-
Αρχική > Ελλάδα > Έφτιαξαν τεχνητό πάγκρεας που μιμείται το ανθρώπινο – Σπουδαία νέα για τους διαβητικούς

Έφτιαξαν τεχνητό πάγκρεας που μιμείται το ανθρώπινο – Σπουδαία νέα για τους διαβητικούς

Επιστήμονες έφτιαξαν τεχνητό πάγκρεας που αντιγράφει τη λειτουργία του υγιούς ανθρώπινου παγκρέατος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να απελευθερώνεται η σωστή απαιτούμενη ποσότητα ινσουλίνης στο ανθρώπινο σώμα.

Το τεχνητό πάγκρεας αποτελεί το επιστέγασμα χρόνιων ερευνών που ξεκίνησαν τουλάχιστον πριν από 30 χρόνια.

Έτσι με αυτόν τον τρόπο οι επιστήμονες και οι γιατροί που έλαβαν μέρος στις έρευνες κατάφεραν να δώσουν τη λύση που περίμεναν οι διαβητικοί στον καθημερινό τους αγώνα με τη νόσο.

Στην χώρα μας πλέον, βρισκόμαστε πολύ κοντά στην ευρεία εφαρμογή για το τεχνητό πάγκρεας για τους ασθενείς από διαβήτη τύπου 1. Καταρχάς για τη βελτίωση της υγείας του και στη συνέχεια για τη οριστική ίσως θεραπεία τους

Τεχνητό Πάγκρεας: Τεράστια πρόοδος στην καταπολέμηση του Διαβήτη»

«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για ένα άτομο με διαβήτη, ειδικά αν πρόκειται για μικρό παιδί, να περνά την ημέρα του χωρίς το άγχος του ελέγχου των επιπέδων σακχάρου ή της σωστής δόσης ινσουλίνης.

Και αυτή η ελευθερία επιτυγχάνεται με το τεχνητό πάγκρεας», ανέφερε η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αγώνα κατά του Νεανικού Διαβήτη (ΠΕΑΝΔ) κ. Σοφία Μανέα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή την οργάνωση Ημερίδας το Σάββατο 22 Ιουνίου στο Πολεμικό Μουσείο.

Τεχνητό Πάγκρεας: Οι ομιλητές

Στην συνέντευξη Τύπου μίλησαν ακόμα ο ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Χρήστος Μπαρτσόκας.

Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας και Διευθύντρια Α’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Χριστίνα Κανακά-Gantenbein.

Ο παιδίατρος διαβητολόγος Αμπάς Καντρέ.

Η παιδίατρος – διαβητολόγος, Διευθύντρια της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής και Υπεύθυνη του Διαβητολογικού Κέντρου του Νοσοκομείου Παίδων “Π. & Α. Κυριακού” Ανδριανή Γερασιμίδου – Βαζαίου.

Ο παιδίατρος – διαβητολόγος Διευθυντής – Προιστάμενος Α’ Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων “Π. & Α. Κυριακού” Δημήτρης Δελής.

Και τέλος ο εκπρόσωπος-μέλος του δ.σ. της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, Παθολόγος-Διαβητολόγος Σταύρος Λιάτης.

Τεχνητό Πάγκρεας: Η τεχνολογία στην υπηρεσία του ασθενούς

«Το τεχνητό πάγκρεας προσφέρει στον ασθενή τη λειτουργία ενός υγιούς παγκρέατος, μέσω ενός αλγόριθμου και μιας απλής συσκευής που θυμίζει μικρό smartphone.

Απελευθερώνει ινσουλίνη, ανάλογα με τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, όπως ακριβώς λειτουργεί ένα υγιές πάγκρεας», εξήγησε ο κ. Χρήστος Μπαρτσόκας, προσθέτοντας ότι η καλή ρύθμιση του διαβήτη που μπορεί να επιτευχθεί με το τεχνητό πάγκρεας σε βάθος χρόνου οδηγεί σε ελαχιστοποίηση των επιπλοκών του διαβήτη.

Πώς λειτουργεί το Τεχνητό Πάγκρεας

Από την πλευρά του ο κ. Δημήτρης Δελής τόνισε τον πρωταγωνιστικό ρόλο της ινσουλίνης που εγχύεται μέσω του τεχνητού παγκρέατος και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην υπερταχεία ινσουλίνη Fiasp για χρήση στο τεχνητό πάγκρεας, με πολύ καλά αποτελέσματα μετά τη λήψη γευμάτων του πάσχοντα.

Η κα. Χριστίνα Κανακά-Gantenbein σημείωσε ότι βασική επιδίωξη των επιστημόνων με την εφαρμογή του τεχνητού παγκρέατος είναι η μείωση στο ελάχιστο των επιπλοκών του διαβήτη, αλλά και η απελευθέρωση των ασθενών από την απαραίτητη συνεχή παρακολούθηση των επιπέδων γλυκόζης αίματος.

Την πεποίθησή του ότι στο μέλλον ωφελημένοι από τη νέα αυτή τεχνολογία θα είναι και οι πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2, εξέφρασε ο κ. Σταύρος Λιάτης.

https://www.newsone.gr/

Top
Enable Notifications OK No thanks