-
Αρχική > Ελλάδα > Νομοσχέδια fast track για φορολογικό, δήμους – Αλλαγές σε Ταμεία

Νομοσχέδια fast track για φορολογικό, δήμους – Αλλαγές σε Ταμεία

Με fast track διαδικασίες η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας φέρνει δύο νομοσχέδια που αναμένεται να ψηφιστούν μέχρι τις 10 Αυγούστου.

 

Του Γιώργου Παύλου

info@neaselida.news

Το πρώτο από αυτά θα έχει να κάνει με τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ το δεύτερο με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και την επίλυση των προβλημάτων, που, όπως υποστηρίζει η Πειραιώς, έχει φέρει η απλή αναλογική στους δήμους.

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο φέρνει μεγάλες αλλαγές στα έως τώρα δεδομένα και περιλαμβάνει διατάξεις τις οποίες είχε επεξεργαστεί αρμόδια επιτροπή της «γαλάζιας» παράταξης όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση. Σύμφωνα, λοιπόν, με όσα αναμένεται να ψηφίσει η νέα κυβέρνηση, νοικοκυριά αλλά και επιχειρήσεις θα ανακουφιστούν, αφού προβλέπεται δέσμη μέτρων με σημαντικές φοροελαφρύνσεις αλλά και παροχές.

Ολα τα παραπάνω εμπεριέχονται στον μπλε φάκελο που παρέλαβε την περασμένη Τετάρτη, κατά τη διάρκεια του πρώτου Υπουργικού Συμβουλίου της νέας κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, και αποτελούν δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός έχει τονίσει στους υπουργούς του ότι όλα θα πρέπει να προχωρήσουν σε μικρό χρονικό διάστημα. «Μας περιμένει όλους πολύ σκληρή δουλειά, έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στις δυνατότητές μας να αλλάξουμε την Ελλάδα. Η εποχή του διχασμού και της ανούσιας πόλωσης τελείωσε στις 7 Ιουλίου. Θέλω να σας συγχαρώ για τον τρόπο που χειριστήκατε τις τελετές παράδοσης – παραλαβής», είπε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στους υπουργούς του.

«Την επόμενη ημέρα μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης θα κατατεθεί το πρώτο μας νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος και μία εβδομάδα μετά το πρώτο φορολογικό με τις πρώτες μειώσεις φόρου», συμπλήρωσε, για να προσθέσει: «Θα αποκατασταθεί το κύρος της Δικαιοσύνης».

Οι 12 προτεραιότητες της κυβέρνησης

Εκτός από τα δύο νομοσχέδια που θα έρθουν τις πρώτες ημέρες μετά το άνοιγμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός έθεσε στους υπουργούς του και τους άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η κυβέρνηση. Παράλληλα, έδωσε σε όλους να καταλάβουν ότι σε κάθε υπουργείο θα υπάρχει ετήσιο στρατηγικό σχέδιο, θέτοντάς τους ταυτόχρονα τις παρακάτω 12 βασικές προτεραιότητες:

  • Ισχυρή ανάπτυξη με επενδύσεις.
  • Αξία στην ακίνητη περιουσία.
  • Ασφάλεια στο σπίτι, στην πόλη και στη χώρα.
  • Κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη.
  • Εκπαίδευση που απελευθερώνει το δυναμικό.
  • Ποιοτική δημόσια υγεία.
  • Νέο κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ κράτους, εργαζομένων και επιχειρήσεων.
  • Υψηλότερο διαθέσιμο εισόδημα για τους εργαζόμενους και τη μεσαία τάξη.
  • Προστασία του περιβάλλοντος.
  • Σύγχρονο ψηφιακό κράτος.
  • Νέο μοντέλο πολιτισμού.
  • Ισχυρή Ελλάδα σε έναν κόσμο που αλλάζει.

Μείωση φορολογικών συντελεστών και ΦΠΑ

Οσον αφορά τώρα στο φορολογικό νομοσχέδιο, οι αλλαγές που προβλέπονται θα ξεκινήσουν από την 1η Ιανουαρίου 2020 και, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνουν μειώσεις σε φορολογικούς συντελεστές σε ορίζοντα διετίας για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, έξτρα αφορολόγητο σε οικογένειες με παιδιά αλλά και μια δέσμη μέτρων τα οποία αναμένεται, όπως τονίζουν οι επιτελείς του Μαξίμου, να δώσουν ώθηση στην οικονομία.

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο, στο οποίο οι τελευταίες πινελιές αναμένεται να μπουν τις επόμενες ημέρες, περιλαμβάνει μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός διετίας, καθώς και μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 28% στο 20% μέσα στα επόμενα δύο χρόνια και συγκεκριμένα στο 24% για τα κέρδη του 2020 και στο 20% για τα κέρδη του 2021.

Παράλληλα, προβλέπεται μείωση του φόρου μερισμάτων από το 10% στο 5% από το 2020 και έκπτωση φόρου ίση με το 40%-50% της δαπάνης για ενεργειακή, λειτουργική ή αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων. Ακόμη, προβλέπονται αναστολή του φόρου επί του κέρδους στις αγοραπωλησίες ακινήτων για τρία χρόνια, επανεξέτασή του από μηδενική βάση τον τέταρτο χρόνο και αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια, όπως και μελέτη μετεγκατάστασης και αξιοποίηση κτιριακών υποδομών, σύμφωνα με τη νέα δομή της κυβέρνησης.

Από εκεί και πέρα, η κυβέρνηση με το σχέδιο νόμου καθιερώνει εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα από το 22% στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ χωρίς μείωση του αφορολογήτου και δημιουργία προοδευτικής φορολογικής κλίμακας με χαμηλότερο ανώτατο φορολογικό συντελεστή.

Θα προχωρήσει δε σε σταδιακή κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος, όπως και σε μείωση των συντελεστών ΦΠΑ από το 13% στο 11% και από το 24% στο 22% εντός της τετραετίας, ενώ προωθείται επίσης βελτίωση της ειδικής ρύθμισης των 120 δόσεων για όσους χρωστούν μέχρι 3.000 ευρώ στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία και εισαγωγή πλαισίου για ευνοϊκή μεταχείριση των συνεπών φορολογούμενων και δανειοληπτών.

Ταυτόχρονα, έχουν αποφασιστεί η σταδιακή καθιέρωση υποχρεωτικής ηλεκτρονικής τιμολόγησης μεταξύ των επιχειρήσεων (B2B) και η υιοθέτηση συστήματος ηλεκτρονικής παρακολούθησης των διακινούμενων φορτίων.

Αυτεπαγγέλτως θα επεμβαίνουν οι Αρχές στα πανεπιστήμια – Τι αλλάζει στην τοπική Αυτοδιοίκηση

 

Με ακόμα γρηγορότερους ρυθμούς θα «τρέξει» το πρώτο πολυνομοσχέδιο που θα φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Σε αυτό, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνονται διορθώσεις στον Ποινικό Κώδικα, κατάργηση του ασύλου και αλλαγές στην απλή αναλογική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, ανέφερε σε συνέντευξή του ότι «είμαστε εντελώς αντίθετοι και θα αλλάξουν άμεσα», ενώ πρόσθεσε ότι «δεν ήταν σωστό να ψηφιστεί ο Ποινικός Κώδικας από την απερχόμενη κυβέρνηση δύο ημέρες πριν από την προκήρυξη εκλογών».

Σύμφωνα τώρα με όσα ανέφερε όλες τις προηγούμενες ημέρες η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, στο πρώτο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται και η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, καθώς θα υπάρχει διάταξη με την οποία θα μπορούν να επεμβαίνουν οι Αρχές αυτεπαγγέλτως για κάθε αξιόποινη πράξη που συντελείται εντός των χώρων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Οσον αφορά δε στις αλλαγές στην απλή αναλογική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, εξετάζεται να αλλάξει ο τρόπος λήψης αποφάσεων για τα οικονομικά των δήμων και τα έργα, με την αρμοδιότητα να περνά στον ίδιο τον δήμαρχο ή σε οικονομική επιτροπή, αντί οι αποφάσεις να λαμβάνονται από τα Δημοτικά Συμβούλια.

Κι αυτό γιατί δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ο δήμαρχος που εκλέχθηκε έχει λιγότερους δημοτικούς συμβούλους από τον υποψήφιο που τελικά έχασε στον δεύτερο γύρο. Το νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει τις τελικές ρυθμίσεις αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στις 23 Ιουλίου, αμέσως μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Διαβάστε επίσης στη Νέα Σελίδα: ΟΟΣΑ: Συντάξεις-ψίχουλα για τους σημερινούς 25άρηδες

 

Top
Enable Notifications OK No thanks