-
Αρχική > Τοπικά νέα > Από τον “Καποδίστρια”στον “Καλλικράτη”και απ` αυτόν στον “Κλεισθένη”(Του Πέτρου Μάνου )

Από τον “Καποδίστρια”στον “Καλλικράτη”και απ` αυτόν στον “Κλεισθένη”(Του Πέτρου Μάνου )

Το Μάιο του 2010, το Σχέδιο«Καποδίστριας» για τη μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση, παρέδωσε σκυτάλη στον «Καλλικράτη» και αυτός με τη σειρά του, στον «Κλεισθένη Ι»

.  Τα ονόματα αυτά, δόθηκαν στους αντίστοιχους νόμους, με σειρά αντίστροφη χρονικά, αυτής  με την οποία έζησαν και έδρασαν τα τρία αυτά ιστορικά πρόσωπα.

Το πρόγραμμα «Καποδίστριας»,το 1997,εισήγαγε τη συνένωση των Κοινοτήτων σε μεγαλύτερους Δήμους και την αλλαγή της ονομασίας τωνΚοινοτήτων, σε  «ΔημοτικάΔιαμερίσματα».Πήρε το όνομά του από τον Ιωάννη Καποδίστρια, πρώτο Κυβερνήτη της Ελλάδας (1827-1831). Οι συνενώσεις που προέβλεπε ο «Καποδίστριας», είχαν προκαλέσει τοπικά αντιδράσεις. Το 2010, τον Καποδίστρια αντικατέστησε η νέα διοικητική διαίρεση του σχεδίου «Καλλικράτης», «περί Διοικητικής Αναδιοργάνωσης της Ελλάδας».

Ο Καλλικράτης(470-420 π. Χ), ήταν,μαζί με τον Ικτίνο, οι αρχιτέκτονες του Παρθενώνα, του πιο χαρακτηριστικού συμβόλου της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, στο απόγειο της  οποίας,  την οδήγησε κατά τον 5ο αιώνα ο Περικλής. Εκείνος όμως που θεμελίωσε το δημοκρατικό πολίτευμα και δικαίως θεωρείται «πατέρας» της Δημοκρατίας, ήταν ο Κλεισθένης, μερικές δεκαετίες νωρίτερα, στα τέλη του 6ου αιώνα.

Ο Αθηναίος πολιτικός Κλεισθένης,μετά την περίοδο του τυράννου Πεισίστρατου και των Πεισιστρατιδών, έθεσε τις βάσεις του δημοκρατικού πολιτεύματοςτο 508 π. Χ. (Το 1992 γιορτάστηκαν  2.500 χρόνια Δημοκρατίας). Αυτό το πέτυχε ο Κλεισθένης, καθιστώντας τη συμμετοχή όλων των (ελεύθερων) πολιτών,στην πολιτική ζωή, δικαίωμα και, ταυτόχρονα, καθήκον. Έπαυσε, έτσι, η καταγωγή να αποτελεί,  κριτήριο και ανασταλτικό παράγοντα για τη συμμετοχή αυτή. Παράλληλα, ο δεκαετής (εξ)οστρακισμός, αποτελούσε δικλείδα ασφαλείας και προστασίας του πολιτεύματος από τυχόν επίδοξους υπονομευτές του.

Το πρόγραμμα Κλεισθένης Ι, ψηφίστηκε τον Ιούλιο του 2018. Επιφέρει αλλαγές, στην τοπική αυτοδιοίκηση, που αφορούν, τόσο τον τρόπο εκλογής, όσο και λειτουργίαςτων ΟΤΑ και προβλέπει διεύρυνση,κατάργηση, αντικατάσταση ή εισαγωγή νέων θεσμών. Ενδεικτικά:

–Καθιέρωσηαπλής αναλογικής και επαναφορά τετραετούς θητείας, με έναρξητην αρχή του έτους (κατ` εξαίρεση για φέτος,από το Σεπτέμβριο).Αποσύνδεση του χρόνου διεξαγωγής των  αυτοδιοικητικών εκλογών από τις ευρωεκλογές (με εξαίρεση φέτος). Από το 2016  ισχύει το δικαίωμα ψήφου στα 17 .

ΕκλογήΔημάρχου και Κοινοτικών Συμβουλίων(Κοινότητες άνω των τριακοσίων ατόμων), με χωριστό ψηφοδέλτιο και κάλπη.

-Δυνατότητα συνένωσης  παρατάξεων ή μεταπήδησης συμβούλου σε άλλη παράταξη, υπό προϋποθέσεις.

– Προέλευσηαντιδημάρχων από όλες τις παρατάξεις.

-ΕπέκτασηΣυνέλευσης  κατοίκωνΚοινότητας-Διεύρυνση ΔημοτικώνΕπιτροπών Διαβούλευσης.

-ΘέσπισηΔημοτικού  Δημοψηφίσματος και αντικατάστασητουΣυμπαραστάτη του Δημότη, από τον ΔημοτικόΔιαμεσολαβητή (για περιπτώσεις κακοδιοίκησης) -Μεταβολές θεσμικού πλαισίουεποπτείας  των ΟΤΑ.

Συνεπώς, ο Κλεισθένης Ι ευνοεί τις συνεργασίες και τις προγραμματικές συγκλίσεις, τις συνθέσεις, και τις  συναινέσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των Δήμων. Το στοίχημα είναι αν θα λειτουργήσει προς αυτήν την κατεύθυνση και στην πράξη και αν θα υπερκεράσει τυχόν στρεβλώσεις και εγγενείς αγκυλώσεις.

Ως επόμενο στάδιο, (πρόθεση είναι) η έλευσητουΚλεισθένηΙΙ, που θα αφοράτον επανακαθορισμό και αποσαφήνιση αρμοδιοτήτων μεταξύ κεντρικού κράτους, Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, Περιφερειών και Δήμων, με στόχο την- πολυθρύλητη και πολλάκις εξαγγελθείσα κατά το παρελθόν- πάταξη της  γραφειοκρατίας και της διαφθοράς, την επικάλυψη και σύγχυση αρμοδιοτήτων, τη δυσλειτουργία και αυθαιρεσία της διοίκησης. Γένοιτο.

 

Top
Enable Notifications OK No thanks