-
Αρχική > Απόψεις > Να πέσει η γέφυρα στον σταυρό  ή να αναστυλωθεί? 

Να πέσει η γέφυρα στον σταυρό  ή να αναστυλωθεί? 

Το πλέον τηλε-φωτογραφημένο σημείο της πόλης είναι η μυτιά του Σταυρού. Η στροφή της χερσονήσου όπου η συνοικία του Λουτρού συναπαντιέται με την συνοικία του Ντολτσού και η οδός Μεγάλου Αλεξάνδρου μεταλλάσσεται σε οδό Ορεστείων.

Η κλειστή και χαρακτηρισμένη ως ‘δομικά ασταθής’ γέφυρα που βρίσκεται εκει θα πρέπει οπωσδήποτε να ξαναγίνει. Αποτελεί ορόσημο και μοναδικό σημείο αναφοράς της πόλης, διαδραματίζει έναν ιδιαίτερο λειτουργικό ρόλο στα δρώμενα των Θεοφανείων και θα μας ξαναχρησιμεύσει οσονούπω στην εξυπηρέτηση των πλοιαρίων που γυρεύουν αποβάθρα απο-επιβίβασης στην νότια πλευρά της λίμνης.
Αν η γέφυρα αφεθεί στην τύχη της κάποια στιγμή θα καταρρεύσει. Και αν συμβεί αυτό οι αντιδράσεις θα είναι κολοσσιαίες και το κόστος ανακατασκευής της απαγορευτικό. Αντιθέτως, στο στάδιο που βρίσκεται αυτή την στιγμή, οι επεμβάσεις επάνω της είναι καθόλα εφικτές και ελάχιστα δαπανηρές.
Δεν είναι, για παράδειγμα, κάτι ιδιαίτερα δυσκολο να ενισχυθούν τα πέλματα αυτής της γέφυρας και να βελτιωθεί αισθητικά η κατατομή της. Μπορεί ακόμα εύκολα προσαρτηθεί στην δομή της και ένας μικρός σταθμός συλλογής δεδομένων λίμνης.
Να μετρά τον κυμματισμό, την οξυγόνωση και το ph των νερών, την στάθμη της επιφάνειας κλπ. Πρόκειται για ένα έργο για το οποίο μπορούν να εξευρεθούν πηγές χρηματοδότησης σχετικά εύκολα.
Το πρόβλημα είναι ότι, σαν σημείο, εντάσσεται στην βασική ζώνη προστασίας του οικοσυστήματος της Ορεστιάδας και πιθανότητα θα χρειαστεί ειδικές άδειες επέμβασης από τον φορέα διαχείρισης, σύμφωνα με τις πρόνοιες Νatura 2000.

Αλλά μιας και πρόκειται για μία ήδη υπάρχουσα, πολύ παλαιά κατασκευή και στοιχείο εξυπηρέτησης της λειτουργίας της πόλης κι αυτό το ενδεχόμενο δεν είναι κάτι που δεν ξεπερνιέται.

Λεωνίδας Εκιντζόγλου

Διαβάστηκε από Λεωνίδας Εκιντζόγλου, 10:15 π.μ.

φωτογραφια ΟΔΟΣ

 

Top
Enable Notifications OK No thanks