-
Αρχική > Ελλάδα > Τέλη κυκλοφορίας 2020: «Πονοκέφαλος» σε κυβέρνηση και πολίτες – Πώς θα γίνει ο υπολογισμός τους

Τέλη κυκλοφορίας 2020: «Πονοκέφαλος» σε κυβέρνηση και πολίτες – Πώς θα γίνει ο υπολογισμός τους

Ο νέος τρόπος μέτρησης έφερε οικονομικό πανικό στους ιδοκτήτες νέων αυτοκινήτων

Τα νέα τέλη κυκλοφορίας απσχολούν πολίτες και κυβέρνηση που αναζητά τον τρόπο με τον οποίο δεν θα επιβαρυνθούν οι πολίτες από τις αλλαγές στην εφαρμογή του νέου τρόπου μέτρησης των εκπομπών ρύπων και κατανάλωσης καυσίμου αναζητά η κυβέρνηση

O γρίφος που καλείται να λύσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι εύκολος καθώς μέχρι το τέλος του έτους δεν είναι αρκετός ο χρόνος και οι κινήσεις θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές. Το θέμα είναι γνωστό στην Πειραιώς και όπως αποκάλυψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, θα υπάρξει άμεση παρέμβαση.

«Έχουμε επικοινωνήσει με τους συναρμόδιους Υπουργούς, τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών και το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης. Η οποιαδήποτε αναπροσαρμογή στις εκπομπές ρύπων των αυτοκινήτων δεν θα οδηγήσει σε επιβάρυνση των πολιτών από τέλη κυκλοφορίας. Θα γίνει όποια αναγκαία προσαρμογή χρειάζεται ώστε η όποια αλλαγή να είναι δημοσιονομικά ουδέτερη» ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με το νέο τρόπο μέτρησης των εκπομπών ρύπων, τα ΙΧ που κυκλοφόρησαν μετά από την 31η Οκτωβρίου του 2010, τα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται με βάση τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρα:

91-100 γρ. CO2 – 0,90 ευρώ / γραμμάριο
101-120 γρ. CO2 – 0,98 ευρώ / γραμμάριο
121-140 γρ. CO2 – 1,20 ευρώ / γραμμάριο
141-160 γρ. CO2 – 1,85 ευρώ / γραμμάριο
161-180 γρ. CO2 – 2,45 ευρώ / γραμμάριο
181-200 γρ. CO2 – 2,78 ευρώ / γραμμάριο
201-250 γρ. CO2 – 3,05 ευρώ / γραμμάριο
Άνω από 251 γρ. CO2 – 3,72 ευρώ / γραμμάριο

Τι είναι το WLTP

Το Worldwide harmonized Light vehicles Test Procedure, είναι ένας νέος τρόπος υπολογισμού εκπομπής ρύπων κα κατανάλωσης καυσίμου που αντικατέστησε το NEDC τον Σεπτέμβριο του 2017 και βάση προγραμματισμού θατον έχει αντικαταστήσει πλήρως το 2021. Η αλλαγή έγινε για οικολογικούς λόγους καθώς η αύξηση των εκπομπών ρύπων από τα αυτοκίνητα λειτουργούσε αρνητικά ως προς το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Ο WLTP προσφέρει πιο ρεαλιστικές μετρήσεις όχι μόνο για το διοξείδιο του άνθρακα, βάση του οποίου βγάινουν και οι τιμές των τεών κυκλοφορίας, αλλά και για τους υπόλοιπους ρύπους.

Οι ιδιοκτήτες οχημάτων, που τα έχουν θέσει σε κατάσταση ακινησίας καταθέτοντας τις πινακίδες τους στην εφορία, θα μπορούν να τα κυκλοφορούν, πληρώνοντας τέλη κυκλοφορίας με το μήνα, κάτι που ίσχυε και τα προηγούμενα χρόνια.

https://www.ethnos.gr/oikonomia/

 

Top
Enable Notifications OK No thanks