-
Αρχική > Ελλάδα > Ελληνίδα ερευνήτρια της NASA ανάμεσα στους καλύτερους νέους επιστήμονες του κόσμου

Ελληνίδα ερευνήτρια της NASA ανάμεσα στους καλύτερους νέους επιστήμονες του κόσμου

Η Ελένη Αντωνιάδου είναι μόνο 30 ετών, αλλά το έργο, η ειδίκευση και τα επιτεύγματα της νεαρής Ελληνίδας είναι δυσανάλογα της ηλικίας της. Γεννημένη στη Θεσσαλονίκη το 1988, έλαβε την τρίτη θέση ανάμεσα στους σημαντικότερους νέους επιστήμονες στον τομέα της ιατρικής στη λίστα του Forbes πριν από λίγα χρόνια και συνεχίζει να ανεβαίνει.

Αλλά και πριν από αυτή τη διάκριση, η Ελληνίδα ερευνήτρια είχε ήδη αναγνωριστεί παγκοσμίως από την επιστημονική κοινότητα για την εμπλοκή της στην ανάπτυξη θεραπειών που περιλαμβάνουν την τεχνητή μεταμόσχευση οργάνων. Η Αντωνιάδου έχει λάβει πολλά βραβεία, ανάμεσά τους και το βραβείο NASA – ESA Outstanding Researcher 2012, αλλά και το βραβείο “50 for the Future” και έχει ψηφιστεί η «Γυναίκα της χρονιάς» το 2013 στα ετήσια βραβεία τεχνολογίας της Μ.Βρετανίας.

Η νεαρή ερευνήτρια επιλέχθηκε από τη NASA με στόχο τον έλεγχο των επιπτώσεων της ατμοσφαιρικής πίεσης στο νευρικό σύστημα των αστροναυτών, στα πλαίσια του Mars Science Laboratory, αφού τελείωσε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο του Illinois.

Ανέπτυξε, επίσης, την ιδέα και το επιχειρηματικό σχέδιο μιας τεχνητής τραχείας, ενώ, το 2012, προχώρησε στην ίδρυση της εταιρείας Transplants without Donors, η οποία σχεδιάζει τεχνητά όργανα με βάση βλαστοκύτταρα προερχόμενα από τον ασθενή. Η ίδρυση της Transplants without Donors ήταν, ταυτόχρονα, ένα μέτρο απέναντι στο ζήτημα του εμπορίου οργάνων.

Πιο συγκεκριμένα, είναι ερευνήτρια στους διεπιστημονικούς τομείς της Αναγεννητικής Ιατρικής, και της Βιοαστροναυτικής, με εξειδίκευση στην ανάπλαση τεχνητών οργάνων από βλαστοκύτταρα ως εναλλακτική θεραπευτική οδό για τις μεταμοσχεύσεις. Έχει εργαστεί πάνω στη δημιουργία εγκεφαλικών εμφυτευμάτων, τεχνητού δέρματος, μυών, αυτιών, νεύρων και οισοφάγου, ενώ έχει σχεδιάσει μια σειρά βιοαντιδραστήρων και εργαλείων μηχανικής ιστών καθώς επίσης έχει δημιουργήσει την πρώτη βιοτράπεζα βλαστικών κυττάρων από αμνιακό υγρό στον κόσμο.

Επίσης, έχει πραγματοποίησει πειραματικές μελέτες για την ανάπτυξη βιο-νανορομπότ ως μεταφορείς φαρμάκων για στοχευμένες καρκινικές θεραπείες καθώς και κλινικές δοκιμές για βλαστικές θεραπείες για τον καρκίνο του πνεύμονα.

Εκτός από όλα αυτά τα επιτεύγματά της, δεν κρύβει ότι όνειρό της θα ήταν να γίνει επίσης αστροναύτης και να συμβάλλει στην εξερεύνηση του διαστήματος. Τα όνειρά της μέχρι ένα βαθμό έγιναν πραγματικότητα, μικρή φορούσε μπλουζάκια με το logo της NASA, τώρα πια εργάζεται και διαπρέπει εκεί.

ΠΗΓΗ: enallaktikidrasi.com

Top
Enable Notifications OK No thanks