Συνθήματα στο γραφείο του πρύτανη στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών μετά την εισβολή φοιτητών.
Ειδικότερα, χθες οι πανεπιστημιακοί στη συνάντησή τους με την υπουργό αναγνώρισαν τις στρεβλώσεις που υπάρχουν γύρω από την έννοια περί προστασίας του ασύλου. «Το άσυλο δεν προστατεύει πλέον την ελευθερία του λόγου, απεναντίας την παρεμποδίζει», ανέφερε μιλώντας χθες στην «Κ» ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Οδυσσέας Ζώρας. Βεβαίως, μπορεί να καταγραφούν διαφοροποιήσεις μεταξύ των πρυτάνεων επί του θέματος εντός των ιδρυμάτων, καθώς είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις από μερίδα πανεπιστημιακών και φοιτητών. Ενδεικτικά, η ΚΝΕ δήλωσε χθες ότι «αυτό που λείπει από την ανώτατη εκπαίδευση δεν είναι οι διμοιρίες των ΜΑΤ και οι δυνάμεις καταστολής μέσα στα ΑΕΙ. Αυτό που λείπει είναι η επαρκής χρηματοδότηση για να λυθούν προβλήματα, όπως η έλλειψη φωτισμού, συντήρησης και φύλαξης, που αφήνουν χώρο σε φαινόμενα τα οποία στη συνέχεια υποκριτικά αξιοποιούνται για το χτύπημα του ασύλου. Οι δυνάμεις της ΚΝΕ θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μην περάσει η κατάργηση του ασύλου».
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ήδη φοιτητές που πρόσκεινται στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά ετοιμάζουν την αντίδρασή τους με δυναμικές παρεμβάσεις στις συνεδριάσεις των Συγκλήτων, με αίτημα οι συγκλητικοί να ταχθούν κατά της κατάργησης.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών ΠΟΣΔΕΠ, Ιωάννης Νηματούδης, δήλωσε στην «Κ» ότι «η εκφρασμένη θέση της ΠΟΣΔΕΠ είναι πως το πανεπιστημιακό άσυλο είναι ένας ιστορικός και φορτισμένος θεσμός που έχει “φθαρεί”. Θα πρέπει να μιλούμε περισσότερο για άσυλο που εξασφαλίζει τη διδασκαλία και την έρευνα και όχι για άσυλο έκνομων ενεργειών, όπως συμβαίνει σήμερα».
Βεβαίως, το θέμα της παραβατικότητας εντοπίζεται κυρίως στα κεντρικά ΑΕΙ, με προβλήματα χρήσης ναρκωτικών ή παραεμπορίου – περιπτώσεις για τις οποίες τα πανεπιστήμια επικρίνουν την Αστυνομία επειδή δεν παρεμβαίνει.
Στις συναντήσεις των πανεπιστημιακών με την κ. Κεραμέως συζητήθηκαν επίσης τα προβλήματα που απασχολούν τα πανεπιστήμια, και κυρίως τα νέα τμήματα που θα λειτουργήσουν από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος. Η κ. Κεραμέως ζήτησε τη γνώμη των εκπροσώπων των ΑΕΙ για το εάν υπάρχουν προγράμματα σπουδών και επαρκές προσωπικό για τα νέα τμήματα. Οι πανεπιστημιακοί μεταδίδουν μια αρνητική γνωμοδότηση, τονίζοντας ότι υπάρχει πολύ λίγο χρονικό διάστημα για να προετοιμαστούν τα νέα τμήματα. Από την άλλη, πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου εκτιμούν ότι οι πιστώσεις που έδωσε πρόσφατα η τέως ηγεσία του υπουργείου για την πρόσληψη συμβασιούχων διδασκόντων επαρκούν για να καλυφθούν οι ανάγκες. «Το προεδρείο έθεσε φλέγοντα θέματα που συζητήθηκαν στην τελευταία σύνοδο στην Κέρκυρα, όπως η κατανομή των 500 θέσεων, οι μετεγγραφές, η έκτακτη χρηματοδότηση, η επιστροφή των χρημάτων του ΕΠΕΑΕΚ», ανέφερε το προεδρείο της Συνόδου.
Έντυπη καθημερινή