Τα ελληνοτουρκικά και η επικοινωνιακή διαχείρισή τους, η αιφνίδια κρίση στο ποδόσφαιρο, καθώς και µια σειρά άστοχων τοποθετήσεων µελών της κυβέρνησης φέρνουν τις επικείµενες αλλαγές νωρίτερα απ’ ό,τι αρχικώς αναµενόταν, σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής
Σε μια αέναη άσκηση ισορροπίας ανάµεσα στα επείγοντα, όσο και ακανθώδη ζητήµατα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και του Μεταναστευτικού από τη µία πλευρά και της εσωτερικής οικονοµικής και κοινωνικής ατζέντας από την άλλη επιδίδονται τις τελευταίες εβδοµάδες ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι επιτελείς της κυβέρνησης.
Οι αρρυθμίες
Οι σοβαρές και πολυεπίπεδες προκλήσεις, που αντιµετωπίζει η κυβέρνηση στα µέτωπα των Ελληνοτουρκικών και του Μεταναστευτικού, αποκαλύπτουν µεταξύ άλλων και τις αρρυθµίες κατά την άσκηση του κυβερνητικού έργου, είτε αυτές πηγάζουν από ανεπαρκείς δοµές και θολές αρµοδιότητες, είτε οφείλονται σε έλλειµµα αποτελεσµατικότητας του ανθρώπινου παράγοντα και στην κακή χηµεία σε πολλά υπουργεία. Από τη στιγµή, µάλιστα, που εδώ και περίπου έναν µήνα το ηλεκτρονικό σύστηµα παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου «Μαζί» είναι πλήρως λειτουργικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Ακης Σκέρτσος έχουν πλέον µια αρκετά σαφή εικόνα για τις απαιτούµενες «διορθώσεις» στο κυβερνητικό σχήµα.
Μολονότι ουδείς µπορεί να γνωρίζει τούτη την ώρα τις πρωθυπουργικές προθέσεις, πολλώ δε µάλλον τον χρόνο εκδήλωσης των σχετικών πρωτοβουλιών, πρόσωπα µε τα οποία ο κ. Μητσοτάκης µοιράζεται συχνά πυκνά τους προβληµατισµούς του αποκαλύπτουν πως ο αναµενόµενος ανασχηµατισµός θα είναι σε κάθε περίπτωση δοµικός, επιχειρώντας να… θεραπεύσει τις παιδικές ασθένειες που προσέβαλαν το υπουργικό σχήµα του περασµένου Ιουλίου.
Όπως είναι εύλογο σε τέτοιες περιπτώσεις, σηµαντικές αλλαγές αναµένονται και σε επίπεδο προσώπων, καθώς ήδη το Μέγαρο Μαξίµου… βγάζει κατά πληροφορίες τις πρώτες κίτρινες κάρτες σε… απρόθυµους ή ράθυµους υπουργούς. Μάλιστα και παρά τη διαβεβαίωση του κ. Μητσοτάκη σε πρόσφατη τοποθέτησή του ότι «δεν θα δείτε άµεσα ανασχηµατισµό», η αιφνίδια κρίση στο ποδόσφαιρο και οι αρχικοί κυβερνητικοί χειρισµοί, τα Ελληνοτουρκικά και η επικοινωνιακή διαχείρισή τους, καθώς και µια σειρά άστοχων τοποθετήσεων µελών της κυβέρνησης οδηγούν κυβερνητικούς επιτελείς στην εκτίµηση πως οι επικείµενες αλλαγές δεν αποκλείεται να επισυµβούν νωρίτερα απ’ ό,τι αρχικώς αναµενόταν, ήτοι ακόµη και σε περίοδο προ του καλοκαιριού. Βεβαίως, η πρόσφατη εµπειρία καταδεικνύει πως ο κ. Μητσοτάκης δεν διστάζει να προχωρήσει σε άµεσες παρεµβάσεις στο Υπουργικό Συµβούλιο όταν το κρίνει απαραίτητο, όπως έγινε στην περίπτωση της επανίδρυσης του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, µοτίβο, πάντως, που δεν θεωρείται κατ’ ανάγκην και οδηγός για τις µελλοντικές κινήσεις του κ. Μητσοτάκη.
Την ίδια ώρα, ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης µαζί µε το οικονοµικό επιτελείο εργάζονται σε πολλά επίπεδα και πολλές φορές αθόρυβα, µε κύριο στόχο την… αναχρηµατοδότηση, πιθανώς, της εµβληµατικότερης προεκλογικής δέσµευσης του πρωθυπουργού περί µείωσης της φορολογίας και κατ’ επέκταση της δηµιουργίας νέων και καλύτερα αµειβόµενων θέσεων εργασίας.
Πέραν της εµπροσθοβαρούς σε πολλές περιπτώσεις εκπλήρωσης των µεταρρυθµίσεων, που εξήγγειλε προεκλογικά το κυβερνών κόµµα, όπως η µείωση του ΕΝΦΙΑ, στην κυβερνητική φαρέτρα υπάρχουν δύο πολύ σοβαρά όπλα εν όψει της τελικής φάσης των διαπραγµατεύσεων µε τους Ευρωπαίους εταίρους µας για την εξασφάλιση επιπλέον δηµοσιονοµικού χώρου: η µείωση της ανεργίας κατά δύο ποσοστιαίες µονάδες, αλλά και τα στοιχεία που αναµένονται αρχές Μαρτίου και θα καταδεικνύουν αύξηση του ΑΕΠ άνω του 2%, προσεγγίζοντας τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις του Μεγάρου Μαξίµου. Το κλίµα για την κυβέρνηση βελτιώνεται έτι περαιτέρω σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ελέω των ιδιαίτερα ανταγωνιστικών επιτοκίων των ελληνικών οµολόγων, της αναβάθµισης του ελληνικού αξιόχρεου από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, καθώς και της σταθεροποίησης του Ελληνικού Χρηµατιστηρίου πάνω από τις 900 µονάδες.
Ο τριπλός στόχος
Τα µηνύµατα που φθάνουν στο Μέγαρο Μαξίµου από τα όργανα και τους εταίρους µας στην ΕΕ αξιολογούνται ως άκρως ενθαρρυντικά. Στο πνεύµα αυτό, ως προάγγελος θετικών µαντάτων εκλαµβάνεται από την κυβέρνηση η προ ηµερών τοποθέτηση του Ευρωπαίου επιτρόπου Οικονοµίας, Πάολο Τζεντιλόνι, από την Αθήνα ότι η Κοµισιόν θα υποστηρίξει το ελληνικό αίτηµα περί µείωσης του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασµα από το 2021 και εντεύθεν. Χωρίς καµία διάθεση να προεξοφλήσουν ή να προκαταβάλουν τις αποφάσεις των ευρωπαϊκών οργάνων, κυβερνητικά στελέχη εκτιµούν βασίµως πως στο αµέσως προσεχές διάστηµα οι προσπάθειες της κυβέρνησης θα επιβραβευθούν από τις Βρυξέλλες. Οι ίδιες πηγές επιµένουν πως θα αξιοποιηθούν τα κατάλληλα εργαλεία, ώστε να εξασφαλισθεί στην Αθήνα ο απαραίτητος δηµοσιονοµικός χώρος, προκειµένου να αναχρηµατοδοτηθεί η κυβερνητική πολιτική περί µείωσης των φόρων και ελάφρυνσης της µεσαίας τάξης, που επλήγη βάναυσα από τις επιλογές της προηγούµενης κυβέρνησης.