Ο αξιόλογος καρδιολόγος μας υπενθυμίζει κάποιες οδηγίες και προφυλάξεις για το καλοκαίρι.`
Το καλοκαίρι στην Καστοριά δεν έχει τη διάρκεια που έχει σε νοτιότερες πόλεις της Ελλάδας, ωστόσο και εδώ οι θερμοκρασίες μπορεί να ανέβουν πολύ και μπορεί να προξενήσουν προβλήματα σε κάποιους καρδιολογικούς ασθενείς. Καλό είναι να θυμηθούμε τα σημαντικότερα από αυτά και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν.
ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΠΙΕΣΗ: με την άνοδο της θερμοκρασίας και την αυξημένη εφίδρωση, η αρτηριακή πίεση το καλοκαίρι κατά κανόνα μειώνεται, με αποτέλεσμα υποτασικά φαινόμενα (π.χ. ο ασθενής που ασχολείται με κηπευτικές – αγροτικές εργασίες έχει επεισόδια ζάλης ή τάσεις λιποθυμίας μετά από κάποια ώρα δουλειάς, συνήθως στον ήλιο). Δεν συμβαίνει σε όλους τους ασθενείς: κάποιοι έχουν σταθερή πίεση χειμώνα – καλοκαίρι. Αυτοί όμως που θα τους συμβεί, θα πρέπει να έρθουν σε επαφή με τον Καρδιολόγο τους για τις απαραίτητες τροποποιήσεις στη φαρμακευτική αγωγή.
ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΝΟΣΟΣ (στενωμένες αρτηρίες της καρδιάς, με ή χωρίς ιστορικό αγγειοπλαστικής ή bypass): εδώ απαιτείται προσοχή στην επιλογή της θάλασσας στην οποία θα εκδράμει ο ασθενής. Να αποφεύγονται θάλασσες με κρύα νερά, λόγω του κινδύνου σπασμού των στεφανιαίων αρτηριών και εμφάνισης στηθάγχης. Διαφορετικά, να επιλέγει ο ασθενής για το μπάνιο του τις απογευματινές ώρες, κατά τις οποίες η θερμοκρασία του νερού θα έχει ανέβει (σε σχέση με νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ).
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ: οι ασθενείς με καρδιολογικό ιστορικό καλό θα ήταν να συμβουλευτούν τον Καρδιολόγο τους σχετικά με το τι είδους άσκηση και σε τι ένταση επιτρέπεται. Πιθανότατα να χρειαστεί και δοκιμασία κόπωσης για εκτίμηση της ικανότητας άσκησης. Αυτό ισχύει και σε ανθρώπους χωρίς γνωστό καρδιολογικό ιστορικό, που όμως έχουν παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθειες (π.χ. ηλικία άνω των 40, κάπνισμα, υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης, παχυσαρκία, υπερχοληστερολαιμία, ύπαρξη οικογενειακού ιστορικού κτλ). Αποφυγή αθλητικών δραστηριοτήτων κατά τις μεσημεριανές ώρες. Δεν ξεχνούμε την παράλληλη επαρκή ενυδάτωση.
ΤΑΞΙΔΙΑ: μεγάλης διάρκειας ταξίδια με το αεροπλάνο (ή ακόμα και με το λεωφορείο ή το αυτοκίνητο) απαιτούν προσοχή, ειδικά σε ασθενείς με ιστορικό θρόμβωσης, καθώς μπορεί να χρειαστεί ειδική καθοδήγηση ή και φαρμακευτική προφύλαξη προ του ταξιδιού από τον θεράποντα Καρδιολόγο.
ΟΙΔΗΜΑΤΑ ΚΑΤΩ ΑΚΡΩΝ: το οίδημα (πρήξιμο) των κάτω άκρων, κυρίως της περιοχής των σφυρών (αστράγαλοι) ή και των κνημών είναι ένα φαινόμενο που μπορεί να εμφανίζεται (ή να επιτείνεται) τους καλοκαιρινούς μήνες σε πολλούς ασθενείς, ιδιαίτερα γυναίκες με προϋπάρχουσα φλεβική ανεπάρκεια. Ενημερώστε τον Καρδιολόγο σας σχετικά, γιατί το εύρημα αυτό μπορεί να απαιτεί διερεύνηση ή και τροποποίηση της αγωγής σε έναν ασθενή με καρδιακή ανεπάρκεια ή με αρτηριακή υπέρταση, αλλά μπορεί να αποτελεί απλά την εκδήλωση αγγειολογικού-αγγειοχειρουργικού προβλήματος.
ΛΗΨΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ, ΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ: α) προσοχή με το αντιπηκτικό Sintrom, λόγω της αυξημένης προσφοράς λαχανικών το καλοκαίρι (η κατανάλωσή τους δεν απαγορεύεται σε αυτούς που λαμβάνουν Sintrom, απλά απαιτείται προσοχή στις ποσότητες), – υπενθυμίζουμε ότι τα πράσινα, φυλλώδη λαχανικά ανταγωνίζονται τη δράση του Sintrom, β) προμήθεια ικανών ποσοτήτων φαρμάκων ενόψει απουσίας σε διακοπές (ειδικά στο εξωτερικό), καθώς και λήψη του βιβλιαρίου υγείας, γ) αποφυγή κατανάλωσης μπίρας και θαλασσινών μεζέδων (πχ σκουμπρί) σε μεγάλες ποσότητες (και λιγότερο των ντομάτων) σε ασθενείς με αυξημένο ουρικό οξύ.
Καλό καλοκαίρι σε όλους.
Απο την εφημεριδα ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ :Επιμέλεια Δώρα Κωτσοπούλου