Η στατιστική έχει ένα μεγάλο προσόν. Μπορείς να παίρνεις ένα κομμάτι της ανάλογα με το τι σε συμφέρει και βγάζεις ανάλογα συμπεράσματα
. Αυτός ο κίνδυνος δεν θα εκλείψει ποτέ. Δέστε πόσο πόλεμο δέχονται οι εταιρείες δημοσκοπήσεων και πόσο άσχετα γκάλοπ βγαίνουν από κομματικές εφημερίδες-σκουπίδια.
Η επί μέρους ανάλυση λοιπόν μπορεί να είναι εν μέρει σωστή. Το «όλον» το γνωρίζεις ότι μόνο αν κάνεις μία επιστημονική έρευνα και ζητήσεις αναλογικά και με αντιπροσωπευτικότητα την άποψη κάποιων .Μόνο τότε θα μπορείς να βγάλεις και ανάλογα συμπεράσματα. Τα νούμερα είναι η πρώτη αλήθεια. Δεν διαψεύδονται. Η χρησιμοποίησή τους όμως ούτε αθώα είναι ούτε εύκολη. Ας έλθουμε στα δικά μας. Τα συμπεράσματα από τον δεύτερο γύρο είναι απογοητευτικά ως προς την αποχή. Γύρω στους 6300 δεν ψήφισαν.
Ο νυν δήμαρχος έχασε ψήφους 594 η επιλαχούσα κέρδισε 536. Γιατί όμως; Η πρώτη προσέγγιση: Όταν για τον ψηφοφόρο ο υποψήφιος δήμαρχος είναι «σίγουρος» αυτό είναι πιο σοβαρός αποτρεπτικός παράγοντας. Αλλά δεν μένουμε εκεί. Αν ήταν δυσαρεστημένος με τον νικητή , αν ήταν οπαδός αποτυχόντος συνδυασμού, αν ήταν απογοητευμένος γενικά , αν δεν του άρεσε το δίδυμο,αν κάποιος είχε υποχρέωση στον πρώτο γύρο στον φίλο κουμπάρο και τώρα δεν τον νοιάζει, αν ήταν κάτοικος άλλης περιοχής, αν ήταν νέοι που απαξιώνουν την διαδικασία , αν ήταν «του δεν βαριέσαι έτσι κι αλλιώς βγαίνει ο Κορεντσίδης» κανένας δεν μπορεί να το πει με σιγουριά.
Όλα αυτά και άλλα ερωτήματα παίζουν.
Προσωπικά αν είχα την δυνατότητα θα έκανα αυτήν την έρευνα. Να ρωτούσα αυτούς που δεν ψήφισαν για πιο λόγο το έκαναν. Όχι όμως στην παρέα μου. Αυτό δεν είναι παρά καφενοβιοανάλυση! Το ότι όταν στον πρώτο γύρο η διαφορά των δύο είναι μικρή τότε υπάρχει η ανάγκη για τον ψηφοφόρο να πάει για να υποστηρίξει την ψήφο του δεν νομίζω να αμφιβάλλει κάποιος.
Αν όχι το αποφεύγει και το δείχνει. Την προηγούμενη εβδομάδα το θέμα των επαναληπτικών εκλογών δεν συζητιόταν καν. Αντίθετα π.χ. στην Θεσσαλονίκη γινόταν χαμός από τις αναρτήσεις στο fb. Αν συνυπολογίσεις και το τυχόν αίσθημα αδικίας που αισθάνεται για την μη εκλογή κάποιου δικού του άξιου κατ΄αυτόν και κατά κοινή παραδοχή συμβούλου, τα ερωτήματα γίνονται και πολλά και πολυσύνθετα.
Η δε απάντηση μοιραία υποκειμενική. Κάποιος ειδικός ας αναλάβει αυτήν την έρευνα. Είμαι περίεργος να δω ποσοστά!