Η ουρική αρθρίτιδα είναι φλεγμονώδης πάθηση των αρθρώσεων, προσβάλλει πιο συχνά τους άντρες και συνήθως εμφανίζεται μετά την ηλικία των 50 ετών. Συμβαίνει όταν το ουρικό οξύ στο αίμα είναι σε υψηλά επίπεδα με αποτέλεσμα να σχηματίζονται κρύσταλλοι στις αρθρώσεις.
Η δίαιτα που συστήνεται στοχεύει στον έλεγχο της παραγωγής και αποβολής ουρικού οξέος και βοηθά στην πρόληψη των κρίσεων της ουρικής αρθρίτιδας. Εάν είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι πρέπει να χάσετε βάρος, ωστόσο αποφύγετε τη γρήγορη απώλεια κιλών, γιατί αυτό μπορεί να πυροδοτήσει μια κρίση ουρικής αρθρίτιδας.
1) Περιορίστε το κρέας, τα πουλερικά και τα ψάρια. Οι ζωικές πρωτεΐνες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες και αυξάνουν το ουρικό οξύ στο αίμα. Αποφύγετε κυρίως τα εντόσθια, το μοσχάρι, το χοιρινό και το αρνί. Επιπλέον περιορίστε τα λιπαρά ψάρια (ρέγκα, σκουμπρί) και τα θαλασσινά (τόνος, γαρίδες, αστακό, χτένια). Επειδή όλα τα κρέατα και ψάρια περιέχουν πουρίνες μειώστε την πρόσληψή τους σε 170 γραμμάρια την ημέρα.
2) Περιορίστε το λίπος. Τα κορεσμένα λιπαρά μειώνουν την ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμήσει το ουρικό οξύ. Επιλέξτε γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας ή χωρίς καθόλου λιπαρά.
3) Αν και η κατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης αυξάνει τον κίνδυνο υπερουριχαιμίας, οι πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης δε φαίνεται να δρουν επιβαρυντικά. Μπορείτε να τρώτε άφοβα χρωματιστά φρούτα και λαχανικά υψηλά σε φυτικές ίνες (κόκκινο λάχανο, κόκκινες πιπεριές, πατάτες, μελιτζάνες, μπρόκολο, πράσινα λαχανικά). Όμως θα πρέπει να καταναλώνετε πιο σπάνια σπανάκι, κουνουπίδι, σπαράγγι, μανιτάρια, φράουλες, κεράσια, μούρα και μοβ σταφύλια.
4) Αποφύγετε το αλκοόλ. Το αλκοόλ εμποδίζει την αποβολή του ουρικού οξέος από τον οργανισμό σας και ιδίως η μπύρα έχει συνδεθεί με κρίσεις ουρικής αρθρίτιδας. Αν έχετε εμφανίσει έστω και ένα επεισόδιο αρθρίτιδας αποφεύγετε όλα τα αλκοολούχα ποτά.
5) Περιορίστε ή αποφύγετε την κατανάλωση ζαχαρούχων αναψυκτικών, τη φρουκτόζης ως γλυκαντικό και την υπερβολική ποσότητα ζάχαρης. Η φρουκτόζη είναι ο μόνος υδατάνθρακας που κατηγορείται για αύξηση του ουρικού οξέος στο αίμα.
6) Επιλέξτε σύνθετους υδατάνθρακες. Τρώτε περισσότερα δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά και λιγότερους επεξεργασμένους υδατάνθρακες, όπως είναι το άσπρο ψωμί, τα κέικ και τα γλυκά.
7) Πίνετε άφθονα υγρά και ιδιαίτερα νερό. Τα υγρά βοηθάνε στην απομάκρυνση του ουρικού οξέος από το σώμα σας και θα πρέπει να πίνετε από 8 έως 16 ποτήρια την ημέρα.
Χριστίνα Ι. Μπουντούρη: Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού
Iatropedia.gr