-
Αρχική > Τοπικά νέα > SOS  Καστοριά: Εχει φτάσει στα απώτατα όρια της

SOS  Καστοριά: Εχει φτάσει στα απώτατα όρια της

Πόσο ακόμα μπορεί να αντέξει την αδιαφορία των δημοτικών αρχών η Καστοριά;

Τα περιθώρια έχουν αρχίσει πια ανησυχητικά να εξαντλούνται. Η φυγή και η ερήμωση δείχνει ότι για πολλούς έχουν ήδη εξαντληθεί. Το πρώτο πράγμα που υποφέρει επάνω σε ένα δέντρο που έχει αρχίσει να στερείται της αναγκαίας για την συντήρηση κι ανάπτυξη του ποσότητας νερού, είναι τα ακροτελεύτια μέρη του Τα νέα εκείνα βλαστάρια του τα οποία δεν αρδεύονται πια αρκετά και δεν διαθέτουν και τα αναγκαία, αποθηκευμένα αποθέματα ώστε να συντηρηθούν και να αναπτυχθούν. Αυτά είναι τα πρώτα -πρώτα που κινδυνεύουν.

Ετσι και στην Καστοριά, τα παιδιά της, η νεολαία της, αυτή που εγγυάται την αναπαραγωγή και την διαιώνιση της, είναι η πρώτη που αποδημεί και την εγκαταλείπει. Εφόσον η πόλη δεν είναι σε θέση πια να προσφέρει ευκαιρίες απασχόλησης και καριέρας στα παιδιά της, είναι φυσιολογικό αυτά να αδυνατούν να παραμείνουν. Θα το ήθελαν πολύ φυσικά, γιατί ο κάθε άνθρωπος δένεται πολύ με τον τόπο καταγωγής του, τον τόπο στον οποίο έπαιξε και μεγάλωσε, αλλά δεν μπορούν. Είναι αναγκασμένα να φύγουν. Κι επέρχεται έτσι σιγά- σιγά η κατάπτωση, η φθορά, η συρρίκνωση και η ερήμωση.

Μια περιοχή σπανίως πεθαίνει από την μια στιγμή στην άλλη.

Μπορεί να το παθε η Θήρα, να το έπαθε η Πομπηία, αλλά δεν είναι μια τετριμμένη πρακτική κάτι τέτοιο. Συνήθως οι μητροπόλεις πεθαίνουν μέσα και με μεγάλα διαστήματα επιθανάτιας αγωνίας. Βράζουνε σιγά -σιγά και ανεπαίσθητα όπως οι βάτραχοι μέσα σε μια κατσαρόλα. Δίχως να συνειδητοποιούν το τι ακριβώς τους συμβαίνει.

Γι αυτό και στα πρώτα σημάδια παρακμής κάποιος/ κάποιοι πρέπει πάντοτε να αναλαμβάνουν δράση και να φρενάρουν ή να αντιστρέφουν την κατάπτωση.

Η Καστοριά πέρασε αλλεπάλληλες κακές δημαρχειακές θητείες. Κι ας μη μας αρέσει εμάς τους καστοριανούς να μας το λένε , κι ας μη μας αρέσει να το λέμε εμείς οι ίδιοι στον εαυτό μας. Αποτελεί αλήθεια. Η φθίνουσα οικονομική και δημογραφική πορεία της περιοχής συνιστά αδιάψευστο μάρτυρα αυτού του γεγονότος. Υπήρχε αρκετό λίπος στην περιοχή -ναι- γι αυτό και η κάθοδος συνετελέσθη αργά- αργά και δεν έγινε εγκαίρως αντιληπτή από την μεγάλη μάζα του πληθυσμού. Χειροπιαστά αποτελέσματα παρακμής, άργησαν πολύ να εμφανιστούν.

Και δυστυχώς η παρακμή –ως γνωστόν- έχει ένα μεγάλο ελάττωμα. Οσο πιο αργά πας να αναμετρηθείς μαζί της τόσο πιο ψωμωμένη σε υποδέχεται, τόσο πιο δύσκολος κι Ανταίος αντίπαλος αποδεικνύεται.

Πλέον η Καστοριά έχει φτάσει στα απώτατα όρια της . Βρίσκεται ακριβώς επάνω σε εκείνη την οριακή κατάσταση που οι πιλότοι αποκαλούν ‘V1’. Την χρονική δηλαδή στιγμή που ένα αεροπλάνο που τροχοδρομεί σε έναν διάδρομο απογείωσης, είτε μαρσάρει και απογειώνεται, είτε εγκαταλείπει οριστικά το σχέδιο πτήσης του κι επιστρέφει στην αφετηρία του.

Η νέα δημαρχειακή θητεία της Καστοριάς θα είναι ακριβώς αυτό. Μια θητεία V1.

Είτε θα την απογειώσει, είτε θα την χαντακώσει τελείως χωρίς καμία εφεξής δυνατότητα διάσωσης.

 

Λεωνίδας Εκιντζόγλου

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks