-
Αρχική > Ελλάδα > Τι αλλάζει για τα μεταχειρισμένα ΙΧ από Σεπτέμβριο

Τι αλλάζει για τα μεταχειρισμένα ΙΧ από Σεπτέμβριο

Με τη μέση ηλικία ενός αυτοκινήτου στην Ελλάδα να βρίσκεται στα 15,9 έτη, οι αλλαγές που θα ισχύσουν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ως προς την πιστοποίηση της “ταυτότητας” των εισαγόμενων μεταχειρισμένων οχημάτων,

μέσω σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας του υπουργείου Μεταφορών, δύνανται να εισάγουν νέες θετικές πρακτικές στην ελληνική αγορά. Στο σκηνικό αυτό, θα είναι πλέον δύσκολη η εξαπάτηση του καταναλωτή. Τις εκτιμήσεις αυτές διατύπωσε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ, “Πρακτορείο 104,9 FM”, ο Δημήτριος Πάτσιος, γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων και Δικύκλων (ΣΕΑΑ).

Πότε αναμένεται η εφαρμογή του νέου συστήματος

Το σύστημα προγραμματίζεται να “λειτουργεί από τις 27 Σεπτεμβρίου 2019 και από εκείνο το σημείο θα πρέπει ο εισαγωγέας-έμπορος να παρουσιάζει τα εν λόγω στοιχεία ακόμη και για τα αυτοκίνητα που είναι βρίσκονται ήδη στη χώρα σήμερα στις εταιρείες εμπορίας”, εξήγησε ο κ. Πάτσιος, που ερωτηθείς εξήγησε πως μέσα από τις νέες διαδικασίες αλλάζει σε μεγάλο βαθμό το εύρος των στοιχείων που θα έχει στη διάθεσή του ένας αγοραστής. “Το αρμόδιο υπουργείο έχει ήδη εδώ και έναν χρόνο νομοθετήσει ότι θα πρέπει να υπάρχει καλή πληροφορία για όποιον θέλει να ψωνίσει ένα αυτοκίνητο εισαγωγής μεταχειρισμένο, δηλαδή να γνωρίζει ο αγοραστής βασικά πράγματα, όπως για παράδειγμα τα ΚΤΕΟ (που έχει περάσει) σε μια ξένη χώρα, τα χιλιόμετρα που έχει ένα αυτοκίνητο, αν έκανε σέρβις στο εξωτερικό, τις ανακλήσεις που οφείλει, πολύ χρήσιμες πληροφορίες ώστε να βοηθηθεί για να ξέρει τι προϊόν αγοράζει, να πληρώσει την κατάλληλη τιμή και να μπορέσει να το συντηρήσει”, εξήγησε ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων και Δικύκλων που μάλιστα τόνισε πως για τον καταναλωτή αλλάζει το γεγονός στο ότι θα έχει την πληροφορία χωρίς κόστος. “Ο εισαγωγέας-έμπορος θα πρέπει να καταβάλει ένα παράβολο των 20 ευρώ στο Υπουργείο Μεταφορών. Από αυτό οι αντιπροσωπείες θα λαμβάνουμε τα 10 ευρώ, ώστε να μπορούμε να βρούμε πληροφορίες από το ίδιο το εργοστάσιο, συνεπώς όλοι θα σταθούμε δίπλα στον καταναλωτή ώστε να έχει καλές πληροφορίες” προσέθεσε ο κ.Πάτσιος.

Ποια νέα στοιχεία θα διασφαλίζουν τον καταναλωτή σε μια αγορά του

“Εγώ λοιπόν που είμαι ο αγοραστής θα πρέπει να υπογράψω ότι έλαβα γνώση των στοιχείων και θα πρέπει ο εισαγωγέας-έμπορος να μου τα έχει παρουσιάσει. Υπάρχουν δε διάφορες πηγές, από τις οποίες θα μπορεί να αντλήσει αυτές τις πληροφορίες, επί παραδείγματι θα πρέπει να φροντίσει να ζητά από τον ξένο προμηθευτή τα ΚΤΕΟ του αυτοκινήτου που πωλεί, τι προβλήματα είχε, τι ελέγχους έχει περάσει, τι χιλιόμετρα διήνυσε, ενώ θα πρέπει ταυτόχρονα βασικά στοιχεία της άδειας κυκλοφορίας να έχουν επαληθευτεί”, εξηγεί ο κ. Πάτσιος που εκφράζει την πεποίθηση πως πλέον θα είναι δύσκολη η εξαπάτηση.

“Δεν μπορεί να μην έχουν επιβεβαιωθεί σημαντικά στοιχεία όπως η αντιρυπαντική τεχνολογία, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, στοιχεία που επηρεάζουν το αυτοκίνητο και φορολογικά” πρόσθεσε ο γενικός διευθυντής του ΣΕΕΑ, ενώ ταυτόχρονα τόνισε πως μέσα από αυτή την πλατφόρμα οι αντιπροσωπείες καλούνται να δώσουν στοιχεία ποιότητας προς τον επίδοξο αγοραστεί “όπως για παράδειγμα το αν το αυτοκίνητο έχει κάποια ζητήματα για τα οποία θα πρέπει να περάσει από σέρβις, ένα πλήθος πληροφοριών”.

Ερωτηθείς δε για την επίδραση που μπορεί να έχει η συγκεκριμένη διαδικαστική αλλαγή στην αγορά του αυτοκινήτου γενικότερα, ο κ. Πάτσιος αναφέρθηκε σε μια εποχή πιο ευνοϊκή για τον καταναλωτή. “Σε καμία περίπτωση δεν ζητάμε ή δεν προωθούμε να αποθαρρυνθούν οι εισαγωγείς μεταχειρισμένων, καθώς είμαστε σε μια ελεύθερη αγορά και οικονομία, να υπάρχει όμως ένας έλεγχος και η υποστήριξη του καταναλωτή. Να ξέρει ο αγοραστής τι ψωνίζει” κατέληξε ο κ. Πάτσιος.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Top
Enable Notifications OK No thanks