-
Αρχική > Ελλάδα > Εξάρθρημα ώμου: Πώς θα αντιμετωπίσετε την επείγουσα κατάσταση

Εξάρθρημα ώμου: Πώς θα αντιμετωπίσετε την επείγουσα κατάσταση

Το εξάρθρημα είναι η αποδιοργάνωση μιας άρθρωσης με συνοδό ρήξη του αρθρικού θυλάκου και των συνδέσμων της.

Το εξάρθρημα του ώμου είναι το συχνότερο στο ανθρώπινο σώμα.

Στο 95% των περιπτώσεων οφείλεται σε τραυματισμό, οπότε σκίζεται ο αρθρικός θύλακας, μπορεί ωστόσο να συμβεί και από υπερβολική χαλαρότητα των συνδέσμων του θύλακα (5%) χωρίς αυτός να σκιστεί, ο ώμος μπορεί δηλ. να εξαρθρωθεί χωρίς σημαντικό τραυματισμό, με ελάχιστη μόνο πίεση, σε καθημερινές ασχολίες.

Συμπτώματα

Το εξάρθρημα μιας άρθρωσης είναι επείγουσα κατάσταση. Κύρια συμπτώματα είναι:
-οξύς πόνος
-πλήρης αδυναμία κίνησης της άρθρωσης
-παραμόρφωση της άρθρωσης
-πιθανή ύπαρξη αιματώματος της περιοχής (μελάνιασμα).

Αντιμετώπιση

Το πιο σημαντικό πράγμα μετά από εξάρθρημα ώμου είναι η άμεση ανάταξη. Ιδανικά η ανάταξη πρέπει να γίνει από ορθοπεδικό με ενδομυϊκή ή ενδοφλέβια χορήγηση μυοχαλαρωτικών φαρμάκων ενώ ορισμένες φορές, ειδικά σε μη συνεργαζόμενους ασθενείς, είναι αναγκαία η γενική αναισθησία.

Τεχνικές κλειστής ανάταξης

Δημοφιλέστερη είναι ίσως η γνωστή τεχνική του Ιπποκράτη κατά την οποία ο γιατρός τραβάει το εξαρθρωμένο χέρι κατά μήκος κάνοντας κόντρα στον θώρακα του ασθενούς με την φτέρνα του ποδιού του.

Αμέσως μετά από μια επιτυχημένη ανάταξη ο πόνος εξαφανίζεται εντελώς και ο ασθενής νοιώθει σαν να μην έχει συμβεί απολύτως τίποτα. Η περιοχή έχει βέβαια μια τάση να πρήζεται τις επόμενες 24-48 ώρες. Ο ώμος μπορεί να ακινητοποιηθεί με απλούς επιδέσμους.

Μετά την ακινητοποίηση της άρθρωσης για 3 εβδομάδες περίπου, ο ασθενής παραπέμπεται σε φυσικοθεραπευτή ή του δίνεται ένα πρόγραμμα ενδυνάμωσης για την ωμική ζώνη.

Παρά την σωστή μετατραυματική αντιμετώπιση, τα ποσοστά υποτροπιάζοντος εξαρθρήματος παραμένουν υψηλά.

 

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

Top
Enable Notifications OK No thanks