Ο Οργανισμός έχασε αξία 150.000.000 ευρώ μέσα σε μία πενταετία
Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι είναι αδιαπραγμάτευτη απόφαση της κυβέρνησης η διάσωση και η συνέχιση της λειτουργίας των ΕΛΤΑμε ένα βιώσιμο σχέδιο, το οποίο σύντομα θα ανακοινωθεί. «Το σχέδιο διάσωσης θέλει χρόνο για να καταρτιστεί. Θεωρήστε, όμως, δεδομένο ότι θα καταρτιστεί. Είναι στα χέρια μας και δεν έχουμε κανένα πρόβλημα μ’ αυτό. Τα ΕΛΤΑ είναι ένας οργανισμός με 192 χρόνια ζωής, είναι εξίσου αρχαίος με το ελληνικό κράτος και γι’ αυτόν τον λόγο θα τα διασώσουμε» υπογράμμισε.
Το σχέδιο διάσωσης προβλέπει την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τρίτους αλλά και την εξασφάλιση ενός κεφαλαίου που θα αποτρέψει τον κίνδυνο στάσης πληρωμών τους επόμενους 12 μήνες.
Η εξυγίανση των ΕΛΤΑθα στηριχθεί σε τρεις πυλώνες, δηλαδή:
-
Εθελούσια έξοδο για 2.000 εργαζόμενους. Ταυτόχρονα, λήγουν σταδιακά οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου 1.500 εργαζομένων στον τομέα της διανομής – διαλογής
-
Στην είσπραξη των οφειλών κυρίως από την Καθολική Υπηρεσία, με το ποσό των 105 εκατ. ευρώ να έχει εισπραχθεί το 2019
-
Σε άντληση χρηματοδότησης από προγράμματα ΕΣΠΑ για εκσυγχρονισμό υπηρεσιών
Η διοίκηση της εταιρείας δρομολογεί το κλείσιμο σημαντικού αριθμού καταστημάτων. Ενδεικτικά, τα έτη 2001-2019, έκλεισαν 270 καταστήματα από τα οποία τα 70 κατά την τετραετία 2015-19. Μέχρι στιγμής, εννέα καταστήματα έχουν κλείσει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.