-
Αρχική > Τοπικά νέα > Η Ολυμπία Τελιγιορίδου μιλάει αποκλειστικά στην ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ( Προτεραιότητα το συμφέρον του τόπου μας )

Η Ολυμπία Τελιγιορίδου μιλάει αποκλειστικά στην ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ( Προτεραιότητα το συμφέρον του τόπου μας )

“Που είναι άραγε όλοι εκείνοι οι λαλίστατοι, όλοι εκείνοι που αποστομώθηκαν όταν ιδρύθηκαν τα πανεπιστημιακά τμήματα και τα διετή, που είναι τώρα που καταργήθηκαν από την κυρία Κεραμέως; δεν τους βλέπω να αντιδρούν!

Πρέπει  να έχουν ως πρωταρχικό τους μέλημα το συμφέρον της πόλης και όχι το συμφέρον του κόμματος τους“, τόνισε η βουλευτής του ΣΥΡΖΑ ,  επισημαίνοντας ότι η ίδια θα είναι  ανοιχτή σε ιδέες, σε προτάσεις και σε όλα όσα απασχολούν την περιοχή: “Θα είμαι δίπλα τους και νομίζω ότι αυτό θα πρέπει να το αποδείξουμε όλοι στην πράξη”, είπε χαρακτηριστικά .

Θεοδώρα  Κωτσοπούλου 

Κ. Τελιγορίδου θα ξεκινήσουμε την συνέντευξη μας με ένα γενικό πλάνο για το πως βλέπετε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Πιστεύετε ότι  όσα προανήγγειλε ο κ.  Μητσοτάκης θα γίνουν έργα;

Κ Κωτσοπούλου ας ξεκινήσουμε με το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης πριν από ένα χρόνο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης σε ερώτηση που του έγινε για το αν είναι αναγκαίο το γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη απάντησε πως δεν είναι αναγκαίο και ότι αυτόν, κάνοντας μάλιστα και ένα σαρδάμ, τον ενδιαφέρει η επικοινωνία και όχι η ουσία. Τελικά η  λανθάνουσα γλώσσα λέει την αλήθεια. Ο κύριος Μητσοτάκης πράγματι ενδιαφέρεται για την επικοινωνία, για το πως θα περάσει στους πολίτες μία προπαγάνδα, η οποία αποκρύπτει την πραγματικότητα και δεν τον ενδιαφέρει η ουσία. Και εξηγούμαι σε αυτό που λέω διευκρινίζοντας ότι αυτή τη στιγμή τα μέτρα που εξαγγέλλει ο κύριος Μητσοτάκης είναι μέτρα που προκύπτουν από τη δυνατότητα του δημοσιονομικού χώρου που υπάρχει από την τετραετή προσπάθεια της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κύριος Μητσοτάκης σήμερα είναι αυτό που είπε ο κύριος Τσίπρας, τρώει από τα έτοιμα, κάνει εξαγγελίες, οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση όσον αφορά το υπόβαθρο τους με την πραγματικότητα. Τα δέκα τελευταία τρίμηνα έχουμε ρυθμούς ανάπτυξης που επέτρεψαν στο να συμβεί αυτό και πράγματι από τον Μάρτιο μέχρι και σήμερα να έχουμε πολύ χαμηλά επιτόκια, κάτι που προφανώς δεν πέτυχε μέσα σε ενάμιση μήνα η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Γενικά η Ν. Δ. σφετερίζεται πράγματα που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ. Για παράδειγμα, έχουν πει ότι έχουν κάνει τις 120 δόσεις. Οι 120 δόσεις έχουν ψηφιστεί από την άνοιξη και είναι έργο της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Έχει πει ότι μειώνει τον ΕΝΦΙΑ. Δεν λέει όμως στον ελληνικό λαό ότι η μείωση του ΕΝΦΙΑ έγινε με νόμο του ΣΥΡΙΖΑ το Νοέμβριο του 2018 και ότι αν δεν είχε προϋπολογιστεί στον προϋπολογισμό για το 2019, ήδη από το Δεκέμβριο του 2018 δε θα μπορούσε να γίνει. Είναι κάτι το οποίο είχε δρομολογηθεί από το Νοέμβριο, ο ΕΝΦΙΑ κάθε χρόνο έρχεται Αύγουστο και Σεπτέμβριο και καταλαβαίνετε ότι αυτό ήταν ήδη ψηφισμένος νόμος του κράτους και προϋπολογισμένο το ποσό. Και μάλιστα εδώ θέλω να πω ότι το μόνο που έκανε για τον ΕΝΦΙΑ είναι να ελαφρύνει τις πολύ υψηλές περιουσίες, αυτή είναι η μόνη του αλλαγή, ενώ εμείς δίναμε ιδιαίτερη βαρύτητα στις χαμηλές και μεσαίες περιουσίες.

 

Πιστεύετε κυρία Τελιγιορίδου ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει «καπελώσει» τα έργα που έχει υλοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά ορισμένα από αυτά που   έχουν ήδη δρομολογηθεί;

Ο κ. Μητσοτάκης, σφετερίζεται την οικονομική κατάσταση της χώρας, η οποία οφείλεται στην οικονομική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηριστικά να σας πω το 2015, όταν εμείς αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας στα δημόσια ταμεία υπήρχε ένα έλλειμμα 400 εκατομμύρια ευρώ. Παραλάβαμε δηλαδή δημόσια ταμεία με μείον 400 εκατομμύρια . Όταν παρέλαβε ο κύριος Μητσοτάκης τον Ιούλιο, μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης παρέλαβε 37 δισεκατομμύρια, όχι εκατομμύρια, δισεκατομμύρια απόθεμα. Καταλαβαίνετε ποιά είναι η διαφορά; Γιατί τον άκουγα στην ‘Έκθεση σε ερωτήσεις που του έκαναν δημοσιογράφοι να επανέρχεται συνεχώς σε ένα ζήτημα ότι παρέλαβε από το ΣΥΡΙΖΑ μια καταστροφική εικόνα. Ποια είναι η καταστροφική εικόνα; Αν ο κύριος Μητσοτάκης με τα 37 δισεκατομμύρια απόθεμα που παρέλαβε ισχυρίζεται ότι παρέλαβε την καταστροφή, εμείς με τα μείον 400 εκατομμύρια τι θα έπρεπε να ισχυριστούμε; Εδώ θα πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ότι μιλάμε για μια επικοινωνιακή προπαγάνδα που όχι απλά σφετερίζεται την προσπάθεια της δικής μας Κυβέρνησης αλλά σε κάποια σημεία γυρνάει και πίσω. Να βγούμε για τα εργασιακά δικαιώματα , για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας τα οποία γίνανε από τη δική μας Κυβέρνηση με βάση το ευρωπαϊκό εργασιακό κεκτημένο. Κι έρχεται σήμερα ο κύριος Μητσοτάκης για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα που τον στήριξαν και τον βοήθησαν να έρθει στην εξουσία, να διαλύει αυτές τις εργασιακές σχέσεις και να μας γυρνάει σε έναν εργασιακό μεσαίωνα. Λέει για παράδειγμα το άλλο ότι αυτός θα κάνει μια προσπάθεια ώστε να αποπληρωθούν τα ακριβά δάνεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ανακάλυψε την Αμερική ο κύριος Μητσοτάκης; Αυτό έγινε από τον Απρίλιο του 2019 όταν ο υπουργός οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ ο κύριος Τσακαλώτος στην εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είχε πει στην κυρία Λαγκάρντ  ότι εμείς προτιθέμεθα να κάνουμε αυτό. Είχε στείλει αίτημα και προς τον ΙΕΣΕΠ και είναι κάτι το οποίο είχε δρομολογηθεί. Τι μας λέει σήμερα ο κύριος Μητσοτάκης; Τον ευχαριστούμε πάρα πολύ που συνεχίζει την πολιτική μας. Καλά θα κάνει όμως να πει ότι  είναι η δική μας πολιτική και τα δικά μας επιτεύγματα γιατί δεν απευθύνεται σε κόσμο που δεν καταλαβαίνει εκτός αν θεωρεί τους πολίτες ότι έχουν πολύ κοντή μνήμη και πολύ κακή κρίση.

Nα έρθουμε τώρα στα δικά μας. ‘Ήδη ξεκίνησε η κατασκευή του  αστυνομικού μεγάρου  Καστοριάς,  ένα έργο που πέρασε από πολλές παλινωδίες και  με την  δική σας συνδρομή  πλέον παίρνει σάρκα και οστά ,  διαψεύδοντας έτσι και  τις Κασσάνδρες, που σας κατηγόρησαν για προεκλογικές  εξαγγελίες. Τι έχετε να σχολιάσετε;

Σήμερα λοιπόν όλοι αυτοί διαψεύδονται ,αποστομώνονται. Κάναμε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια το προηγούμενο διάστημα να λύσουμε τα γραφειοκρατικά αυτά ζητήματα που έπρεπε να είναι λυμένα από το 2010, όχι το 2017 και το 2020. ‘Έτσι λοιπόν σε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια και σε έναν Κυκεώνα γραφειοκρατικό από τη γενική γραμματεία δημόσιας περιουσίας, από το  νομικό συμβούλιο του κράτους, από το Υπουργείο Οικονομικών, από το Υπουργείο Εθνικής ‘Άμυνας, το ταμείο Εθνικής Άμυνας, το ΤΕΘΑ, τις υποδομές και τελικά την προσφυγή μας προς το Ελεγκτικό Συνέδριο καταφέραμε το πρόβλημα αυτό να λυθεί κι η Καστοριά θα έχει ένα αστυνομικό κτίριο σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η σύμβαση που έχει υπογραφεί ανάμεσα στις κτιριακές υποδομές και την εταιρεία αναφέρει το χρονικό διάστημα των 22 μηνών. Η  εταιρεία όμως έχει πει προφορικά ότι πολύ πιο γρήγορα σε 16-17 μήνες θα έχει ολοκληρωθεί το έργο και ειλικρινά νιώθουμε πολύ χαρούμενοι γι’ αυτό.

Να αναφερθούμε και για τα για πέντε πανεπιστημιακά τμήματα

Για τα πέντε λοιπόν πανεπιστημιακά τμήματα, ήδη το τέταρτο το μαθηματικό λειτουργεί, ευτυχώς αυτό δεν το κατήργησαν, γιατί κατάργησαν  τα διετή που θα πήγαιναν στο Α’ Γυμνάσιο δεν είδα αντιδράσεις. Δεν είδα ούτε τον βουλευτή της κυβερνητικής πλειοψηφίας, αλλά ούτε και άλλους παράγοντες της Νέας Δημοκρατίας που ήταν λαλίστατοι όταν κάναμε την προσπάθεια για τη δημιουργία των τμημάτων αυτών και έλεγαν  δεν θα τα καταφέρει. Όλοι αυτοί οι λαλίστατοι λοιπόν, οι οποίοι έχασαν την λαλιά τους όταν ιδρύθηκαν τα πανεπιστημιακά τμήματα και τα διετή, τώρα που καταργήθηκαν από την κ. Κεραμέως δεν τους βλέπω να αντιδρούν. Αντιθέτως μάλιστα σε συζητήσεις ιδιωτικές λένε: “τι να κάνουμε είναι κεντρική απόφαση”. Θα πρέπει όμως να έχουν ως πρωταρχικό τους μέλημα το συμφέρον της πόλης και όχι το συμφέρον του κόμματος τους, κάτι που δεν το αποδεικνύουν στην πράξη. Τα πανεπιστημιακά τμήματα λοιπόν λειτουργούν, παρόλο που τότε έλεγαν ότι είναι ένα προεκλογικό τέχνασμα και μια προεκλογική εξαγγελία. Σήμερα όμως, οι φοιτητές του μαθηματικού τμήματος είναι  στην πόλη μας, ήδη αναζητούν σπίτι και νομίζω ότι αυτό είναι πάρα πολύ θετικό.

-Κυρία Τελιγιορίδου ήσασταν Υφυπουργός αγροτικής ανάπτυξης και έχετε κερδίσει την εκτίμηση των αγροτών και της Ελλάδος, βασικά και της Καστοριάς που πολλές φορές σας αποζητούν .

Το μέλημα μου είναι να είμαι κοντά σε όλους τους πολίτες της Καστοριάς και στους αγρότες καθώς είχα και το αντίστοιχο χαρτοφυλάκιο στην προηγούμενη Κυβέρνηση. Υπάρχουν προβλήματα. Προσπάθησα όλο το διάστημα της κυβερνητικής μου θητείας να βοηθήσω. Να πούμε λοιπόν ότι ξεμπλόκαραν έργα αρδευτικά με χαρακτηριστικό το έργο του Γέρμα που ήταν 15 χρόνια πίσω, ότι προχωρήσαμε την μελέτη του αρδευτικού για το φράγμα Νεστορίου. Περιμένουμε τώρα και από την εταιρεία να υλοποιήσει  τη δέσμευσή της ότι μέσα στο φθινόπωρο θα ξεκινήσουν και οι διαδικασίες. Κανένα χωριό της Καστοριάς δεν είναι εκτός εξισωτικής και γενικότερα τα προβλήματα που θέτανε οι αγρότες είτε για τους εργάτες γης, είτε για τις αποζημιώσεις τους ήταν πάντα στο επίκεντρο της προσπάθειας μας. Να πω λοιπόν εδώ ότι από το Μάρτιο του 2019 την περίφημη περίπτωση με τα ΠΣΕΑ των φασολιών. Εγκρίναμε τα 2,5 εκατομμύρια για την αποζημίωση για τα φασόλια. Υπήρχε μία καθυστέρηση από το τοπικό παράρτημα για αντικειμενικούς, ας πούμε, λόγους ώστε να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία και υπήρχε μια πάρα πολύ μεγάλη κριτική «Πότε θα τα δώσετε; Είναι προεκλογικό;» Τα χρήματα λοιπόν αυτά υπάρχουν από τον Μάρτιο. Περιμένουμε την ολοκλήρωση της διαδικασίας και αυτοί που φώναζαν ότι δεν μπορεί το παράρτημα να τα κάνει γιατί δεν δίνει την εντολή η κυρία Τελιγιορίδου, δεν έχουν παρά να δώσουν αυτοί τώρα την εντολή και τα χρήματα που εγώ ενέκρινα το Μάρτιο να τα διαθέσουν άμεσα.

-Κυρία Τελιγιορίδου πώς σκέφτεστε να συνεργαστείτε με τους νέους αυτοδιοικητικούς για να πάει η Καστοριά μπροστά και να  υλοποιηθούν  και  έργα;

Νομίζω ότι και η προηγούμενη θητεία μου ως Βουλευτής αποδεικνύει ότι πάντα βάζω μπροστά τη συνεργασία, τη συνέργεια με την τοπική αυτοδιοίκηση είτε πρώτου, είτε δεύτερου βαθμού, αλλά και την συνεργασία και σε επίπεδο βουλευτών γιατί η πόλη μας και η περιοχή μας πραγματικά έχει πάρα πολύ σοβαρά προβλήματα που δεν έχουν κομματικές αποχρώσεις, που χρειάζεται να έχουμε μεταξύ μας συνεννόηση ώστε να προχωράμε τα πράγματα αυτά. Εγώ από τη δική μου πλευρά θέλω να ξεκαθαρίσω πως ότι θετικό προτείνεται θα με βρει συμπαραστάτη αλλά πως και ότι αρνητικό γίνεται θα με βρει απέναντι. Κι αυτό το απευθύνω κυρίως προς τον άλλον Βουλευτή του νομού όπου πιστεύω ότι θα πρέπει να αποδείξει ότι υπερασπίζεται τα κεκτημένα και ότι μπορούμε να προχωρήσουμε πιο μπροστά. Να πω για παράδειγμα ότι έχει ξεκινήσει από τη δική μας Κυβέρνηση και το Διαμετακομιστικό Κέντρο. Οι σιδηροδρομικές γραμμές, γίνονται ήδη οι μελέτες. Από την πλευρά μου θα παρακολουθώ αυτό το έργο γιατί το θεωρώ ένα έργο για το οποίο προσπάθησα και μάλιστα όταν το έθεσα στο τραπέζι των συζητήσεων ως μια μελλοντική προοπτική για την Καστοριά λοιδορήθηκε πάρα πολύ και εκεί ήμουν μόνη μου. Να ξέρει ο κύριος Τζηκαλάγιας ότι αν αυτό το προχωρήσει δεν θα είναι μόνος του. Θα είμαι και εγώ μαζί του παρόλο που δεν τους είχα συμμάχους σε αυτήν την προσπάθεια όσο εμείς ήμασταν στην Κυβέρνηση. Και θέλω να πιστεύω ότι και με την τοπική Αυτοδιοίκηση και με τους τρεις Δήμους θα έχουμε μια καλή συνεργασία και θα είμαι στο πλευρό τους όπου μπορώ να φανώ χρήσιμη.

Και μια τελευταία ερώτηση. Ο καστοριανός λαός σας τίμησε  στις πρόσφατες εκλογές με ένα μεγάλο ποσοστό ψήφων πως σκέπτεστε αυτό να το ανταποδώσετε στην κοινωνία;

Το αποτέλεσμα των εκλογών προς το πρόσωπο μου ήταν ιδιαίτερα τιμητικό γεγονός που αυξάνει τις δικές μου ευθύνες απέναντι σε αυτόν τον κόσμο, τον οποίο για άλλη μια φορά θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς για αυτήν την τιμητική επιλογή που έκανε στο πρόσωπό μου.

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι θα συνεχίσω να είμαι κοντά τους, στα προβλήματα που υπάρχουν, ιδιαίτερα σε προβλήματα που είναι συλλογικά και  ότι η πόρτα του γραφείου μου είναι ανοιχτή για όλους τους πολίτες της Καστοριάς, είτε με ψήφισαν, είτε όχι, ανεξάρτητα από την επιλογή που έκαναν στις εκλογές και θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι η προσπάθεια μου θα συνεχίσει να είναι προς όφελος της περιοχής μας. Και επειδή έχω μια μαζική αντίληψη για την πολιτική γιατί πιστεύω ότι η πολιτική χαράζεται μέσα από συλλογικότητες, θέλω να τους καλέσω όλους να συνεχίσουμε αυτήν την καλή συνεργασία που είχαμε. Είμαι ανοιχτή σε ιδέες, σε προτάσεις και σε όλα όσα απασχολούν την περιοχή. Θα είμαι δίπλα τους και νομίζω ότι αυτό θα πρέπει να το αποδείξουμε όλοι στην πράξη.

Και το αμέσως επόμενο διάστημα θα γίνει μια ανοιχτή ομιλία από την πλευρά μου, όπου θα καλέσω όλους τους πολίτες της Καστοριάς για να έχουμε έναν πιο μόνιμο δίαυλο επικοινωνίας και διαλόγου μεταξύ μας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks