Χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκης, περιέγραψε πέντε µέσα εξυγίανσης για τη ∆ΕΗ που περιλαµβάνουν τον «εξορθολογισµό της τιµολογιακής πολιτικής της ΔΕΗ», τη µερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, στοχευµένα προγράµµατα εθελουσίας εξόδου και κυνήγι των στρατηγικών κακοπληρωτών.
Ειδικά για τα τιµολόγια ο υπουργός δήλωσε πως «η στήριξη των εσόδων της ∆ΕΗ θα εξισορροπηθεί απολύτως για τους καταναλωτές, αφενός µέσω της πρόσφατης µείωσης του ΦΠΑ και αφετέρου µέσω της περαιτέρω µείωσης του ΕΤΜΕΑΡ, δηλαδή των χρηµάτων που πληρώνουν οι καταναλωτές για τις ΑΠΕ».
«Aρα», κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης, «η ∆ΕΗ ενισχύεται, αλλά οι καταναλωτές δεν επιβαρύνονται». Σύµφωνα µε πληροφορίες, η ονοµαστική αύξηση στα τιµολόγια της ∆ΕΗ θα είναι περίπου 5%, επιβάρυνση όµως που, σύµφωνα µε την κυβέρνηση, θα αντισταθµιστεί µέσω της µείωσης του ΦΠΑ και του ΕΤΜΕΑΡ. Παρ’ όλα αυτά, όπως επισηµαίνουν παράγοντες της αγοράς, το εάν και πόσο τελικά θα επιβαρυνθεί ο καταναλωτής µένει να φανεί στην πράξη.
Στα υπόλοιπα µέσα εξυγίανσης εντάσσονται:
- Νέο business plan από τη νέα διοίκηση που, όπως είπε, πρόκειται να προκύψει σύντοµα ώστε η εταιρεία να ξεφύγει από το τρέχον ασφυκτικό πλαίσιο και να λειτουργήσει µε µεγαλύτερη ευελιξία, µε κεντρικό στόχο του νέου σχεδίου τη µετάβαση σταδιακά στη µετα-λιγνίτη εποχή.
- Δροµολόγηση της µεταφοράς των παγίων διανοµής από τη ∆ΕΗ στον ∆Ε∆- ∆ΗΕ µε στόχο τη µερική ιδιωτικοποίηση του ∆Ε∆∆ΗΕ µε την προσέλκυση αξιόπιστων επενδυτών µε ξεκάθαρο ταµειακό όφελος για τη ∆ΕΗ.
- Αντιµετώπιση διαρθρωτικών αδυναµιών της ∆ΕΗ µε στοχευµένες εθελούσιες εξόδους ώστε να «επιλυθούν ουσιώδη προβλήµατα στη διαχείριση ανθρωπίνων πόρων».
- Ενίσχυση της ρευστότητας «κυνηγώντας τα µεγάλα ψάρια και εισπράττοντας από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, καθώς µόνο 60.000 οφειλέτες χρωστούν 800 εκατ. ευρώ στην εταιρεία, είπε ο κ. Χατζηδάκης, υποστηρίζοντας παράλληλα πως για τους αδύναµους θα υπάρξει µέριµνα. Παράλληλα σε εξέλιξη είναι η τιτλοποίηση ληξιπρόθεσµων οφειλών.
Στα µέτρα στήριξης περιλαµβάνονται:
- Διαπραγµάτευση για την αλλαγή του στόχου για µείωση του µεριδίου της ∆ΕΗ στο 50%, που σήµαινε ότι η ∆ΕΗ θα έπρεπε να χάσει 4 εκατοµµύρια πελάτες σε τέσσερα χρόνια. Θα ζητηθεί αλλαγή του στόχου µε αύξηση του µεριδίου της ∆ΕΗ, καθώς σύµφωνα µε τον κ. Χατζηδάκη «µόνον έτσι θα επιτελέσει τον αναπτυξιακό της ρόλο».
- Κατάργηση των ΝΟΜΕ. «∆εν είναι δυνατόν η εταιρεία να πουλάει κάτω του κόστους και να δουλεύει υπέρ των ανταγωνιστών της» δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης.
- Θα κλείσει το θέµα των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας µε τον προσφορότερο τρόπο και τα χρήµατα αυτά θα αποδοθούν στη ∆ΕΗ ως µια ένεση ρευστότητας.
- Ενθάρρυνση της µετάβασης της ∆ΕΗ προς τις Ανανεώσιµες Πηγές Ενέργειας, καθώς σήµερα το µερίδιο αγοράς που έχει η ∆ΕΗ στις ΑΠΕ είναι ελάχιστο, µόλις 2,9%
https://www.ethnos.gr/ellada/51887