Πεντανόστιμα μπιφτέκια
Υλικά
-
1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος από σπάλα
-
2 μέτριες ντομάτες, τριμμένες στον τρίφτη
-
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο στον τρίφτη
-
1 κ.σ. ξίδι λευκό ή κόκκινο
-
2-3 μεγάλες φέτες ψωμί μπαγιάτικο (μουσκεμένες σε 100 ml γάλα για 10 λεπτά), στυμμένες και τριμμένες
-
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
-
1 κ.γ. ξερή ρίγανη τριμμένη
-
1 κ.γ. ξερό θυμάρι τριμμένο
-
1/2 μάτσο μαϊντανό ψιλοκομμένο (μόνο τα φύλλα του)
-
3 κ.σ. ελαιόλαδο
-
1 αυγό
-
1 κουτάκι σόδα (αναψυκτικό) για να βουτάμε τα χέρια μας στο ζύμωμα
-
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
-
ουμε σε ένα μεγάλο μπολ τον κιμά και τον ζυμώνουμε λίγο, χωρίς να προσθέσουμε κάτι, ώστε να σπάσουν λίγο οι ίνες του και να ζεσταθεί (από την θερμοκρασία των χεριών μας). Στη συνέχεια, προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και λίγο αλάτι και ζυμώνουμε για 2 λεπτά. Κάθε τόσο βουτάμε τα χέρια μας στη σόδα. Προσθέτουμε τη ντομάτα, το αυγό, το ξύδι και το ψωμί, θρυμματισμένο και συνεχίζουμε συνεχίζουμε το ζύμωμα για 4 – 5 λεπτά βουτώντας πότε πότε τα χέρια μας στη σόδα.
-
Προσθέτουμε τα μυρωδικά, πιπέρι και το λάδι και συνεχίζουμε το ζύμωμα για άλλα 5 λεπτά, μέχρι να αναμειχθούν πολλά καλά όλα τα υλικά και να γίνει ένα ενιαίο και αφράτο μείγμα.
Σκεπάζουμε το μείγμα και το βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα. Να δέσουν τα αρώματα και να σφίξει το μείγμα.
Αλείφουμε τα χέρια μας με λίγο λάδι και πλάθουμε μπιφτέκια ισόπαχα. Τα ψήνουμε για 18 – 20 λεπτά στο φούρνο ή 7 – 8 λεπτά περίπου από κάθε μεριά στα κάρβουνα. Τα σερβίρουμε ζεστά με πατάτες τηγανητές ή φούρνου, ή ρύζι.https://cookpad.com/gr/sintages/