-
Αρχική > kastoria365 > Πέτρος Τόσκος συνέντευξη :Μιλά αποκλειστικά στην Ν.Κ. και στην Δώρα Κωτσοπούλου , το  πως μπορεί να εξυγιανθεί η ΔΕΥΑΚΙ(φωτογραφίες) 

Πέτρος Τόσκος συνέντευξη :Μιλά αποκλειστικά στην Ν.Κ. και στην Δώρα Κωτσοπούλου , το  πως μπορεί να εξυγιανθεί η ΔΕΥΑΚΙ(φωτογραφίες) 

Στην ΔΕΥΑΚ και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει αλλά και για τους τρόπους που θα προχωρήσει για την εξυγίανση της   αναφέρθηκε σε μια αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στη ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ο νέος πρόεδρος κ Πέτρος Τόσκος

 

 Τρεις μήνες μετά την ανάληψη της προεδρίας σας στην ΔΕΥΑΚ, πώς κρίνετε την απόφαση σας να δεχθείτε ένα τόσο δύσκολο εγχείρημα;

Η ΔΕΥΑΚ είναι μία πολύ σημαντική επιχείρηση για τον δήμο και τους Δημότες Καστοριάς, η οποία προσφέρει ένα πολύ μεγάλο έργο στους πολίτες, όχι μόνο σε ό,τι αφορά την παροχή νερού και την αποχέτευση, αλλά και παρέχοντας ποιοτικές υπηρεσίες από άκρη σε άκρη στην πόλη  και στους δεκάδες οικισμούς του δήμου μας.

Θεωρώ, μάλιστα,  ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια ανάπτυξης της επιχείρησης, η οποία μπορεί να προσφέρει ακόμη μεγαλύτερο έργο στην περιοχή μας,ακόμη και σε αναπτυξιακό επίπεδο.

Η καλή και ανοδική πορεία της ΔΕΥΑΚ είναι, λοιπόν, για εμένα ένα προσωπικό στοίχημα, το οποίο πιστεύω ότι σε βάθος χρόνου θα καταφέρουμε, μαζί με τους συνεργάτες και το προσωπικό της εταιρίας, να κερδίσουμε. Άλλωστε, όταν υπάρχει διάθεση για προσφορά, οποιοδήποτε και να είναι το πεδίο δράσης, μπορεί ο καθένας από εμάς να καταφέρει να έχει θετικά αποτελέσματα.

Από την εικόνα που έχετε τώρα πια για την επιχείρηση, τι διαπιστώσατε σε καλύτερη και τι σε χειρότερη κατάσταση από ότι περιμένατε;

Η οικονομική κατάσταση της εταιρίας ήταν γνωστή σε όλους νομίζω και δεν αποτέλεσε …έκπληξη για εμένα. Αυτό, όμως, που με εξέπληξε ευχάριστα είναι η ανταπόκριση του προσωπικού, από το οποίο είμαι πολύ ευχαριστημένος.

Υπάρχει μεγάλη διάθεση για προσφορά από την πλευρά των εργαζομένων που σε πολλές περιπτώσεις υπερβάλλουν εαυτόν ώστε να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα τόσο σε πρακτικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο προτάσεων και ιδεών που αναπτύσσουν τη δραστηριότητά μας.

Θέλω, λοιπόν, να τους ευχαριστήσω για την προσφορά τους, δεσμευόμενος και εγώ από την πλευρά μου να συνεχιστεί αυτή η καλή συνεργασία μας που έχει κοινό στόχο την αναπτυξιακή πορεία της ΔΕΥΑΚ και κατ’ επέκταση την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στους Δημότες.

Ποιες είναι οι βασικές σας προτεραιότητες, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, για την επόμενη ημέρα της ΔΕΥΑΚ;

Η πρώτη μας προτεραιότητα από την ώρα που αναλάβαμε τα καθήκοντά μας είναι η εξυγίανση της επιχείρησης, έτσι ώστε απαλλαγεί από τα βαρίδια των οφειλών της για να μπορούμε στο μέλλον να δημιουργήσουμε δράσεις που θα δώσουν ακόμη περισσότερες παροχές στους Δημότες. Δεν σας κρύβω ότι απώτερος στόχος μας είναι ακόμη και η μείωση των τελών ύδρευσης – αποχέτευσης, κάτι όπως που για να γίνει εφικτό θα πρέπει να γίνει πρώτα ένα …συμμάζεμα και να μπει μία καλή σειρά.

Παράλληλα, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε έργα τα οποία θα αναβαθμίσουν τις υπηρεσίες που παρέχουμε στους δημότες και θα περιορίσουν το κόστος λειτουργίας μας, όπως για παράδειγμα η εξεύρεση λύσεων για φθηνή ενέργεια για την τροφοδοσία των πολύ ενεργοβόρων υποδομών που έχει η ΔΕΥΑΚ.

Ένα από τα μεγάλα αγκάθια της ΔΕΥΑΚ είναι το χρέος στην ΔΕΗ καθώς και οι χρεώσεις της ΔΕΗ στα αντλιοστάσια. Πώς θα αντιμετωπίσετε αυτά τα μεγάλα προβλήματα;

Οι οφειλές της ΔΕΗ, όπως ξέρετε αγγίζουν τα 6.000.000 ευρώ. Πρόκειται για ένα δυσβάσταχτο χρέος το οποίο δεν μπορούμε μόνοι μας να αντιμετωπίσουμε. Επιδιώκουμε, λοιπόν, σε συνεργασία και με τον Δήμαρχο, ο οποίος από την πρώτη στιγμή έχει εστιάσει προς αυτή την κατεύθυνση τις προσπάθειές του, να προχωρήσουμε σε έναν διακανονισμό με την ΔΕΗ, προκειμένου να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας. Απαιτείται όμως και πολιτική βούληση έτσι ώστε να φτάσουμε σε μία ρύθμιση, η οποία θα είναι μέσα στις δυνατότητές μας.

Ταυτόχρονα, όπως ανέφερα και προηγουμένως, προσπαθούμε να μειώσουμε τις καταναλώσεις ρεύματος, χρησιμοποιώντας εναλλακτικούς τρόπους για την προμήθεια ενέργειας. Ήδη, μάλιστα, έχουμε καταθέσει προς τη ΔΕΗ μία μεγάλη μελέτη για τη δημιουργία φωτοβολταϊκού Πάρκου, προκειμένου να λάβουμε την σχετική αδειοδότηση και στη συνέχεια να εντάξουμε το έργο στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ. Το έργο αυτό θα εξασφαλίσει τις ανάγκες ηλεκτροδότησης του Βιολογικού Καθαρισμού και θα μειώσει σημαντικά τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.Αντίστοιχες ενέργειες γίνονται και σε άλλα επίπεδα, ώστε να ελαττώσουμε το μεγάλο κόστος της ενέργειας.

Με την ανάληψη της προεδρίας σας, προωθήσατε ένα νέο σύστημα διακανονισμών πληρωμών για αυτούς που είχαν μεγάλες και παλαιές οφειλές! Ποια είναι η πορεία των εσόδων και πως σκέφτεστε να κινηθείτε για αυτούς που πιθανόν δεν συμμετείχαν στην ρύθμιση αυτή;

Με την ανάληψη των καθηκόντων μου, πράγματι διαπίστωσα πως υπήρχαν μεγάλες οφειλές από πολλούς πολίτες, ενώ κάποιοι ήταν και συστηματικοί …κακοπληρωτές. Θέλοντας, λοιπόν, να δώσουμε σε όλους τους καταναλωτές την ευκαιρία να τακτοποιήσουν τα χρέη τους προς την επιχείρηση,με έναν τρόπο που δεν θα ήταν εξοντωτικός για αυτούς, αλλά και εμείς να έχουμε εισπράξεις που είναι απαραίτητες για να αντιμετωπίσουμε τις δαπάνες που έχουν να κάνουν από την αντιμετώπιση της καθημερινότητας (επιδιορθώσεις βλαβών, συντήρηση δικτύων,λειτουργικά έξοδα) έως και τη δημιουργία μελετών για την παραγωγή έργων,προχωρήσαμε σε αυτή τη ρύθμιση που νομίζουμε ότι έχει αρκετά μεγάλο εύρος για να ανταποκρίνεται στις οικονομικές δυνατότητες του κάθε νοικοκυριού και της κάθε επιχείρησης.

Η ανταπόκριση των πολιτών είναι ικανοποιητική έως σήμερα, αφού πολλοί θέλησαν να κάνουν χρήση της ρύθμισης και να βάλουν σε τάξη τους λογαριασμούς τους, ενώ τα έσοδα της εταιρίας αυξήθηκαν σημαντικά ακριβώς εξαιτίας της ρύθμισης.

Στο παρελθόν έγινε μεγάλο θέμα με την ποιότητα του νερού, ειδικά μετά τις μολύνσεις στο Δισπηλιό, και υπάρχει μεγάλη ανησυχία.  Τι έχετε να πείτε στον κόσμο για αυτό το θέμα;

Το Δισπηλιό, όπως γνωρίζετε, έχει πλέον διαφορετική πηγή τροφοδοσίας νερού από τους Μανιάκους μέσω ΒΙΠΑ, η οποία παρέχει ποιοτικό νερό σε όλους τους καταναλωτές της περιοχής μας.

Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι υπάρχει πρόβλημα μόλυνσης του υδροφόρου ορίζονται και για αυτόν τον λόγο κάνουμε διαρκώς αναλύσεις και εργαστηριακούς ελέγχους για την ποιότητα του νερού, κάτι το οποίο εγγυούμαστε σε όλους τους Δημότες μας. Διαβεβαιώνουμε τους πάντες πως το νερό που παρέχεται από τα δίκτυά μας είναι απολύτως ασφαλές προς κατανάλωση.

Το μεγάλο έργο της αλλαγής του δικτύου της πόλης, καθώς και αυτό της βιώσιμης αστικής ανάπλασης, είναι οι παρακαταθήκες της προηγούμενης διοίκησης. Που βρισκόμαστε και τι προβλέπεται στο μέλλον για αυτά, αλλά και άλλα μεγάλα έργα μέσω του ΕΣΠΑ για τον Δήμο Καστοριάς και την ΔΕΥΑΚ;

Θα αναφερθούμε στα έργα της ΔΕΥΑΚ. Όπως γνωρίζετε, το μεγάλο έργο της ύδρευσης δημοπρατήθηκε και πλέον είμαστε σε διαδικασίες υπογραφής σύμβασης με τον ανάδοχο εργολάβο. Το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί η ημερομηνία έναρξης εργασιών για την υλοποίηση του έργου, που δεν θεωρούμε θα καθυστερήσουν πολύ από εδώ και στο εξής.Ταυτόχρονα, τέσσερα ακόμη έργα βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή, που αφορούν στο αποχετευτικό δίκτυο της Κορησού, τη δεξαμενή ύδρευσης του Τοιχιού που σχεδόν έχει ολοκληρωθεί, τη βελτίωση του αντλιοστασίου στην περιοχή Φουντουκλή και το αποχετευτικό δίκτυο των οικισμών Κολοκυνθούς και Μεσοποταμίας.

Σε διαδικασίες δημοπράτησης είναι ένα ακόμη μεγάλο έργο που αφορά στη βελτίωση των υποδομών ύδρευσης δέκα Δημοτικών Ενοτήτων του δήμου μας με προϋπολογισμό 2.280.000 ευρώ, καθώς και δύο μικρότερα έργα που αφορούν στη βελτίωση της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων του Νέου Οικισμού Κορεστείων και την επέκταση του αποχετευτικού δικτύου του Χιλιοδένδρου.

Για το μέλλον σχεδιάζουμε 5 μεγάλα έργα, που ο συνολικός τους προϋπολογισμός αγγίζει τα 7 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για έργα που αφορούν σε βελτιώσεις υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης τόσο της πόλης όσο και οικισμών, καθώς και την κατασκευή του αποχτευτικού δικτύου στην Κλεισούρα, αλλά και τον εκσυγχρονισμό και την ενεργειακή αναβάθμιση του Βιολογικού Καθαρισμού με τη δημιουργία του Φωτοβολταϊκού Πάρκου για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας, όπως ανέφερα και προηγουμένως.

Επίσης υπάρχουν τρεις υπό ένταξη μελέτες που θέλουμε να εντάξουμε στο ΕΣΠΑ (ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας) που αφορούν στην ασφάλεια και την ποιότητα του νερού, καθώς και τη διαχείριση όλου του δικτύου μας.

Για όλα αυτά τα έργα οφείλουμε να ευχαριστήσουμε το προσωπικό της επιχείρησης, που εργάστηκε ώστε να φτάσουν σε επίπεδο ωριμότητας και να μπουν σε διαδικασίες χρηματοδότησης.

Τέλος, ποιο θα ήταν το μήνυμα για τον δημότη, τον επιχειρηματία και τον επισκέπτη της Καστοριάς που θέλετε να απευθύνετε σαν πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ?

Αυτό που έχω να πω στους πολίτες του δήμου Καστοριάς είναι ότι θα πρέπει να εμπιστεύονται τη ΔΕΥΑΚ γιατί, ουσιαστικά, πρόκειται για δική τους επιχείρηση. Εμείς οφείλουμε να παρέχουμε ποιοτικές υπηρεσίες είτε πρόκειται για την ύδρευση είτε για την αποχέτευση και αυτός είναι το κύριο μέλημά μας, όμως και αυτοί από την πλευρά τους να ανταποκρίνονται στις δικές τους υποχρεώσεις.

 

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks