Τις πύλες της ανοίγει αύριο 2 Μαΐου στο κέντρο γούνας η44η διεθνής Έκθεση Γούνας Καστοριάς. Συμμετέχον 121 εκθέτες από εννέα χώρες
θεοδώρα Κωτσοπούλου
-Ελλάδα, Γερμανία, Τουρκία, Εσθονία, Ιταλία, Ρωσία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ουγγαρία, Καναδάς- εκ των οποίων οι 17 για πρώτη φορά.
«Η 44η ΔΙΕΘΝΗΣ ΈΚΘΕΣΗ ΓΟΥΝΑΣ Καστοριάς είναι μια κυψέλη που αναδεικνύει την δυναμική και τις ικανότητες της επιχειρηματικότητας στην περιοχή, αλλά και την προοπτική του κλάδου της Γούνας, των ανθρώπων της, της Καστοριάς, των Δυτικο-μακεδόνων, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας. Mε την ιστορική συνέχεια και το ρόλο που διαδραματίζει εδώ και τέσσερις και πλέον δεκαετίες, αποτελεί αδιαμφισβήτητα τον αναπτυξιακό πυλώνα της ακριτικής μας περιοχής. Η πολιτική που χαράζει έχει μοναδικό γνώμονα τη στήριξη και προβολή της ελληνικής παραγωγής και επιχειρηματικότητας και κατ΄ επέκταση την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας, τόσο σε τοπικό, εθνικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο.
Αγκάθι ωστόσο αποτελεί για τους Έλληνες γουναράδες η βουτιά” που σημειώνει ο κλάδος, έχοντας μάλιστα βρεθεί πολλές φορές μεταξύ… Σκύλλας και Χάρυβδης ωστόσο είναι αποφασισμένοι να βρουν διεξόδους στην κρίση .
Η Καστοριά στο επίκεντρο των διεθνών εμπορικών συναλλαγών
Η φετινή 44η διοργάνωση της Διεθνούς Έκθεσης Γούνας Καστοριάς μας εισάγει σε ένα μαγικό κόσμο. Σε ένα κόσμο που η φαντασία συναντά το όνειρο, ο ρεαλισμός το εξωπραγματικό και όλα μπορούν να συμβούν!
Σε αυτόν τον ξεχωριστό, μαγικό κόσμο η γούνα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Προσφέρει ζεστασιά, προστασία αλλά και αγκαλιάζει με μοναδικό στιλ. Γίνεται το κυρίαρχο στοιχείο, μια προσιτή πολυτέλεια που όλοι μπορούν να αποκτήσουν και να εντάξουν στη δική τους προσωπική «ιστορία».
Μέσα από τον υπέροχο αυτό μαγικό κόσμο η Καστοριά της «γούνας» και του «εμπορίου» έρχεται στο επίκεντρο των διεθνών εμπορικών συναλλαγών γούνας για άλλη μια χρονιά. Ισχυροποιεί τη θέση της στο διεθνή κόσμο του εμπορίου της γούνας και συμβάλλει στην ανάπτυξη νέων αγορών και συνεργασιών όχι μόνο τοπικά, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Υπάρχει αισιοδοξία από τους διοργανωτές
Τα μέλη του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς “ο προφήτης Ηλίας”, έχουν καταβάλει σημαντική προσπάθεια προκειμένου όλα να είναι άψογα και σε οργανωτικό επίπεδο στην 44η έκθεση γούνας, ενώ και φέτος το άνοιγμα της αυλαίας θα συνοδευτεί από το καθιερωμένο Gala Fashion Show, που θα λάβει χώρα στο κλειστό γυμναστήριο . Την Πέμπτη 2 Μαΐου, που είναι και πρώτη ημέρα της Έκθεσης, ενώ τη Παρασκευή 3 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί συζήτηση σε συνεργασία με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Γούνας, με θέμα: «Κτίζοντας μια στρατηγική βιωσιμότητας για τη βιομηχανία της γουνοποιίας».
Παρά την οικονομική συγκυρία που βιώνει η πατρίδα μας, οι διοργανωτές προσδοκούν κάτι καλύτερο για την αγορά γούνας καθώς αναμένονται, όπως τόνισε ο πρόεδρος Απόστολος Τσούκας, στην έκθεση της Καστοριάς θα παραβρεθούν τουλάχιστον 1000 εμπορικοί επισκέπτες. Υπάρχουν σύμφωνα με τον ίδιο 26 εκθέτες, εκ των οποίων οι 16 προέρχονται από το εξωτερικό, όπου περιμένουν κάποια ακύρωση της τελευταίας στιγμής για να συμμετάσχουν στην έκθεση».
Αξίζει να αναφερθεί ότι αναμένονται στο αεροδρόμιο «Αριστοτέλης» της Καστοριάς δύο πτήσεις τσάρτερ οπου θα μεταφέρουν 140 εμπορικούς επισκέπτες και επιχειρηματίες από τη Μόσχα και 120 από το Κίεβο.
Τέλος την έκθεση διοργανώνουν ο Σύνδεσμος Γουνοποιών Καστοριάς, η ΔΕΘ-HELEXPO και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας – Π.Ε. Καστοριάς, χορηγοί είναι τα μεγαλύτερα δημοπρατήρια Γουνοδερμάτων παγκοσμίως (SAGA FURS, NAFA), ενώ υποστηρίζεται από τους Δήμους Καστοριάς και Άργους Ορεστικού.
Ας μην ξεχνάμε τέλος, ότι Καστοριά και γούνα πορεύονται ανά τους αιώνες, από την εποχή του Βυζαντίου ακόμα και παρά τις αντιξοότητες και τον τρομακτικό ανταγωνισμό διεθνώς. Η Καστοριά έχει μακροχρόνια παράδοση στην επεξεργασία της γούνας, από τα βυζαντινά χρόνια και φτάνει ως τις μέρες μας. Με δημιουργίες άριστης ποιότητας και τεχνικής επεξεργασίας αναγνωρισμένες διεθνώς. Δεν είναι τυχαίο ότι τα γούνινα ενδύματα ιδιαίτερα αναγνωρισμένα φτάνουν σε όλες τις γωνίες του πλανήτη.
Η ιστορία και το μεράκι των γουνοποιών, δεν φτάνει για να τελειοποιηθεί περεταίρω το προϊόν και να προωθηθούν τα γουναρικά της περιοχής σε ανταγωνιστικότερες και αποδοτικότερες αγορές, παράγοντας κέρδους για την εθνική οικονομία και μοχλός ανάπτυξης για την Δυτική Μακεδονία.