-
Αρχική > Απόψεις > Τι έφερε και τι πήρε ο Υπουργός Εσωτερικών κατά την επίσκεψη του στην Καστοριά(Δώρα Κωτσοπούλου εφημεριδαα Ν.Κ. )

Τι έφερε και τι πήρε ο Υπουργός Εσωτερικών κατά την επίσκεψη του στην Καστοριά(Δώρα Κωτσοπούλου εφημεριδαα Ν.Κ. )

Μετά από πολλά χρόνια είδαμε έναν υπουργό της Ελληνικής Κυβέρνησης, όχι απλά να επισκέπτεται τον τόπο μας, αλλά να κάθεται περίπου μια εβδομάδα και να έχει συνεχόμενες επαφές με όλους σχεδόν τους τοπικούς φορείς και εκπροσώπους.

Έτσι λοιπόν, τόσο η ένταση όσο και η συχνότητα των επαφών καθώς και η πολυμερής διάρκεια της επίσκεψης του δεύτερου στην τάξη Υπουργού καταδεικνύει σε όλους μας ότι δεν ήταν μια απλή εθιμοτυπική επίσκεψη για την κοπή της πίτας την ΝΟΔΕ Καστοριάς, αλλά μια ουσιαστική με σίγουρα πολλές και σύνθετες πτυχές.

Είναι κοινό μυστικό πλέον ότι ο Υπουργός κάτι έφερε και κάτι πήρε, κάτι υποσχέθηκε και κάτι ζήτησε. Το ερώτημα βέβαια είναι τι ακριβώς είναι αυτά τα ζητήματα, και φυσικά εάν αποτελούν προϋπόθεση ανάπτυξης ή κάποιο άλλο δυσβάστακτο φόρτο που θα μας επιβραδύνει ακόμα περισσότερο. Με ικανοποίηση φυσικά είδαμε τον Υπουργό να υπογραμμίζει την ανάγκη να υπάρξει ένα ξεχωριστό πρόγραμμα στήριξης και ανάπτυξης του ακριτικού νομού μας που έχει πληγεί από την κρίση.

Το σχέδιο αυτό, όπως τόνισε, πρέπει να έχει ως βάση τον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό και δεσμεύθηκε προς την κατεύθυνση αυτή να αναλάβει πρωτοβουλίες. Με άλλα λόγια ήταν στην ουσία μια επανάληψη, ως ένα βαθμό των υποσχέσεων που έχουμε ακούσει σχεδόν ένα χρόνο πριν από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, ο οποίος συνόδευε τον Υπουργό σε όλες σχεδόν τις επαφές του, για την ανάγκη συγκρότησης ειδικού σχεδίου για την Καστοριά. Το πρόβλημα σε αυτές όλες τις δηλώσεις καλών προθέσεων, που δεν έχουμε κανένα λόγο να μην τις πιστεύουμε (ακόμα), είναι ότι κανείς δεν αναφέρεται πιο συγκεκριμένα σε τι ενέργειες θα προβούν.

Πέρα δηλαδή από την γενική δέσμευση του Υπουργού προς αυτή την κατεύθυνση, δεν αναφέρθηκε σε τίποτα χειροπιαστό, σε καμία συγκεκριμένη δέσμη μέτρων, σε κανένα χρονοδιάγραμμα και σε κανένα χειροπιαστό στόχο-δείκτη.

Η ανησυχία για εμάς τους Καστοριανούς μεγαλώνει ακόμα περισσότερο όταν δίπλα από κάθε αναφορά στα προβλήματα μας, όλοι οι υπουργοί, όπως και ο κ. Θεοδωρικάτος αναφέρονται στην “μεταλιγνητική” εποχή και τις δύσκολες ώρες που ”θα” περάσουν οι φίλοι μας Κοζανίτες.

Η σύγκριση είναι ανησυχητική γιατί αφενός νιώθουμε μια αδικία όταν στις δύσκολες δεκαετίες που βιώνουμε σαν Καστοριά χωρίς καμία βοήθεια δεν ενδιαφέρθηκε κανένας, ενώ τώρα στην Κοζάνη ενδιαφέρονται και μάλιστα πολύ έντονα ΠΡΙΝ ακόμα δημιουργηθεί το πρόβλημα. Αφετέρου δε, ενώ στην Κοζάνη αρχίζουν και καταστρώνουν ειδικό επενδυτικό νόμο και μόλις προχθές αναφέρθηκαν οι υπουργοί Χατζιδάκης και Γεωργιάδης σε συγκεκριμένες επενδύσεις και οδικούς χάρτες μετάβασης ενώ στην περίπτωση της Καστοριάς οι δηλώσεις μένουν σε γενικόλογες δεσμεύσεις και εκδηλώσεις ενδιαφέροντος Εκτός όμως από την ανησυχία για το ειδικό σχέδιο για την Καστοριά, που φαίνεται ότι περνάει σε δεύτερη μοίρα μπροστά στα ειδικά σχέδια της μεταλιγνητικής πορείας, μεγάλη είναι και η ανησυχία για το τι συζητήθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες όσον αφορά το μεταναστευτικό.

Η δηλωμένη πρόθεση του κ Μητσοτάκη για αποσυμφόρηση των νησιών από τον μεγάλο όγκο των λαθρομεταναστών οδηγεί αναπόφευκτα στην μεταφορά τους προς την ηπειρωτική χώρα.

Οι διαρροές των σχεδίων μετά από τις επαφές της κυβέρνησης με τους περιφερειάρχες της χώρας δείχνουν την ίδρυση κέντρων φιλοξενίας και διάφορων άλλων δομών σε όλους τους νομούς, και συνακόλουθα και εδώ στην Καστοριά. Οι δηλώσεις που έγιναν από διάφορα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, και ειδικότερα από τον πρόεδρο της τοπικής ΝΟΔΕ κ. Αδάμ για τον πακτωλό χρημάτων που θα εισρεύσουν στα ταμεία του Δήμου και τις αναπτυξιακές προοπτικές που δημιουργούνται λόγω της έλευσης των λαθρομεταναστών μόνο τυχαίες δεν μπορεί να χαρακτηριστούν, ειδικά το χρονικό διάστημα που αυτές έγιναν. Ούτε φυσικά μπορεί να θεωρήσει κανείς σύμπτωση τις αναφορές από το ΥΠΕΣ για την αποζημίωση που θα λαμβάνει ο κάθε Δήμος, κατ’ άτομο και καθ’ ημέρα, στου οποίου την επικράτεια θα λειτουργήσει κάποια δομή για μετανάστες.

Αν και όλοι οι εκπρόσωποι των τοπικών φορέων που συναντήθηκαν ή και συμμετείχαν στη σύσκεψη που έγινε τόσο στην αντιπεριφέρεια όσο και στον δήμο , εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την επίσκεψη του Υπουργού και για τις δεσμεύσεις που ανέλαβε για ορισμένα από τα μεγάλα έργα, εν τούτοις το τοπίο εξακολουθεί να παραμένει «θολό» για μια σειρά άλλων τα οποία, είναι απαραίτητα να υλοποιηθούν στην περιοχή μας Στον αντίποδα, είδαμε τον κ. Θεοδωρικάτο να υπογράφει, ενώ βρίσκεται ακόμα στην Καστοριά, προκαταβολή για τον Δήμο Καστοριάς, έναντι των χρημάτων που έχει να λαμβάνει από τους ΚΑΠ σαν μηνιαία επιχορήγηση.

Παρά την αναμενόμενη προσπάθεια από όλες τις πλευρές αυτό να φανεί σαν μια μεγάλη επιτυχία, όλοι καταλαβαίνουν ότι πρόκειται για ένα απλό επικοινωνιακό τέχνασμα, αφού πρόκειται για μια συνηθισμένη πρακτική λογιστικών εγγραφών στην ουσία και καμία σχέση δεν έχει με αύξηση πόρων προς τον Δήμο Καστοριάς. Από πληροφορίες των Νέων της Καστοριάς, ο Δήμος Καστοριάς είχε ετοιμάσει ολόκληρη λίστα με αιτήματα προς τον Υπουργό Εσωτερικών, στα οποία δεν υπήρχε η αναμενόμενη ανταπόκριση, ειδικά προς τα συγκεκριμένα ζητήματα του Δήμου.

Αντίθετα, υπήρξε δέσμευση για επίλυση ορισμένων θεμάτων, που άπτονται όμως της πανελλήνιας εμβέλειας και αποφάσεων της κεντρικής κυβέρνησης με εθνικό χαρακτήρα. Όσον αφορά τελικά, τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα υποδομής του νομού μας, οι συναντήσεις με τους επικεφαλείς της περιφέρειας ήταν σε καλό κλίμα και τουλάχιστον τα μεγάλα έργα της σήραγγας της Κλεισούρας, του φράγματος Νεστορίου, του αεροδρομίου και του φυσικού αερίου φαίνεται να είναι σε καλό δρόμο. Βέβαια, και αυτές οι ανακοινώσεις δεν φαίνεται να φέρνουν κάτι νέο, μιας και η δρομολόγηση αυτών των έργων έχει πιστωθεί ήδη στην πολυανδρία της τοπικής Νέας Δημοκρατίας με βουλευτές, γραμματείς, προέδρους και (αντι)περιφερειάρχες να ερίζουν για το ποιός κατάφερε να ξεπαγώσει αυτά τα έργα. Από ότι φαίνεται λοιπόν, ο κ. Θεοδωρικάκος ήρθε με πλήρη ατζέντα αλλά δυστυχώς όχι με πλήρη βαλίτσα για την Καστοριά.

Σίγουρα είναι θετικό ότι ένας υπουργός επιστέφεται τον τόπο μας , αλλά αντί να έρχεται απλά εθιμοτυπικά ή και με αξιώσεις, θα είναι προτιμότερο να έρχεται στην βάση μιας αμοιβαίας συναλλαγής ή ακόμα καλύτερα για επιπλέον παροχές.

Για άλλη μια φορά δυστυχώς οδηγούμαστε στην προτροπή προς τους πολιτικούς μας

 

Top
Enable Notifications OK No thanks