-
Αρχική > Η Διαδρομή στον Κόσμο του Βιβλίου > θαυμαστός καινούργιος κόσμος” (Της Ελένης Κωστοπούλου Από Την Στήλη Η Διαδρομή Στον Κόσμο Του Βιβλίου)

θαυμαστός καινούργιος κόσμος” (Της Ελένης Κωστοπούλου Από Την Στήλη Η Διαδρομή Στον Κόσμο Του Βιβλίου)

Η “Διαδρομή στον Κόσμο του Βιβλίου”, συνεχίζει το μαγευτικό της ταξίδι, με τον συγγραφέα Άλντους Χάξλεϋ και το βιβλίο, “θαυμαστός καινούργιος κοσμος”.

Αυτό που εντυπωσιάζει στο συγκεκριμένο έργο, είναι η διορατικότητα  του συγγραφέα να προβλέψει τη Διαμόρφωση της κοινωνίας μας σήμερα. Ενώ, την εποχή που γράφτηκε, θεωρήθηκε βιβλίο επιστημονικής φαντασίας, σήμερα, είναι σχεδόν μία πραγματικότητα. 

Πόσο προφητικό λοιπόν, είναι το βιβλίο του Χάξλεϋ;
Ο Χάξλεϋ μέσα από την πένα του θα δώσει την απάντησή του, παρουσιάζοντάς μας, ένα κόσμο που έχει ως στόχο την καλοπέραση, την αποχαύνωση μέσα από την ηδονή. Μία κοινωνία χωρίς πόνο, χωρίς συναισθήματα.
Για όσους δεν γνωρίζουν ο Άλντους Χάξλεϋ, γεννήθηκε στις 26 Ιουλίου του 1864 στο Γκόνταλμινγκ του Σάρεν στην Αγγλία. Ανήκε σε οικογένεια επιστημόνων και μεγάλων ταλέντων. Σπούδασε στο Ήτον και το Μπάλιολι. Πριν αφοσιωθεί ολοκληρωτικά στο συγγραφικό έργο, εργάστηκε ως δημοσιογράφος και κριτικός δραματικών έργων. Ο πατέρας του ήταν διευθυντής και εκδότης της Κόρχιλ Μάγκαζιν.
Το 1937 ο Χάξλεϋ έφυγε από την Ευρώπη, για να ζήσει στην Καλιφόρνια.Από τότε η εξερεύνηση του Ψυχικού του κόσμου μέσω του μυστικισμού και των παραισθησιογόνων αποτέλεσε το κυρίαρχο συστατικό στο έργο του.
Πέθανε στην Καλιφόρνια  22 Νοεμβρίου του 1963.
Έχει γράψει πολλά έργα, θα αναφέρουμε ορισμένα.
Κίτρινο του χρωμίου,
Στο περιθώριο, Δύο ή τρις Χάριτες, Κατά μήκος του δρόμου
Θαυμαστός καινούργιος κόσμος
Το νησί και πολλά άλλα.
Περίληψη:
Ο Άλντους Χάξλεϋ μας παρουσιάζει ένα εφιαλτικό μέλλον όπου η βιοεπιστήμη και η γενετική έχουν φτάσει σε τέτοιο σημείο που υποκαθιστούν τη φυσική εξέλιξη του ανθρώπινου είδους. Ο χαρακτήρας, η ευτυχία, η κοινωνική του θέση είναι προκαθορισμένα πολύ πριν από τη γέννησή του. Ένα φανταστικό μυθιστόρημα για το μέλλον που ρίχνει ένα κριτικό φως στο παρόν και θεωρείται ένα από τα αριστουργήματα της Λογοτεχνίας του εικοστού αιώνα που έχει αντέξει στο χρόνο.
Ο συγγραφέας επηρεασμένος από τις επιστημονικές ανακαλύψεις της εποχής του αλλά και τις κοινωνικές ανακατατάξεις στην Αγγλία και τη (τότε, 1932) Σοβιετική Ένωση, μας προφητεύει ένα ζοφερό αύριο που η πραγματικότητα έμελλε να τον επιβεβαιώσει.
Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθούμε και στον τίτλο του Βιβλίου, η φράση, “θαυμαστός καινούργιος κόσμος ” είναι παρμένη από την Τρικυμία του Σαίξπηρ. Χρησιμοποιείται ειρωνικά. Δεν δίνεται με το νόημα “πόση πανέμορφη είναι η ανθρωπότητα” που της έδινε η ηρωίδα Μιράντα, όταν την αναφωνούσε αλλά έχει την ακριβώς αντίθετη σημασία για το νέο κόσμο που έχει διαμορφωθεί το έτος 632 μ.Φ.
Η χρονολογία μετά Φορντ, παραπέμπει στον Αμερικανό αυτοκινητοβιομήχανο Χένρυ Φορντ, ο οποίος, έφερε επανάσταση στη βιομηχανία με τη μαζική παραγωγή προϊόντων.
Στο παρακάτω απόσπασμα θα δούμε τον κόσμο που προβλέπει και μας αναλύει μέσα από τις σελίδες του ο συγγραφέας.
Απόσπασμα:
“Γιατί ο κόσμος μας δεν είναι ο κόσμος του Οθέλλου. Χωρίς ατσάλι δεν γίνονται ελικόπτερα και με κοινωνική σταθερότητα δεν γίνονται τραγωδίες. Ο κόσμος πια έχει σταθεροποιηθεί. Οι άνθρωποι είναι ευτυχισμένοι. Έχουν ό,τι θελήσουν και δε ζητούν ποτέ αυτό που δεν μπορούν να πάρουν. Είναι σιγουρεμένοι, έχουν άνεση, δεν αρρωσταίνουν ποτέ, δεν φοβούνται το θάνατο, δεν ξέρουν ευτυχώς τι θα πει πάθος και γηρατειά. Δεν έχουν την μανία της μητρότητας ή της πατρότητας. Ούτε γυναίκες, ούτε παιδιά, ούτε εραστές, έχουν για να ανοιχτούν. Είναι τόσο καλά προγραμματισμένοι που πολύ δύσκολα θα ξέφευγαν απ’το ρυθμό τους. Κι αν πάει κάτι στραβά, τότε υπάρχει η σόμα. Και συ πήγες και μίλαγες σ’αυτούς για ελευθερία, για ελευθερία. Κύριε Άγριε, έβαλε τα γέλια.
Περίμενες απ’ τους Δέλτα να καταλάβουν Οθέλλο! Οθέλλο!φτωχό μου παιδί.”
Όταν τελειώσουμε τις σελίδες του Βιβλίου, ο συγγραφέας θα μας προβληματίσει με έναν επίλογο αρκετά ευρηματικό και αινιγματικό. Τελικά, τι κόσμο θέλουμε;
Την απάντηση τη δίνουμε εμείς, αφού, είμαστε αυτοί, που καλούμαστε να επιλέξουμε.
Ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί από όλους.
Και η “Διαδρομή στον Κόσμο του Βιβλίου” συνεχίζεται…

 

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks