Με επιτόκιο έως 6,5% η ρύθμιση οφειλών
- Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των δόσεων που θα επιλέγουν οι οφειλέτες για να ρυθμίσουν τα χρέη τους, τόσο υψηλότερο θα είναι το επιτόκιο.
Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, όσο μεγαλύτερος θα είναι ο αριθμός των δόσεων που θα επιλέγουν οι οφειλέτες για να ρυθμίσουν τα χρέη τους, τόσο πιο μεγάλο θα είναι το επιτόκιο με το οποίο θα επιβαρύνεται η ρυθμισμένη οφειλή.
Συγκεκριμένα, μέχρι τις 12 δόσεις το επιτόκιο θα ανέρχεται στο 5%, ενώ εάν κάποιος επιλέξει 15, 20 ή 24 δόσεις το επιτόκιο θα φθάνει, για το σύνολο των δόσεων, στο 6% ή 6,5%.
Επί της ουσίας η ρύθμιση θα κοστίζει ακριβότερα για όσους αποφασίσουν να τακτοποιήσουν τις τακτικές οφειλές τους με το ανώτατο όριο των δόσεων που θα προβλέπει η ρύθμιση.
Περισσότερες δόσεις αλλά και εισοδηματικά κριτήρια για τους οφειλέτες που έχουν χρέη από τον φόρο κληρονομιάς θα προβλέπει το σχέδιου νόμου. Σύμφωνα με τη διάταξη που θα κατατεθεί στη Βουλή, οι έκτακτες οφειλές (όπως ο φόρος κληρονομιάς) μπορούν να ρυθμιστούν από τους φορολογούμενους σε έως 48 μηνιαίες δόσεις, αλλά με την εφαρμογή εισοδηματικών κριτηρίων.
Το ύψος του εισοδήματος του οφειλέτη θα καθορίζει τον αριθμό των δόσεων εξόφλησης της έκτακτης οφειλής (αντίστοιχα κριτήρια με αυτά που ισχύουν στη ρύθμιση των 120 δόσεων). Και σε αυτή την περίπτωση το επιτόκιο θα ξεκινάει από το 5% για όσους επιλέξουν 12 δόσεις και θα φθάνει το 6% ή 6,5% για περισσότερες δόσεις.
Στην περίπτωση που κάποιος οφειλέτης του Δημοσίου σταματήσει να πληρώνει τις δόσεις για την εξόφληση του χρέους (τακτικής ή έκτακτης οφειλής), για να μπορέσει να επανενταχθεί στη ρύθμιση θα πρέπει να καταβάλει πρόστιμο, το ύψος του οποίου αναμένεται να καθοριστεί τις επόμενες ημέρες.
Σημειώνεται ότι η νέα πάγια ρύθμιση για τις οφειλές προς την εφορία θα ενεργοποιηθεί στις αρχές του επόμενου έτους, για να εφαρμοστεί στις οφειλές που θα βεβαιωθούν το 2020. Αυτό σημαίνει ότι οι φόροι που έμειναν απλήρωτοι το 2019 ή οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που δημιουργήθηκαν μέχρι το τέλος του 2018 και δεν εντάχθηκαν στις 120 δόσεις, μπορούν να εξοφληθούν μόνο με τη σημερινή πάγια ρύθμιση των 12 ή 24 μηνιαίων δόσεων.
Τι θα προβλέπει η νέα ρύθμιση:
1. Για τις τακτικές οφειλές όπως φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ κ.λπ. ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων από 12 που είναι σήμερα θα αυξάνεται έως και 24. Στην περίπτωση που κάποιος επιλέξει να πληρώσει την οφειλή του σε 12 δόσεις το επιτόκιο θα ανέρχεται στο 5%. Για περισσότερες δόσεις, το επιτόκιο θα φθάνει στο 6% ή 6,5%.
Για παράδειγμα, εάν ένας φορολογούμενος επιλέξει να ρυθμίσει μια οφειλή φόρου εισοδήματος 3.000 ευρώ σε 12 μηνιαίες δόσεις και το επιτόκιο καθοριστεί σε 5% ετησίως, θα πληρώσει συνολικά 3.150 ευρώ. Αν ρυθμίσει την ίδια οφειλή σε 24 δόσεις, τότε το επιτόκιο θα είναι μεγαλύτερο και στην περίπτωση που αυτό διαμορφωθεί π.χ. στο 6,5%, τότε για την οφειλή των 3.000 ευρώ θα πληρώσει συνολικά 3.390 ευρώ. Οι οφειλέτες θα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τις τακτικές οφειλές τους σε έως 24 μηνιαίες δόσεις με την ίδια διαδικασία που προβλέπεται και σήμερα, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.
2. Για τις έκτακτες οφειλές όπως ο φόρος κληρονομιάς, οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να τις εξοφλήσουν σε έως 48 μηνιαίες δόσεις. Ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων θα καθορίζεται με την εφαρμογή εισοδηματικών κριτηρίων. Το επιτόκιο με το οποίο θα επιβαρύνεται η ρυθμισμένη οφειλή θα ανέρχεται στο 5% ετησίως για όσους επιλέγουν το πρόγραμμα των 12 δόσεων και 6,5% για περισσότερες δόσεις.
3. Ελάχιστη δόση: Η ελάχιστη μηνιαία δόση θα διαμορφωθεί στα 15 ευρώ.
4. Οσοι χάσουν τη ρύθμιση, για να μπορέσουν να ενταχθούν εκ νέου σε αυτήν, θα πρέπει να πληρώσουν σχετικό πρόστιμο στην εφορία.
Έντυπη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ