Ο Ζόραν Ζάεφ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ibna αναφέρθηκε στα θέματα που συζήτησε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη και υποστήριξε ότι η Ελλάδα πρέπει να αναλάβει την ηγεσία των Βαλκανίων.
«Είμαι πάντα χαρούμενος όταν συναντώ εκπροσώπους μίας φιλικής χώρας και η Ελλάδα είναι μία φιλική χώρα για εμάς. Έπειτα από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών η μόνη μας πρόθεση είναι να οικοδομήσουμε τη φιλία και να δουλέψουμε για την ευημερία και των δύο χωρών», είπε αρχικά ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας.
Συζητήσαμε για την οικονομική συνεργασία. Νομίζω ότι και η Βόρεια Μακεδονία μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα να βγει από την κρίση πολύ σύντομα. Γιατί; Επειδή, για παράδειγμα, σε χώρες όπως η Ολλανδία το 60% του ΑΕΠ προέρχεται από εταιρείες που βρίσκονται εκτός συνόρων και φέρνουν σε αυτή μερίσματα και κέρδη.
Στο τέλος του 2018 είχαμε άνοδο άνω του 20% στις εμπορικές σχέσεις των χωρών μας. Είμαστε ανάμεσα στους μεγαλύτερους υποστηρικτές του τουρισμού εφέτος στην Ελλάδα. Αυτό είναι φιλία και γνωρίζω ότι κάθε καλοκαίρι γεννώνται νέες φιλίες ανάμεσα στους πολίτες μας και αυτούς της Ελλάδας. Σε αυτή την κατεύθυνση συζητήσαμε για όλες τις προοπτικές που έχουμε μπροστά μας. Εκτιμώ πολύ την πολιτική του κ. Μητσοτάκη. Νοιάζεται για το μέλλον της Ελλάδας, η οποία έχει ανοικτά ζητήματα με την Τουρκία και την Αλβανία. Βέβαια, μπορούν πάντα να υπολογίζουν στην υποστήριξή μας γιατί είμαστε μια πολύ φιλική χώρα», ανέφερε ο κ. Ζάεφ.
Σε ερώτηση σχετικά με το ευρωπαϊκό μονοπάτι της Βόρειας Μακεδονίας και αν έχει την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης, ο Ζόραν Ζάεφ σημείωσε ότι «Ναι. Κι αυτό δεν είναι μόνο μέρος κάποιας υποχρέωσης, αλλά είναι και η πρόθεση μιας φίλης χώρας να υποστηρίξει τον βόρειο γείτονα, την Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Σε αυτή την κατεύθυνση είναι ικανοποιημένη [η ελληνική πλευρά], αφοσιωμένη να μας υποστηρίξει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Με την ευκαιρία αυτή συμμερίζομαι την αίσθηση ότι η Ελλάδα πρέπει πραγματικά να αναλάβει την ηγεσία των Βαλκανίων, γιατί η Ελλάδα είναι η παλαιότερη χώρα-μέλος της ΕΕ, η παλαιότερη χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ. Η κυβέρνηση του Μητσοτάκη έχει αυτή την ευκαιρία και κανονικά θα αναπτύξει τις δικές του πολιτικές».