Τραγάνα απ’έξω και μελωμένα μέσα!!!
Αρκεί να κάνετε αυτήν την συνταγή όπως σας την δίνω.
Το μυστικό είναι στο μέλωμα!
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
500 γρ.ελαιόλαδο ή σπορέλαιο
250 γρ.χυμό πορτοκαλιού
100 γρ.ζάχαρη
1 κ.γ σόδα
1 κ.γ γαρίφαλο
2 κ.γ κανέλα
2 κ.γ μπέικιν πάουντερ
ξύσμα 2 πορτοκαλιών
900 γρ.αλεύρι γ.ο.χ
50 γρ.σιμιγδάλι ψιλό
2 βανίλιες
1/2 κ.γ αλάτι
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
500 γρ.ζάχαρη
500 γρ.νερό
500 γρ.μέλι
3-4 γαρίφαλα
1 ξυλάκι κανέλας
1 βανίλια
χυμό μισού λεμονιού
ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΑ
1/2 κούπα καρύδια τριμμένα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πρώτα απ’όλα βράζω το νερό με την ζάχαρη 10 λεπτά.
Κατεβάζω απ την φωτιά και ρίχνω το μέλι
Το αφήνω να κρυώσει καλά.Και από το ψυγείο κρύο,ακόμα καλύτερα.
Σ’ένα μπολ μεγάλο ρίχνω το λάδι,τη ζάχαρη,το χυμό πορτοκάλι,κανελογαρίφαλα,ξύσμα,βανίλιες και τη σόδα και ανακατεύω πολύ καλά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.Προσθέτω το σιμιγδάλι,ανακατεύω και ρίχνω λίγο λίγο το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν λίγο λίγο(όχι όλο μαζί) μέχρι να το ρουφήξει το μίγμα και να γίνει μια πολύ αφράτη ζύμη.ΠΡΟΣΟΧΗ ΔΕΝ ΖΥΜΩΝΩ ΚΑΘΟΛΟΥ!
Απλά ανακατεύω μέχρι το μίγμα να σταθει σε ζύμη.
Πλάθω μελομακαρονα,σε μέγεθος ενός καρυδιού,τα βάζω σε 2 ταψιά με λαδόκολα (βγαίνουν 80 κομμάτια περίπου) τα τρυπάω από πάνω με πηρούνι και ψήνω στους 170 βαθμούς με αέρα 20 λεπτά.
Ρίχνω λίγα λίγα τα καυτά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι για 6-8 δευτερόλεπτα και τα βγάζω με τρυπητή κουτάλα.
Δεν τ αφήνω παραπάνω γιατί ρουφάνε αμέσως το σιρόπι.
Τα βάζω σε πιατέλα και πασπαλίζω με τα καρύδια.
Το μυστικό είναι στο σιρόπι που πρέπει να είναι κρύο και τα μελομακάρονα καυτά από τον φούρνο!
Όταν κρυώσουν καλά,λιώνω σοκολάτα κουβερτούρα και τα τυλίγω.Πριν παγώσει η σοκολάτα πάνω στο μελομακάρονο το πασπαλίζω μ