-
Αρχική > kastoria365 > Ποια είναι η μοναδική τροφή που κάνει καλό τα οστά σας

Ποια είναι η μοναδική τροφή που κάνει καλό τα οστά σας

Η υγεία των οστών είναι πολύ σημαντική για τους ανθρώπους κάθε ηλικίας και ιδίως για τους ηλικιωμένους.

Γι΄ αυτό τον λόγο είναι σημαντικό να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να έχουμε πιο υγιή οστά για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα στη ζωή μας.

Μετά την ηλικία των 30, τα οστά αρχίζουν σιγά-σιγά να εξασθενούν. Συγκεκριμένα στις γυναίκες η διαδικασία επιταχύνεται μετά την εμμηνόπαυση λόγω της πτώσης στα επίπεδα των οιστρογόνων.

Η υγεία των οστών μας εξαρτάται από τον τρόπο ζωής μας γενικότερα. Η τακτική άσκηση, η ηλικία, το κάπνισμα, η χρήση φαρμάκων και φυσικά η διατροφή στοιχειοθετούν το πλαίσιο που καθορίζει το πόσο υγιή είναι τα οστά μας.

Τα γαλακτομικά προϊοντα αποτελούν αναμφισβήτητα έναν πολυ καλό σύμμαχο των οστών, καθώς εκτός από ασβέστιο, περιέχουν και βιταμίνη D που συμβάλλει στην αύξηση της απορρόφησης.

Υπάρχει ωστοσο μια τροφή -και δεν είναι το γάλα- που μπορεί να σου χαρίσει 20% πιο δυνατά οστά.

Ο λόγος για τα δαμάσκηνα τα οποία έχουν επαρκείς ποσότητες μετάλλων, όπως ο χαλκός, το μαγνήσιο και το σελήνιο που είναι υπεύθυνα για την ενίσχυση των οστών, καθώς αγωνίζονται για να αποκρούσουν τις ασθένειες των οστών, όπως η οστεοπόρωση. Τα ξερά δαμάσκηνα παρέχουν, επίσης, το ιχνοστοιχείο βόριο, για υγιή οστά και πρόληψη της οστεοπόρωσης.

Σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές πέντε με έξι δαμάσκηνα την ημέρα βελτιώνουν σημαντικά την υγεία των οστών. 

Η καθημερινή κατανάλωση των ξερών δαμάσκηνων επιβραδύνουν την οστεοπόρωση σε γυναίκες που βρίσκονται σε εμμηνόπαυση, αλλά και σε άντρες.

Επομένως όπως επισημαίνουν οι Αμερικακοί ερευνητές τα ξερά δαμάσκηνα μπορούν να χαρακτηριστούν εύκολα σούπερ τροφές για γερά και υγιή οστά.

Άλλοι 10 σημαντικοί λόγοι για να τρώτε δαμάσκηνα

1. Ανακουφίζουν δυσκοιλιότητα και εντερικές διαταραχές. Τα δαμάσκηνα είναι αναμφισβήτητα τα πιο αποτελεσματικά καθαρτικά τρόφιμα. Αυτό εξηγεί γιατί συνιστώνται ιδιαίτερα σε άτομα που πάσχουν από δυσκοιλιότητα. Τα δαμάσκηνα είναι πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες, που είναι απαραίτητες για την ενεργοποίηση των υγιών κινήσεων του εντέρου που με τη σειρά τους ανακουφίζουν τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας. Σε σχέση με τις εντερικές διαταραχές, τα δαμάσκηνα είναι πλούσια σε νικοτίνη, η οποία είναι γνωστή για τη θεραπεία πολλών εντερικών διαταραχών. Οι βιταμίνες που βρίσκονται στα δαμάσκηνα αναστέλλουν την ανάπτυξη παθογόνων οργανισμών και προωθούν την ανάπτυξη των φιλικών προς το έντερο βακτηρίων.

2. Δημιουργούν ισχυρότερα οστά. Τα δαμάσκηνα έχουν επαρκείς ποσότητες μετάλλων, όπως ο χαλκός, το μαγνήσιο και το σελήνιο που είναι υπεύθυνα για την ενίσχυση των οστών, καθώς αγωνίζονται για να αποκρούσουν τις ασθένειες των οστών, όπως η οστεοπόρωση. Τα δαμάσκηνα μπορεί επομένως να χαρακτηριστούν εύκολα σούπερ τροφές για γερά και υγιή οστά.

3. Θεραπεύουν την αναιμία. Τα δαμάσκηνα είναι πλούσια σε σίδηρο που τα καθιστά ένα εξαιρετικά χρήσιμο συμπλήρωμα για τα άτομα που πάσχουν από αναιμία. Τα δαμάσκηνα μπορούν εύκολα να εξισορροπήσουν ελλείψεις του σιδήρου στον οργανισμό των αναιμικών ασθενών, να βελτιώσουν τη νυχτερινή τύφλωση, όπως και να αυξήσουν τα επίπεδα ενέργειας του σώματος. Αυτό με τη σειρά του εξαλείφει την ατονία και την κόπωση που σχετίζονται με την αναιμία.

4. Ανακουφίζουν από τις αλλεργίες. Τα δαμάσκηνα περιέχουν οργανικό θείο που είναι σχετικά σπάνιο στοιχείο στα περισσότερα από τα τρόφιμα που τρώμε σήμερα. Το οργανικό θείο έχει πάρα πολλά οφέλη για την υγεία με πιο αξιοσημείωτο τη μείωση των αλλεργιών αντιδράσεων από τις εποχιακές αλλεργίες.

5. Προωθούν αύξηση του σωματικού βάρους στους λιποβαρείς. Τα δαμάσκηνα προωθούν, επίσης, την υγιή αύξηση του σωματικού βάρους. Αυτό καθίσταται δυνατό μέσω των σακχάρων, των απαραίτητων βιταμινών και των πρωτεϊνών που διαθέτουν. Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι ενδιαφέρονται για την απώλεια βάρους, έχει μεγάλη σημασία ότι στον αντίποδα τα δαμάσκηνα μπορούν να βοηθήσουν λιποβαρή άτομα να αποκτήσουν ένα υγιές βάρος.

6. Ενισχύουν την ενέργεια. Τα δαμάσκηνα είναι πλούσια σε φυσικά σάκχαρα, όπως η φρουκτόζη, η σακχαρόζη και η γλυκόζη. Επομένως, είναι ένα ιδανικό σνακ για τα άτομα που χρειάζονται γρήγορες εκρήξεις ενέργειας. Πολλοί άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των αθλητών τρώνε τα δαμάσκηνα πριν από την προπόνηση ή την εμπλοκή τους σε δραστηριότητες που απαιτούν υψηλά επίπεδα ενέργειας.

7. Βοηθούν στην υγιή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Οι βιταμίνες που υπάρχουν στα δαμάσκηνα είναι ιδανικές για την τόνωση του νευρικού συστήματος και τη λειτουργικότητά του. Τα μέταλλα που βρίσκονται μέσα στα δαμάσκηνα, όπως για παράδειγμα το κάλιο, παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στο να ανταποκριθεί περισσότερο το νευρικό σύστημα στην εγρήγορση και την ταχύτητα της εγκεφαλικής δραστηριότητας.

8. Προωθούν την υγεία της καρδιάς. Τα δαμάσκηνα διαδραματίζουν, επίσης, καίριο ρόλο στη διατήρηση της υγιούς καρδιάς. Αυτό το όφελος για την υγεία μπορεί να αποδοθεί στο γεγονός ότι τα δαμάσκηνα είναι πλούσια σε κάλιο, που έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τους κινδύνους που σχετίζονται με παθήσεις της καρδιάς και με εγκεφαλικά επεισόδια. Τα δαμάσκηνα έχει, επίσης, αποδειχθεί ότι μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης στο σώμα, γεγονός που βελτιώνει άμεσα την  υγεία της καρδιάς, μειώνοντας την καρδιακή προσβολή, το εγκεφαλικό επεισόδιο και τους κινδύνους των καρδιακών παθήσεων.

9. Ενισχύουν τη σεξουαλική υγεία. Πολυάριθμες μελέτες δείχνουν ότι τα δαμάσκηνα αυξάνουν τη σεξουαλική αντοχή όταν αναμειχθούν με κατσικίσιο γάλα, βυθιστούν μέσα σ’ αυτό για ένα ολόκληρο βράδυ και καταναλωθούν το πρωί μαζί με μέλι και σκόνη κάρδαμου. Αυτό το μείγμα είναι πολύ δημοφιλές τονωτικό εδώ και δεκαετίες, για την αποτελεσματικότητά του στην αύξηση της σεξουαλικής αντοχής, καθώς και στη μείωση της στειρότητας που προκαλείται από έναν αριθμό σεξουαλικών διαταραχών. Ο ρόλος των δαμάσκηνων στην ενίσχυση της σεξουαλικής υγείας μπορεί να αποδοθεί στα φλαβονοειδή και την οιστραδιόλη που περιέχουν. Αυτά τα συστατικά έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν το μέγεθος και το βάρος των όρχεων, καθώς και την κινητικότητα του σπέρματος.

10. Μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στην κοιλιακή χώρα. Ορισμένες μελέτες δείχνουν, επίσης, ότι τα δαμάσκηνα μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου στην κοιλιακή χώρα μεταξύ των ατόμων όλων των ηλικιακών ομάδων. Αυτό μπορεί να αποδοθεί στο γεγονός ότι τα δαμάσκηνα είναι πλούσια σε διαλυτές ίνες κι έτσι όταν τρώγονται συχνά τείνουν να μειώσουν τους κινδύνους εντερικών διαταραχών, που είναι γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου σ’ αυτή την περιοχή του σώματος. Τα δαμάσκηνα εξαλείφουν, επίσης τα επιβλαβή παθογόνα στο πεπτικό σύστημα, γεγονός που επίσης μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο στην κοιλιακή χώρα.

 

Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα συμβάλλουν στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας, του διαβήτη και των καρδιακών παθήσεων

Έρευνα του 2013 που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Critical Reviews in Food Science and Nutrition αναφέρει ότι τα αποξηραμένα δαμάσκηνα παίζουν ευεργετικό ρόλο στην μείωση όχι μόνο καρκίνου του παχέος εντέρου, αλλά και άλλων χρόνιων παθήσεων, που πλήττουν σήμερα τον αναπτυγμένο κόσμο. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι τα δαμάσκηνα:

  • Περιέχουν σημαντικές ποσότητες σορβιτόλης, κινικού και χλωρογενικού οξέος, βιταμίνης Κ1, βορίου, χαλκού και καλίου. Η συνεργατική δράση αυτών και άλλων ενώσεων, που επίσης υπάρχουν στα δαμάσκηνα σε μικρότερες ποσότητες, έχει ευεργετική επίδραση στην υγεία.
  • Ένα σνακ με αποξηραμένα δαμάσκηνα μπορεί να αυξήσει τον κορεσμό (το πόσο χορτασμένοι νιώθετε μετά) και να μειώσει την επακόλουθη πρόσληψη τροφής, βοηθώντας στον έλεγχο της παχυσαρκίας, του διαβήτη και των σχετικών καρδιαγγειακών παθήσεων. Παρά την γλυκιά γεύση τους, τα αποξηραμένα δαμάσκηνα δεν προκαλούν μεγάλη μεταγευματική αύξηση της γλυκόζης και της ινσουλίνης στο αίμα.

.πηγή: www.newsitamea.gr

Top
Enable Notifications OK No thanks