Παριανή καλοκαιρινή πίτα ή αλλιώς, η πίτα από το μποστάνι. Με ό,τι υπήρχε στο μποστάνι του κάθε σπιτιού, με αυτό έφτιαχναν την καλοκαιρινή νησιώτικη πίτα.
Επίσης, αξιοποιούσαν τα χόρτα, συνήθως βλήτα, που περίσσευαν από το καθημερινό τραπέζι. Τα μαγικά παριανά τυριά, ξινομυζήθρα Πάρου και μανούρα, κάνουν τη γεύση της πίτας μαγική.
Εκτέλεση
Για την παριανή καλοκαιρινή πίτα με βλήτα, ψιλοκόβουμε πρώτα το κρεμμύδι και τρίβουμε τα κολοκύθια και τα καρότα σε χοντρό τρίφτη. Στραγγίζουμε πολύ καλά τα βρασμένα βλήτα και τα ψιλοκόβουμε.
Ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε το κρεμμύδι να μαραθεί, χωρίς να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε τα κολοκύθια, τα καρότα και τα ψιλοκομμένα βλήτα. Δυναμώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να πιουν τα υγρά τους. Αλατίζουμε για να βγάλουν τα υγρά τους πιο γρήγορα.
Αφού στεγνώσουν καλά τα λαχανικά της γέμισης, αποσύρουμε από τη φωτιά κι αφήνουμε να κρυώσουν καλά. Τρίβουμε μπόλικο πιπέρι. Προσθέτουμε τα μυρωδικά, τη γραβιέρα, την ξινομυζήθρα Πάρου και τη χλωρή μανούρα. Χτυπάμε τα αβγά σε μπολ και τα ρίχνουμε στη γέμιση. Ανακατεύουμε καλά.
Σε λαδωμένο, πυρίμαχο, μακρόστενο σκεύος στρώνουμε το ένα χοντρό χωριάτικο φύλλο φροντίζοντας να καλύπτει τα πλαϊνά τοιχώματα. Αδειάζουμε μέσα τη γέμιση και στρώνουμε τα υλικά με κουτάλι. Βρέχουμε περιμετρικά το κάτω φύλλο με λίγο νερό.
Σκεπάζουμε την πίτα με το δεύτερο φύλλο και τσιμπάμε τις άκρες να κολλήσουν οι ενώσεις. Τρυπάμε όλη την επιφάνεια της πίτας. Αλείφουμε λίγο λάδι με πινέλο. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 180 ºC, για περίπου 50′, μέχρι να ροδίσει η καλοκαιρινή πίτα πάνω και κάτω.
Μυστικά για την παριανή πίτα με βλήτα
-Η γέμιση, προτού μπει ανάμεσα από τα φύλλα, πρέπει να είναι πολύ στεγνή. Αν δεν είμαστε σίγουροι, πασπαλίζουμε με λίγη φρυγανιά, για να μαζέψει τα υγρά.
-Η Παριανή αυτή πίτα γίνεται με απλό χειροποίητο χωριάτικο φύλλο που όμως οι παριανές το ανοίγουν λίγο πιο χοντρό από το συνηθισμένο. Μπορείτε να τη φτιάξετε όμως με ό,τι φύλλο θέλετε, γιατί σε αυτή την πίτα, η υπέροχη γέμιση κάνει τη διαφορά. Αν βάλετε σφολιάτα, βάλτε ένα φύλλο πάνω, ένα κάτω. Αν βάλετε χωριάτικο φύλλο κρούστας, βάλτε μισά κάτω και μισά πάνω από τη γέμιση.
-Πολλές φορές, βάζουν ό,τι λαχανικά έχει το μποστάνι του σπιτιού. Ακόμα και κολοκυθοανθούς ή αμπελοφάσουλα με βλήτα και κολοκύθια. Παίξτε με ό,τι λαχανικό σας έχει μείνει, αλλά τα βλήτα είναι απαραίτητα.
-Όπως όλες οι συνταγές στην κουζίνα του Αιγαίου έτσι κι αυτή, αξιοποιεί το περίσσευμα των βρασμένων χόρτων από το τραπέζι. Αυτοσχεδιάστε
https://www.argiro.gr/recipe/pariani-kalokairini-pita/