-
Αρχική > Τοπικά νέα > Νίκος Μπουτσιάδης :Συνέντευξη στη ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ :  Είμαστε εδώ να ενημερώνουμε και  να βρίσκουμε την καλύτερη δυνατή λύση για όποιο πρόβλημα μπορεί να απασχολεί τα σχολεία μας.

Νίκος Μπουτσιάδης :Συνέντευξη στη ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ :  Είμαστε εδώ να ενημερώνουμε και  να βρίσκουμε την καλύτερη δυνατή λύση για όποιο πρόβλημα μπορεί να απασχολεί τα σχολεία μας.

Η απότομη πτώση του βιοτικού επιπέδου που πλήττει και στην περιοχή μας χιλιάδες νοικοκυριά ,ελέω κρίσης και μνημονιακής πολιτικής (απολύσεις, καλπάζουσα ανεργία, φόροι, ακραίες περικοπές εισοδημάτων), φέρνει στο φως πρωτόγνωρες καταστάσεις.

 

Θεοδώρα Κωτσοπούλου

Η  Καστοριά …αποψιλώνεται!

Πάντως στιγμές που όμοιές τους δεν έχουμε ξαναζήσει. Η σημερινή εποχή χαρακτηρίζεται από φαινόμενα έντονης αμφισβήτησης, αξιών και θεσμών. Η αμφισβήτηση αυτή επιδεινώθηκε από την δεινή κοινωνική, οικονομική και συναισθηματική κατάσταση που βιώνει σήμερα η πλειονότητα των Ελλήνων.

Βλέπουμε και την περιοχή μας που άλλοτε έσφυζε από ζωή να έχει ερημώσει. Διαπιστώνουμε ότι η Καστοριά αποψιλώνεται πληθυσμιακά, καθώς υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα σε σχέση με την εργασία, την αποκατάσταση και την αξιοποίηση, ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων, που ξενιτεύονται για μια  καλύτερη ζωή. Γεγονός που  μας  προβληματίζει ιδιαίτερα, διότι  επιδρά  και στα σχολεία μας που κάθε χρόνο βλέπουν να μειώνεται δραματικά ο αριθμός των παιδιών. Μπορεί στην χώρα μας να υφίσταται  το πρόβλημα  υπογεννητικότητας (τα τελευταία χρόνια βλέπουμε πολύ δύσκολα νέοι άνθρωποι κάνουν οικογένεια), όμως πλέον συνειδητοποιούμε ότι ο οικονομικός παράγοντας είναι καθηλωτικός.

Για την μεγάλη  διαρροή μαθητών των δυο τελευταίων  χρόνων από τα σχολεία της περιοχής μας ,για τα μεγάλα κενά που υπάρχουν ακόμη στα σχολεία της περιοχής μας , για τα σχολικά γεύματα  και για μια ακόμη σειρά σημαντικών θεμάτων που αντιμετωπίζουν τα σχολεία της περιοχής μας αναφέρθηκε σε μια αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ο προϊστάμενος της Α’Βάθμιας Εκπαίδευσης κ Νίκος Μπουτσιάδης

«Τα τελευταία χρόνια η διαρροή του μαθητικού πληθυσμού είναι ιδιαίτερα έντονη για πολλούς λόγους το γνωρίζουν όλοι ότι καθοριστικό στοιχείο είναι η οικονομική δυσπραγία στην πατρίδα μας και στην περιοχή μας . Πιστεύουμε ότι αυτή η διαρροή θα μειωθεί ή να αντιστραφούν τα πράγματα εφόσον λυθούν κάποια μέτρα», τονίζει χαρακτηριστικά .

Κύριε Μπουτσιαδη , ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά 2019 – 2020. Θα θέλαμε να μας πώς είναι εδώ τα πράγματα στην ακριτική μας περιοχή , αναφορικά με τα Δημοτικά σχολεία;

Καταρχήν Κυρία Κωτσοπούλου θελω να σας  ευχαριστώ  που σήμερα  εδώ  τίλλαμε για τα θέματα εκπαίδευσης. Είναι πολύ σημαντικό να ενημερώνεται ο κόσμος , να ενημερώνονται οι γονείς και όποιος ενδιαφέρεται για το γίγνεσθαι της παιδείας, για το πώς λειτουργούν τα σχολεία μας και ιδιαίτερα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, που είναι μια ηλικία για τα παιδιά ιδιαίτερα ευαίσθητη καθοριστική, θα έλεγα για την εξέλιξη τους. Η φετινή χρονιά είναι μια χρονιά σχεδόν σαν τις άλλες χρονιές με κάποιες ιδιαιτερότητες . Ποιες είναι αυτές  ότι για ακόμη μια φορά μπορούμε να πούμε ότι τα σχολεία μας έχουνε κάποιες δυσκολίες , γιατί το διδακτικό προσωπικό θα μπορούσε να είναι πληρέστερο, θεωρούμε ότι αυτό βελτιώνεται συν τον χρόνο περιμένουμε την ανταπόκριση της πολιτείας, η οποία θα καλύψει τις όποιες δυσκολίες μας, τα κενά δηλαδή των εκπαιδευτικών , πιστεύουμε ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ίσως ως τα τέλη του Οκτώβρη να έχουμε την δυνατότητα να πούμε ότι και στο θέμα διδακτικό προσωπικό το σχολείο μας είναι απόλυτα καλυμμένη.

Υπάρχουν λειτουργικά κενά Κύριε Μπουτσιάδη;

Θεωρήσαμε ότι τα λειτουργικά κενά της Α/θμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς είναι πολύ γενικά. Δεκαπέντε τον αριθμό για τους δασκάλους, 8 για τις Νηπιαγωγούς  και αρκετές , ειδικότητες μας έλειπαν γυμναστές , έλειπαν καθηγητές , Αγγλικών ξένων γλωσσών Γερμανικών,  όμως είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε ότι εξ αυτών  κάποια έχουν καλυφτεί, μπορούμε να πούμε όμως ότι υπάρχουν ακόμη κενά τα οποία ευελπιστούμε ότι σύντομα θα καλυφτούν.

Θέλουμε να μας πείτε αν υπάρχει μεγάλη διαρροή  μαθητών για την νέα σχολική χρονιά  2019 – 2020.

Αυτό κ. Κωτσοπούλου είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα ίσως είναι το σπουδαιότερο πρόβλημα όχι μόνο για την εκπαίδευση αλλά και για την τοπική μας κοινωνία . Τα τελευταία χρόνια η διαρροή του μαθητικού πληθυσμού είναι ιδιαίτερα έντονη για πολλούς λόγους το γνωρίζουν όλοι ότι καθοριστικό στοιχείο είναι η οικονομική δυσπραγία στην πατρίδα μας και στην περιοχή μας ξεχωριστά. Πιστεύουμε ότι αυτή η διαρροή να μειωθεί ή να αντιστραφούν τα πράγματα εφόσον ληφθούν κάποια μέτρα. Να σας ενημερώσω ότι τα τρία τελευταία χρόνια που είμαι εγώ Διευθυντής  στην Α/μια Εκπαίδευσης Καστοριάς, η διαρροή αυτή τα δύο πρώτα χρόνια ήτανε έντονη  περίπου στα δύο χρόνια χάσαμε διακόσιους μαθητές . Διακόσιοι μαθητές σημαίνει σαν δύο μεγάλα σχολεία, έχασε η περιοχή ο τόπος μας δύο μεγάλα σχολεία , φέτος είναι λιγότερες οι διαρροές όμως είναι πάλι σε ένα ποσοστό το οποίο μας ανησυχεί ιδιαίτερα.

Πόσο μεγάλη είναι η  διαρροή φέτος από παιδιά στα σχολεία της περιοχής μας ;

Περίπου στα 120 παιδιά είναι φέτος η διαρροή. Συγκριτικά με τις προηγούμενες χρονιές είναι πολύ λιγότερα όμως και  αυτό το ποσοστό  είναι ανησυχητικό  και ευθύνη προφανώς  είναι συνολική αλλά την μεγαλύτερη  ευθύνη την έχουν εκείνοι που ορίζουν το μέλλον αυτού του τόπου.

Θα θέλαμε να μας πείτε τι γίνεται με τα σχολικά  γεύματα στα σχολεία της περιοχής μας

Τα σχολικά γεύματα είναι μια καινοτομία, συμβαίνει μόνο στα σχολεία του Νομού  Καστοριάς να δίνονται γεύμα στα παιδιά, να σιτίζονται δηλαδή στο σχολείο , σε κανέναν άλλον νομό της Δυτικής Μακεδονίας. Είναι μια πρωτοτυπία, μια πρωτοπορία μια καινοτομία στα εκπαιδευτικά δεδομένα. Τα σχολικά γεύματα καταρχήν είναι εκπαιδευτικό πρόγραμμα, βέβαια μέσα από αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα δίνουμε την δυνατότητα σε οικογένειες που για κάποιους λόγους αδυνατούν να προσφέρουν το σωστό γεύμα στα παιδιά τους να λύσουν αυτήν τη δυσκολία. Τα παιδιά λοιπόν μετά το μάθημα, σιτίζονται στο σχολείο με την επιτήρηση των εκπαιδευτικών και με την καθοδήγησή τους όσων αφορά συμπεριφορές που είναι απαραίτητες ώστε το γεύμα να είναι ακριβώς όπως πρέπει να είναι . Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε το διαιτολόγιο το οποίο προσφέρεται και εφαρμόζεται στα σχολικά γεύματα είναι μια πρόταση του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με παρακολούθηση από ειδικούς γιατρούς , από διαιτολόγους και από ανθρώπινο δυναμικό το οποίο έχει ιδιαίτερη πιστοποίηση για αυτό που κάνει και ιδιαίτερη εμπειρία . Ναι να συμπληρώσω λίγο με τα σχολικά γεύματα. Φέτος ειδικά έχει επεκταθεί το πρόγραμμα εκτός του Δήμου Καστοριάς και σε άλλους δύο Δήμους δηλαδή να σιτίζονται μαθητές και στο Δήμο Άργους Ορεστικού και στο Δήμο Νεστορίου. Αυτό ήταν μια επιτυχία την οποία κατορθώσαμε μετά από διάφορες κινήσεις ώστε κανένα παιδί στο Νομό Καστοριάς να μην μπορεί να πει κανείς ότι δεν διατρέφεται  σωστά ή θα μπορούσε να γίνει καλύτερη και η παροχή αυτής της υπηρεσίας .

Κ. Μπουτσιάδη πείτε  μας  υπάρχει ανταπόκριση από την νέα τοπική αυτοδιοίκηση ;

Θεωρούμε ότι είμαστε σε πάρα πολύ καλό σημείο , τόσο στο Δήμο Καστοριάς , όσο και στους άλλους δύο Δήμους τοπική Αυτοδιοίκηση και τα όργανα τα οποία ασχολούνται με τα σχολεία η σχολικές επιτροπές κατά βάση , μέχρι στιγμής ανταποκρίνονται απόλυτα σε αυτό που απαιτείται για την σωστή λειτουργία των σχολείων μας.  Κλείνοντας την σημερινή μας συζήτηση για τα θέματα που αφορούν την Α/θμια Εκπαίδευσης Καστοριάς. Να ευχηθώ σε όλους υγεία για το νέα έτος πρωταρχικά , να ζητήσω από όλους στο μέγιστο δυνατό την συμπαράσταση σε ότι μπορούν να βοηθήσουν στα θέματα που έχουν σχέση με την εκπαίδευση. Και βέβαια να παρακαλέσω μακριά από όποια δήποτε παραπληροφόρηση. Είμαστε εδώ  να ενημερώνουμε να πληροφορούμε , να μπορούμε να συζητούμε και να βρίσκουμε την καλύτερη δυνατή λύση για όποιο πρόβλημα μπορεί να απασχολεί τα σχολεία μας. Σας ευχαριστώ.

Πάντως η εικόνα που προκύπτει και στα σχολεία της  περιοχής μας είναι απογοητευτική για το μέλλον μας.Όλοι μαζί οι φορείς πρέπει να σκύψουν με ιδιαίτερη ευαισθησία στο πρόβλημα, για να ξεφύγουμε επιτέλους από την γάγγραινα που βιώνει η περιοχή μας.

 

 

 

 

 

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks