Εύκολο νηστίσιμο και νόστιμο
Υλικά 7-9 μερίδες 1 πακέτο μακαρόνια για παστίτσιο 2 κιλά μανιτάρια 1 μεγάλο κρεμμύδι 1 ποτήρι λευκό κρασί 600 γρ. σάλτσα ντομάτας (ή κονκασέ) 1 φλιτζάνι λάδι 7 φλ.τσ. νερό ή γάλα σόγιας 3 1/2 φλ.τσ αλεύρι 1 φλ. λάδι Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση 40 λεπτά περίπο Βράζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες της συκευασίας. Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε το λάδι να κάψει, στο μεταξύ ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και χτυπάμε τα μανιτάρια στο μουλτι. Μόλις κάψει το λάδι σοτάρουμε το κρεμμύδι και έπειτα τα μανιτάρια. Προσθέτουμε το κρασί και ανακατεύουμε καλά, έπειτα βάζουμε την σάλτσα ντομάτας. Αλατοπιπερόνουμε και αφήνουμε μέχρι να ρουφήξουν τα υγρά. Μέχρι να δέσει η γέμιση φτιάχνουμε την μπεσαμελ. Σε ένα βαθύ τηγάνι βράζουμε το νερό ή το γάλα μαζί με το λάδι και έπειτα διαλύουμε το αλεύρι σταδιακά ούτως ώστε να σφίξει και να αποκτήσει κρεμώδη ύφη. Ώρα για ψήσιμο! Σε ένα μεγάλο λαδωμένο ταψί ή πιρεξ βάζουμε τα μισά μακαρόνια και ολόκληρη την γέμιση, προσθέτουμε τα υπόλοιπα μακαρόνια και την μπεσαμελ. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200, στον αέρα μέχρι να ροδίσει. Καλή απόλαυση!