Αν τα πρώτα φτερνίσματα, ο επίμονος πονοκέφαλος και η μπουκωμένη μύτη είναι συμπτώματα που μας επισκέφτηκαν και φέτος, καλό είναι να τους δώσουμε τη δέουσα σημασία, μένοντας σπίτι, συντροφιά με τις νόστιμες σούπες και το ζεστό τσάι. Γιατί;
Αν και οι περισσότεροι τείνουμε να παίρνουμε απλά ένα παυσίπονο, όταν μερικά από τα συμπτώματα μιας μικρής γρίπης κάνουν την εμφάνισή τους, συνεχίζοντας την καθημερινότητά μας κανονικά, οι επιστήμονες μας ενημερώνουν πως αυτή η μέθοδος δεν είναι σωστή. Αντιθέτως, λένε ότι όταν αρρωσταίνουμε πρέπει να μένουμε σπίτι.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, Dr Keren και καθηγητή Guy Shakar, η αιτία των πόνων που νιώθουμε όταν είμαστε άρρωστοι, δεν είναι μόνο οι ιοί και τα μικρόβια, αλλά και “τα εγωιστικά γονίδια”, τα οποία τους προκαλούν, με σκοπό να απομονώνουν το άρρωστο άτομο, ώστε να μειώνεται το συνολικό ποσοστό λοίμωξης μέσα σε μια κοινωνική ομάδα.
Η σχετική μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Plos Biology και σύμφωνα με αυτήν, στοιχεία της συμπεριφοράς μας, όπως το πότε θέλουμε να μένουμε μόνοι, συνδέεται με την ασθένειά μας. Αυτό δεν παρατηρήθηκε μόνο στους ανθρώπους, αλλά και σε ζώα, όπως οι μέλισσες, οι οποίες εγκαταλείπουν την κυψέλη για να πεθάνουν αλλού, όταν δεν είναι καλά.
“Από τη σκοπιά του ατόμου, αυτή η συμπεριφορά μπορεί να φαίνεται υπερβολικά αλτρουιστική, αλλά για το γονίδιο, οι πιθανότητες να κληροδοτηθεί βελτιώνονται [με αυτόν τον τρόπο]”, σημειώνει η εκ των συγγραφέων της μελέτης, Dr Keren Shakhar, όπως αναφέρεται σε δελτίο τύπου του Ινστιτούτου Επιστήμης Weizmann.
Οι ερευνητές, όπως σημειώνεται στο σχετικό δημοσίευμα, ανέλυσαν μια σειρά από κοινά συμπτώματα, τα οποία φαίνεται να στηρίζουν την υπόθεσή τους.
Για παράδειγμα η κούραση και η αδυναμία μπορούν να μειώσουν την κινητικότητα των ασθενών, μειώνοντας την πιθανότητα να ταξιδέψουν και ως εκ τούτου να συναντήσουν και άλλα άτομα. Εκτός από τα σωματικά συμπτώματα, οι άρρωστοι άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται άσχημα και να χάνουν το ενδιαφέρον τους για κοινωνική ή σεξουαλική επαφή, και πάλι περιορίζοντας τις ευκαιρίες για τη μετάδοση παθογόνων οργανισμών.
“Γνωρίζουμε ότι η απομόνωση είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να σταματήσουμε μια μεταδοτική ασθένεια από την εξάπλωση. Το πρόβλημα είναι ότι σήμερα, για παράδειγμα με τη γρίπη, πολλοί δεν συνειδητοποιούν πόσο θανατηφόρα μπορεί να είναι», προσθέτει ο έτερος συγγραφέας της μελέτης, Guy Shakhar.
«Έτσι, πάνε ενάντια στα φυσικά τους ένστικτα, λαμβάνοντας ένα χάπι για να μειώσουν τον πόνο, και πηγαίνουν στη δουλειά, όπου η πιθανότητα μόλυνσης άλλων ατόμων είναι πολύ υψηλότερη”, προσθέτει. “Όταν αισθάνεστε άρρωστοι, αυτό είναι ένα σημάδι ότι πρέπει να μένετε σπίτι. Εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης δεν κάνουν λάθος”, είναι το καταληκτικό μήνυμα των ειδικών.
Πηγή: www.pathfinder.gr