου δημιουργούνται οι σχολές: Γεωτεχνικών Επιστημών (Αγρίνιο-Μεσολόγγι) όπου συζητιούνται ακόμα τα τμήματα Επιστημών Αποκατάστασης της Υγείας για τα τμήματα ΤΕΙ Επαγγελμάτων Υγείας, Νομικών και Πολιτικών Επιστημών με ένα τμήμα Νομικής. «Αποφεύγεται εντέχνως να αναφερθεί το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτού του σχεδίου, η προσθήκη στο πανεπιστήμιο των άλλων τμημάτων του ΤΕΙ», ανέφερε προς τους συναδέλφους του ο καθηγητής του Παν. Πατρών Σπύρος Πανδής. Ο ίδιος πρόσθεσε: «Για να λειτουργήσουν τα τμήματα που αναφέρονται ονομαστικά (σχολές Γεωτεχνικών Επιστημών, Αποκατάστασης Υγείας, κ.λπ.) τον Σεπτέμβριο, θα χρειαστούν καθηγητές οι οποίοι θα είναι προφανώς οι υπάρχοντες καθηγητές των ΤΕΙ. Το αν θα μπουν σε Γενικό Τμήμα, για να τους βγάλει (σημείωση: εννοεί να τους εντάξει στις βαθμίδες των πανεπιστημιακών) σε λίγες εβδομάδες μια “επιτροπή Γαβρόγλου” είναι κοροϊδία και στάχτη στα μάτια».
Έντυπη καθημερινή