Λουκέτο μέχρι την επόμενη Δευτέρα μπήκε για λόγους υγιεινής στο Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Κορδελιού – Ευόσμου καθώς εντοπίστηκε κρούσμα ψώρας.
Οδηγίες για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν έστειλε από την πρώτη στιγμή στο σχολείο, γιατρός της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης, Σοφοκολή Κουρτίδη, το κρούσμα είναι ένα, ωστόσο υπήρξε κινητοποίηση λόγω του φόβου μετάδοσης της ψώρας, επειδή ο συγχρωτισμός δημιουργεί ευνοϊκές προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο.
Γιατί το σχολείο έκλεισε άρον άρον;
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του δημάρχου, Κλεάνθη Μανδαλιανού, σε συνεργασία με τον γιατρό εργασίας, έγινε μια πρώτη εφαρμογή ειδικής λοσιόν στα παιδιά που φοιτούν στο σχολείο, τους εκπαιδευτικούς και το προσωπικό, ενώ θα ακολουθήσει και δεύτερη εφαρμογή έπειτα από κάποιες μέρες.
Βρέθηκε ένα κρούσμα σε μαθητή
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Δερματολογίας, Δημήτρης Ιωαννίδης, επεσήμανε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι ανάμεσα στα παιδιά υπήρξε ένα κρούσμα και γνωστοποίησε ότι σε συνεργασία με τη διεύθυνση του σχολείου εξετάστηκαν τα περισσότερα παιδιά στο Νοσοκομείο Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων Θεσσαλονίκης.
«Δεν βρέθηκε κανένα άλλο κρούσμα ανάμεσα στα παιδιά, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα αυτή τη στιγμή, η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και όλα πήγαν πάρα πολύ καλά» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τι είναι η ψώρα και ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα
Η ψώρα είναι μια μεταδοτική, δερματική πάθηση που προκαλείται από τα ακάρεα της ψώρας και προκαλεί έντονο κνησμό. Μεταδίδεται με στενή επαφή ή σε χώρους με συνθήκες διαβίωσης έντονου συνωστισμού όπως σχολεία, παιδικοί σταθμοί, κατασκηνώσεις.
Πρέπει να διευκρινιστεί ότι η ψώρα δεν έχει καμία σχέση με την ψωρίαση που είναι αυτοάνοσο και μη μεταδοτικό νόσημα του δέρματος. Δεν έχει επίσης σχέση με τις ψείρες, τα παράσιτα που εμφανίζονται στο τριχωτό της κεφαλής, κυρίως των παιδιών.
Τα ύποπτα συμπτώματα
- Έντονη φαγούρα
- Εξάνθημα ανάμεσα στα δάχτυλα, καρπούς, γόνατα, αγκώνες, μασχάλες, μέση, γλουτούς, γεννητικά όργανα, στήθη. Μοιάζουν με μικρά κόκκινα εξογκώματα σαν τσιμπήματα εντόμων. Στα βρέφη μπορεί να σχηματιστούν φουσκάλες με υγρό.
- Οζίδια σε ορισμένες περιπτώσεις, στους ενήλικες
Πώς αντιμετωπίζεται
Η θεραπεία της ψώρας είναι απλή αλλά πρέπει να γίνεται με σχολαστικότητα. Περιλαμβάνει επάλειψη ολόκληρου του σώματος με ειδική αντιψωριακή λοσιόν. Εκτός από τη θεραπεία που κάνει το άτομο που έχει προσβληθεί, πρέπει να κάνουν και τα άλλα μέλη της οικογένειας για το ίδιο διάστημα. Επίσης πρέπει να πλυθούν σε υψηλές θερμοκρασίες όλα τα κλινοσκεπάσματα