Μια πεντανόστιμη συνταγή
Το θέμα όμως είναι πως το συγκεκριμένο φαγητό, δεδομένου ότι οι παλιές συνήθιζαν να τηγανίζουν τα λαχανικά του, είναι ιδιαίτερα βαρύ και φουλαρισμένο θερμίδες.
Αυτό λοιπόν σήμερα, εμείς εδώ στις supersyntages.gr θα το αλλάξουμε! Πειραματιστήκαμε κι έχουμε να σας προτείνουμε έναν σούπερ μουσακά, υγιεινά φτιαγμένο που μπορείτε να τον απολαύσετε χωρίς το φόβο της ζυγαριάς!
Πάμε να τον φτιάξουμε λοιπόν!
Θα χρειαστούμε:
Για τη βάση:
- 3-4 μελιτζάνες
- 3-4 πατάτες
- 3-4 κολοκύθια
Για τον κιμά:
- 750γρ. κιμά μοσχαρίσιο
- 2 κρεμμύδια
- 2 σκελίδες σκόρδο
- Χυμό ντομάτας (Η ποσότητα εξαρτάται από το πόσο κόκκινο θέλετε τον κιμά)
- 1 κ. γλ. ζάχαρη
- 1 ξύλο κανέλας
- Ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
Για τη μπεσαμέλ:
- 500 ml γάλα
- 50 γρ. βούτυρο
- 60 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
- 50 γρ. τριμμένο κεφαλοτύρι
- 2 αυγά χτυπημένα
- Μια πρέζα μοσχοκάρυδο
- 1 καθαρισμένο ολόκληρο κρεμμύδι με μερικά μοσχοκάρφια (ξυλάκι γαρύφαλλο) καρφωμένα πάνω του
Καθαρίζουμε πατάτες, κολοκύθια και μελιτζάνες και τα κόβουμε σε ομοιόμορφες φέτες (ιδανικό πάχος 1 εκατοστό αλλά δε θα σας μαλώσει κανείς με το χάρακα αν σας ξεφύγει και λίγο)
Επειδή όπως είπαμε θέλουμε υγιεινό το μουσακά μας, δεν πρόκειται να τηγανίσουμε τίποτα! Βάλτε ζεστό νερό σε μια κατσαρόλα, αλατίστε την όταν ξεκινήσει να βράζει και ρίξτε μέσα τις κομμένες πατάτες. Αφήστε τις να βράσουν χωρίς να τις πολυ-κουνάτε και όταν μαλακώσουν αφαιρέστε τις από την κατσαρόλα με μια τρυπητή πλατιά κουτάλα (αυτή που βγάζουμε και τις τηγανητές πατάτες από το λάδι)
Παράλληλα, τοποθετήστε μια λαδόκολλά σε ταψί και πάνω της αλατισμένα τα κολοκύθια και τις μελιτζάνες σας (κι επειδή το πιθανότερο είναι ότι δε θα χωράνε, βάλτε ξεχωριστά να ψήσετε τα κολοκύθια και μετά τις μελιτζάνες, καθώς τα δύο λαχανικά έχουν διαφορετικούς χρόνους ψησίματος). Αλείψτε με ένα πινέλο μαγειρικής λίγο λαδάκι από πάνω τους για να μην ξεραθούν και ψήστε τα σε πολύ χαμηλή φωτιά (έχουμε ξαναπεί ότι το λάδι γίνεται κορεσμένο-άρα και βλαβερό- όταν βρεθεί πάνω από τους 180 βαθμούς)
Παράλληλα ετοιμάστε τον κιμά σας. Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι, το σκόρδο και ρίξτε το με λίγο νεράκι σε μια κατσαρόλα. Αφήστε το να τσιγαριστεί στο νερό κι όχι στο λάδι, ρίξτε τον κιμά και γυρίστε τον αρκετά να πάρει χρώμα. Ύστερα προσθέστε το χυμό ντομάτας, τα μπαχαρικά σας και το ξυλάκι κανέλας για το άρωμα. Ναι, θα μαγειρέψουμε χωρίς λάδι! Όταν ο κιμάς, που καλό θάναι να σιγοβράσει, ετοιμαστεί, κλείνουμε το μάτι και ρίχνουμε όσο έχει ένταση ακόμη, το λάδι του (είπαμε, τον κάνουμε υγιεινό).
Σε μια άλλη κατσαρόλα, ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ μας. Ρίχνουμε το γάλα (κρατάμε λίγο στην άκρη), το αλεύρι, το μοσχοκάρυδο και το κρεμμύδι με το μοσχοκάρφι. Θα μου πείτε τι το θέλουμε το κρεμμύδι. Μα φυσικά για να εμποδίσουμε τη μπεσαμέλ μας να βγάλει έντονη τη μυρωδιά από το αλεύρι. Ανακατεύουμε συνέχεια με το σύρμα μέχρι που το μίγμα αρχίζει να πήζει.
Αν είναι πολύ σφιχτή η μπεσαμέλ, προσθέτουμε λίγο από το γάλα που έχουμε κρατήσει έξω (Και μεταξύ μας καλύτερα να είστε τσιγκούνηδες στην αρχή με το γάλα. Καλύτερα σφιχτή μπεσαμέλ και να αραιώσει, παρά αραιή και να ζητάμε να προσθέσουμε αλεύρι με τον κίνδυνο να μας «σβωλιάσει» το μίγμα).
Όταν πια η μπεσαμέλ πάρει βράση (κοινώς βγάλει μπουρμπουλήθες), την αφαιρούμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τα χτυπημένα αυγά (ανακατεύοντας γρήγορα γρήγορα πριν γίνει ομελέτα).
Σε ελαφρά λαδωμένο ταψάκι στρώνουμε πρώτα τις πατάτες. Προσθέτουμε από πάνω κιμά (εμείς βάζουμε και ελάχιστη μπεσαμέλ ανακατεμένη με τον κιμά, έτσι για να στερεωθεί καλύτερα το λαχανικό που θα μπει από πάνω).
Στη συνέχεια πάμε εναλλάξ, μελιτζάνα, κιμάς, κολοκύθι, κιμάς και στο τέλος μπεσαμέλ. Μέσα στη μπεσαμέλ μπορείτε να έχετε ρίξει και λίγο τυράκι. Το υπόλοιπο τριμμένο τυρί το ρίχνετε στην κορυφή, ώστε με το ψήσιμο να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.
Για ακόμη πιο υγιεινό αποτέλεσμα, μη βάλετε κεφαλοτύρι αλλά τριμμένο κίτρινο τυρί Fina με λίγα λιπαρά.
Βάλτε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-170 βαθμούς (είπαμε ότι βλάπτουν οι υψηλές θερμοκρασίες) κι αφήστε το να ψηθεί για 45 περίπου (μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια)
Βγάλτε από το φούρνο κι αφήστε να κρυώσει για τουλάχιστον μισή ώρα (όσο παραπάνω τόσο καλύτερα) ώστε να μπορεί να σερβιριστεί καλά αφενός κι αφετέρου να μη βγαίνει έντονα το άρωμα του ολικής άλεσης αλευριού.