Η απλή συνταγή για ντολμαδάκια με ρύζι ή γιαλαντζί, φτιάχνουμε εύκολα ένα πολύ νόστιμο πιάτο που θα μας αποζημιώσει σε κάθε περίπτωση.
Χρόνος ετοιμασίας: 30 λεπτά
Υλικά
- 1/2 κιλό φρέσκα αμπελόφυλλα
- 2 κούπες τσαγιού ρύζι καρολίνα
- 2 μεγάλα κρεμμύδια τριμμένα
- 1 φλ.τ. τσαγιού λάδι
- 1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
- 2 κ.τ.σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο
- 2 λεμόνια (το χυμό)
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
- Πλένουμε καλά τα αμπελόφυλλα.
- Σε μια κατσαρόλα βράζουμε νερό και βουτάμε μέσα τα αμπελόφυλλα για μερικά δευτερόλεπτα, τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε μια λεκάνη.
- Πλένουμε το ρύζι και το βάζουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, μαζί με το μισό λάδι, τα κρεμμύδια, τον άνηθο, τον δυόσμο, αλάτι, πιπέρι και 1 φλυτζάνι νερό.
- Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να απορροφηθεί το νερό.
- Κατεβάζουμε από την φωτιά και αφήνουμε την γέμιση να κρυώσει.
- Μόλις κρυώσει παίρνουμε ένα-ένα αμπελόφυλλο και του βάζουμε μια κουταλιά από την γέμιση στο πάνω μέρος (το πλατύ).
- Διπλώνουμε το φύλλο σφιχτά, αρχίζοντας από πάνω, κατόπιν τα πλαϊνά, συνεχίζοντας προς τα κάτω, μέχρι να τυλιχτεί καλά το φύλλο, φυλακίζοντας την γέμιση.
- Τοποθετούμε τα ντολμαδάκια σε μια κατσαρόλα, το ένα δίπλα στο άλλο χωρίς να αφήνουμε κενά μεταξύ τους.
- Προχωράμε με τον ίδιο τρόπο και σε δεύτερη στρώση.
- Ρίχνουμε νερό στην κατσαρόλα, ώστε να σκεπάσει καλά τα ντολμαδάκια και προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι και το χυμό από τα λεμόνια.
- Τοποθετούμε πάνω από τα ντολμαδάκια ένα πιάτο που να καλύπτει όλη την επιφάνεια, για να τα πιέζει και να μην ανοίξουν και χυθεί η γέμιση.
- Ψήνουμε σε μέτρια φωτιά για μια ώρα περίπου, ελέγχοντας να μην εξατμιστεί το ζουμί και κολλήσουν τα κάτω ντολμαδάκια.