-
Αρχική > Τοπικά νέα > Τα δίχως αντίκρισμα πτυχία

Τα δίχως αντίκρισμα πτυχία

Στην πολυκατοικία απέναντι μου, στο ίδιο ύψος περίπου με τον δικό μου χώρο, βρίσκεται το διαμέρισμα δυο φοιτητών. Πρόκειται για φοιτητές Γιαβρόγλειου τύπου

. Από αυτούς που δεν είναι της αριστείας αλλά του αντίποδα της. Είναι παιδιά μικροαστών, δεν έχουν και πολλά λεφτά στην τσέπη, οπότε παραμένουν 24 ώρες το 24ωρο καθηλωμένα στο σπίτι, δίχως την πολυτέλεια να βγουν και να ξεδώσουν κάπου, οπουδήποτε. Πράγμα το οποίο φυσικά έχει τις επιπτώσεις του.

Χειμώνα καλοκαίρι ανοίγουν παράθυρα και μπαλκονόπορτες και μπαινοβγαίνουνε συνέχεια, αραδίζοντας σε ένα από κείνα τα παλιού τύπου μπαλκόνια του ενός μόλις μέτρου, σαν καταθλιπτικά λιοντάρια σε ζωολογικό κήπο. Κι ύστερα ακουμπούνε στο παραπέτο κι αρχίζουν να κοιτούν με μεγάλο ενδιαφέρον την κίνηση των αυτοκινήτων.
Αμα δε τύχει και περάσει από κάτω και καμιά γκόμενα, η καλύτερη τους! Αρχίζουν και σκουντιούντε, χαχανίζουν κι ανταλλάσσουν θαυμαστικά σαν τους γέρους του Μάπετ σόου, αλλά στο πιο ελληνικό. ‘Κοιτα ρε μακάκα’ και ‘κοίτα ρε μακάκα’.
Γκόμενες δεν φαίνεται να διαθέτουν, αν και έχω δει φορές που μπαινοβγαίνουν κάτι περίεργες αναμαλλιασμένες τύπισσες εκεί μέσα. Προφανώς πρόκειται για συμφοιτήτριες παρομοίου τύπου. Μένουν μέχρι αργά μαζί τους αλλά στην συνέχεια την κοπανάνε. Ντυμένες. Και μιας και οι ίδιοι δεν έχουν λείψει ποτέ, σχέση δια αλληλογραφίας δεν δείχνει και πολύ πιθανή.
Τα παιδιά αυτά έχουν ένα ωραίο πρόγραμμα. Ο,τι ώρα κι αν έχω σηκωθεί το βράδυ τους βλέπω ξύπνιους να παρακολουθούνε σε μια μεγάλη τηλεόραση/μόνιτορ που έχουν, κάποιο ποδοσφαιρικό ματς ή να παίζουν war & glory καθαρίζοντας τον πλανήτη μας από τους κακούς. Η εκτίμηση μου είναι ότι κοιμούνται μεταξύ 5 το πρωί με 11.30 το μεσημέρι γιατί μετά αρχίζω να ξαναπιάνω τις εκπομπές τους του ‘ρε μακάκα’ και ‘ρε μακάκα’.
Βασικά, τα παιδιά αυτά πολύ κακώς βρίσκονται στην Καστοριά και πολύ κακώς έχουν πράξει οι γονείς που τα έστειλαν.
Δεν ξέρω σε ποιο ακριβώς τμήμα του ΤΕΙ (ΑΕΙ πλέον) σπουδάζουν, αλλά όποιο κι αν είναι αυτό, αμφιβάλλω αν έχουν διαβεί την πύλη του περισσότερες από 10 φορές το εξάμηνο.
Αυτή την εποχή εννοείται πως υπάρχουν εξετάσεις και υποτίθεται ότι τα μαθήματα της ανωτάτης εκπαίδευσης περνιούνται με διάβασμα. Ετσι τουλάχιστον θυμάμαι από τα δικά μου σπουδαστικά χρόνια.
Αυτοί απέναντι όμως στο μόνο που θα ωφεληθούν από την φοιτητική τους θητεία θα είναι στο γρήγορο τράβηγμα και στο σημάδι. Εχουν όλες τις προοπτικές του κόσμου να γίνουν εξαιρετικοί στρατιώτες, serial killers ή ιδεολογικοί φονιάδες, καθότι -όπως έχω μετρήσει- καθαρίζουν άνετα έως και 22 αντιπάλους στο λεπτό. Αναφορικά πάντως με ο,τιδήποτε που για να μαθευτεί χρειάζεται άνοιγμα βιβλίου, έχουν καταφανώς ατυχήσει.
Κάποια μέρα, πάντως, το σύστημα του Γιαβρόγλου θα τους βαρεθεί και θα τους δώσει πτυχίο.
Τόχω πάθει κι εγώ ο ίδιος, καθότι κάθε που έβλεπα παιδιά να δίνουν τα μαθήματα μου για περισσότερες από 15 φορές τους περνούσα με ένα χατιρικό πεντάρι προκειμένου να γλυτώνω την τζάμπα περαιτέρω δουλειά…
Αλλά αυτοί οι άνθρωποι, ό,τι και να κάνουν στην ζωή τους, (πέρα από το να γεμίζουν όπλα και να πυροβολούν) δεν θα είναι παρά μια πομφόλυγα. Κάτι κούφιο, τελείως επιφανειακό και ψεύτικο. Θα έχουν βέβαια πτυχία κολλημένα στον τοίχο και θα υπάρξει αναμφίβολα και κόσμος που θα τους εμπιστευτεί, κόσμος που δεν θα ξέρει πως πέρασαν τα φοιτητικά τους χρόνια.
Οι άνθρωποι αυτοί θα είναι το επόμενο προς τα πίσω βήμα της χώρας μας.

Λεωνίδας Εκιντζόγλου

Διαβάστηκε από Λεωνίδας Εκιντζόγλου, 6:46 μ.μ.

https://www.google.com/   ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
Top
Enable Notifications OK No thanks