-
Αρχική > Ελλάδα > Φιάσκο το επίδομα ενοικίου – Εγκρίνεται 1 στις 3 αιτήσεις

Φιάσκο το επίδομα ενοικίου – Εγκρίνεται 1 στις 3 αιτήσεις

Παρά το μεγάλο- ως ήταν αναμενόμενο- ενδιαφέρον για το επίδομα ενοικίου, ως τώρα οι αιτήσεις που τελικά εγκρίνονται περιορίζονται στο 1/3 των αιτήσεων που υποβάλλονται,

 

ενώ το στοιχείο που προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι από τις εγκεκριμένες αιτήσεις οι περισσότερες δεν αφορούν τρίτεκνους ή πολύτεκνους, όπως θα περίμενε κανείς- αλλά νοικοκυριά που αποτελούνται από ένα και μόνο άτομο.

Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από την ΗΔΙΚΑ (Παρασκευή 7 και μισή το απόγευμα) δείχνουν ότι επί συνόλου 150.429 αιτήσεων, το σύστημα είχε ανάψει πράσινο φως σε μόλις 54.578 νοικοκυριά, ενώ οι υπόλοιπες είτε ακυρώθηκαν είτε απορρίφθηκαν είτε βρίσκονται σε αναμονή. Όσον αφορά, δε, στο κόστος- αναγωγή στο σύνολο του έτους- των εγκεκριμένων αιτήσεων, ανέρχεται σε 78,9 εκατ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι δεν έχει καλυφθεί ούτε το 1/5 από το κονδύλι των 400 εκατ. Ευρώ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα ποιοτικά στοιχεία των εγκεκριμένων αιτήσεων, που δείχνουν ότι ως τώρα το επίδομα ενοικίου κατά 69% κατευθύνεται σε νοικοκυριά χωρίς παιδιά ή το πολύ με 1 παιδί. Ειδικότερα, 25.687 εγκεκριμένες αιτήσεις αφορούν σε νοικοκυριά χωρίς παιδί και άλλες 12.057 σε νοικοκυριά με 1 παιδί, δείγμα ενδεχομένως το ότι θα έπρεπε να υπάρξει πιο γενναία πριμοδότηση στα εισοδηματικά όρια των οικογενειών με περισσότερα τέκνα.

Είναι ενδεικτικό ότι υπάρχουν μόνο 3.087 εγκεκριμένες αιτήσεις για τρίτεκνες οικογένειες, άλλες 550 για νοικοκυριά με 4 παιδιά, 84 για οικογένειες με 5 παιδιά, 24 για 6 παιδιά, 12 για οικογένειες με 7 παιδιά, ενώ υπάρχει και 1 έγκριση επιδόματος για νοικοκυριό με 8 παιδιά.

Όσον αφορά, δε, στο εισοδηματικό προφίλ των έως τώρα εγκεκριμένων δικαιούχων του επιδόματος, η πλειοψηφία (περίπου 27.000) έχει εισόδημα κάτω από 7.000 ευρώ, ενώ υπάρχουν και 750 περιπτώσεις με μηδενικό εισόδημα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει, επίσης, το στοιχείο ότι ο 1 στους 4 που παίρνει ως τώρα το επίδομα ενοικίου, είναι και δικαιούχος του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

Επειδή, όμως, τις πρώτες ημέρες λειτουργίας της πλατφόρμας παρατηρήθηκαν προβλήματα, η ΗΔΙΚΑ ανάρτησε έναν πρώτο κατάλογο ερωτήσεων- απαντήσεων, ο οποίος στην πορεία θα εμπλουτιστεί με άλλες περιπτώσεις.

 

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks