-
Αρχική > Ελλάδα > Την 5η Freskon εγκαινίασε η Ολυμπία Τελιγιορίδου (ρεπορτάζ – φωτο)

Την 5η Freskon εγκαινίασε η Ολυμπία Τελιγιορίδου (ρεπορτάζ – φωτο)

Τη μεγάλη ευκαιρία της Ελλάδας να πάρει σημαντικό μερίδιο της διεθνούς αγοράς φρούτων και λαχανικών,

τη στιγμή που σε ευρωπαϊκό και πολιτικό επίπεδο η συζήτηση για ασφαλή και υγιεινή διατροφή βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, υπογράμμισε η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ολυμπία Τελιγιορίδου, εγκαινιάζοντας την φετινή 5η Freskon, που διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη η ΔΕΘ-Helexpo μέχρι και τις 13 Απριλίου.

Η ίδια επισήμανε ότι από το σύνολο της παραγωγής στη χώρα μας, ποσοστό 55% των φρούτων και 60% των λαχανικών καταναλώνονται στην Ελλάδα και το υπόλοιπο εξάγεται. Υπογραμμίζοντας ότι ο κλάδος μπορεί να γίνει ακόμη πιο εξωστρεφής, η κ. Τελιγιορίδου τόνισε η παγκόσμια ζήτηση για προϊόντα βιολογικά, υψηλής ποιότητας και ταυτότητας, «αυξάνεται ολοένα και περισσότερο». Στο πλαίσιο αυτό, η ίδια υπενθύμισε ότι η μεσογειακή διατροφή έχει αναγνωριστεί από την Unesco ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας.

Μεταξύ άλλων, η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επανέλαβε ότι ο πρωτογενής τομέας αποτελεί για την ελληνική κυβέρνηση προτεραιότητα, και τόνισε ότι «είναι ο κλάδος που μπορεί να επανεκκινήσει την εθνική οικονομία της χώρας μας».
Εκφράζοντας τη θετική διάθεση των στελεχών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να στηρίξουν τον πρωτογενή τομέα και τον κλάδο των φρούτων και λαχανικών, η κ. Τελιγιορίδου υπενθύμισε τα εργαλεία χρηματοδότησης που βρίσκονται στη διάθεση των παραγωγών και επισήμανε ότι «πρέπει να δώσουμε μεγάλη βαρύτητα στον τομέα της μεταποίησης και συσκευασίας, ώστε να μην μπορούν να δρουν οι επιτήδειοι εις βάρος των Ελλήνων παραγωγών».

Μεταξύ άλλων, η ίδια επισήμανε ότι οι Έλληνες του πρωτογενούς τομέα θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, υψηλής προστιθέμενης αξίας, με ταυτότητα και αυθεντικότητα, ενώ επισήμανε ότι η εκπαίδευση θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητά τους, όπως και η ενσωμάτωση καινοτομίας σε ό,τι επιχειρούν. Η ίδια μίλησε για την ανάγκη οργάνωσης δικτύου στον αγροδιατροφικό τομέα, ενώ επανάλαβε τη σημασία των συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών.

 

Top
Enable Notifications OK No thanks