Με στόχο την πενταετία για την ολοκλήρωση των έργων στην Παναγία των Παρισίων, ο Εμανουέλ Μακρόν παρουσίασε σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο έναν ειδικό νόμο. Και καθώς ο σκοπός αγιάζει τα μέσα, δεν διστάζει για ακόμα μια φορά να προβεί στη χρήση διαταγμάτων προκειμένου να ξεπεράσει τις χρονοβόρες διαδικασίες των διαφόρων υπηρεσιών για τους δημόσιους διαγωνισμούς, την πολιτιστική κληρονομιά και τα θέματα περιβάλλοντος.
Υπάρχουν βέβαια αυτοί που επικροτούν την επιτάχυνση των διαδικασιών όπως ο πρώην υπουργός πολιτισμού Τζάκ Λανγκ που ο ίδιος μάλιστα πρότεινε τριετία για τα έργα. Υπάρχουν όμως και αυτοί που ανησυχούν και διερωτώνται «γιατί τόση βιασύνη;».
Ανησυχίες επιστημόνων Ανάμεσά τους ο Αλεξάντρ Γκαντί, καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης με ειδίκευση στην αρχιτεκτονική και πρόεδρος της Ένωσης για την Προστασία των Μνημείων. «Εκδίδουμε διατάγματα πριν καν κάνουμε διάγνωση» σημειώνει, «θα πρέπει να δούμε το ναό στη σημερινή του κατάσταση που δυστυχώς είναι πολύ άσχημη. Θα πρέπει να δώσουμε τον απαραίτητο χρόνο στους εμπειρογνώμονες και να αφήσουμε το ίδιο το κτίριο να μας μιλήσει».
Ύστερα από την τήξη 300 τόνων μολύβδου στο καμπαναριό, έχει ανακύψει σοβαρό περιβαλλοντικό πρόβλημα. «Υπάρχει απόλυτη ανάγκη καθαρισμού του ναού που είναι σήμερα ένα τοξικό απόβλητο», καταγγέλλει η γνωστή οργάνωση περιβάλλοντος «Ρομπέν των Δασών». Για την ώρα περιμένοντας βροχές, βασικό μέλημα είναι να προστατευθεί η σκεπή με μουσαμά και στη συνέχεια με μια τεραστίων διαστάσεων ομπρέλα.
In.gr