Η νόσος Αλτσχάιμερ δεν «κλέβει» μόνο τις αναμνήσεις των ασθενών αλλά και την ικανότητά τους να αναγνωρίζουν τους αγαπημένους τους ανθρώπους.
Αυτό, όμως, δεν οφείλεται στην απώλεια της μνήμης, αλλά στις φθορές που προκαλεί στα κέντρα του εγκεφάλου που σχετίζονται με την οπτική αντίληψη των προσώπων, σύμφωνα με μία νέα καναδική μελέτη.
Η αντίληψη των προσώπων διαδραματίζει ουσιώδη ρόλο στην ανθρώπινη επικοινωνία και εξαρτάται από την επονομαζόμενη ολιστική αναγνώριση δηλαδή από την αναγνώριση ενός προσώπου ως συνόλου και όχι μέσω μεμονωμένων χαρακτηριστικών του, όπως η μύτη, τα μάτια ή το στόμα, λένε οι ερευνητές.
Στη νέα μελέτη, η οποία θα δημοσιευθεί αύριο στην διεθνή «Επιθεώρηση Νόσου Αλτσχάιμερ» (JAD), συμμετείχαν πάσχοντες από νόσο Αλτσχάιμερ και υγιείς συνομήλικοί τους οι οποίοι κλήθηκαν να εντοπίσουν πρόσωπα και αυτοκίνητα σε φωτογραφίες οι οποίες άλλοτε ήταν ανάποδα και άλλοτε σε κανονική θέση.
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, όταν οι φωτογραφίες ήταν ανάποδα, οι ασθενείς με Αλτσχάιμερ έβρισκαν τα πρόσωπα και τα αυτοκίνητα με την ίδια ακρίβεια και εξίσου γρήγορα με τους υγιείς συνομηλίκους τους.
Όταν, όμως, οι φωτογραφίες ήταν σε κανονική θέση, οι ασθενείς έκαναν πολύ περισσότερα λάθη στην αναγνώριση των προσώπων και ήταν πολύ πιο αργοί απ’ ό,τι οι υγιείς εθελοντές.
«Για να γίνει μία αναγνώριση, ο εγκέφαλος πρέπει να πραγματοποιήσει ακαριαία ανάλυση των διαφόρων συστατικών της εικόνας που αντιλαμβάνονται τα μάτια του», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Σβεν Ζουμπέρ, ερευνητής στο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα Γηριατρικής και καθηγητής στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ.
«Οι διαφορές στην αντιληπτική ικανότητα που εντοπίσαμε στη μελέτη μας υποδηλώνουν ότι στους ασθενείς με Αλτσχάιμερ υπάρχει βλάβη στην ολιστική αναγνώριση ειδικά των προσώπων, διότι η αναγνώριση των αυτοκινήτων ήταν φυσιολογική είτε βρίσκονταν σε ανάποδη θέση, είτε σε κανονική».
Ένα άλλο εύρημα που εξέπληξε τους ερευνητές ήταν το γεγονός ότι η διαταραχή της ολιστικής αναγνώρισης των προσώπων συμβαίνει νωρίς στην πορεία της νόσου, αφού οι ασθενείς που συμμετείχαν δεν έπασχαν από προχωρημένα στάδια του Αλτσχάιμερ.
Τα νέα ευρήματα μπορεί να βοηθήσουν τις οικογένειες να κατανοήσουν καλύτερα τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς και ίσως να τους βοηθήσουν να βρουν άλλους τρόπους για να τους αναγνωρίζουν (π.χ. να τους μάθουν να αναγνωρίζουν τη φωνή τους ή κάποιο συγκεκριμένο χαρακτηριστικό στο πρόσωπό τους), πρόσθεσε ο δρ Ζουμπέρ.
Πηγή : tanea.gr