-
Αρχική > Ελλάδα > Μια μεγάλη οικολογική καταστροφή αποκαλύπτει η Ελληνική Ορνοθολογική Εταιρεία.

Μια μεγάλη οικολογική καταστροφή αποκαλύπτει η Ελληνική Ορνοθολογική Εταιρεία.

Μια μεγάλη οικολογική καταστροφή αποκαλύπτει η Ελληνική Ορνοθολογική Εταιρεία. Με ανακοίνωση που έκανε βεβαίωσε τη δηλητηρίαση 11 γυπαετών στην ευρύτερη περιοχή του φαραγγιού της Κλεισούρας Αράκυνθου

 στο Μεσολόγγι και εκφράζει φόβους για κίνδυνο κατάρρευσης του πληθυσμού των μεγάλων όρνεων που έχουν βασικό ρόλο στη ζωική αλυσίδα.

Από τα 11 μεγάλα πτηνά, τα 9 είναι νεκρά

Πρόκειται για το σοβαρότερο περιστατικό δηλητηρίασης που έχει καταγραφεί στη χώρα μετά από αυτό στα Στενά του Νέστου το 2012 και το μεγαλύτερο επιβεβαιωμένο όσον αφορά στα όρνεα.

Μάλιστα, στην ανακοίνωσή της απευθύνει έκτακτο κάλεσμα προς τους κατοίκους της περιοχής να ενημερώσουν άμεσα για τυχόν ευρήματα ή πληροφορίες που θα οδηγήσουν στα αίτια της δηλητηρίασης ή τη σύλληψη των δραστών και τονίζει: «Είναι στο χέρι μας να διατηρήσουμε τη φύση και τη ζωή της υπαίθρου απαλλαγμένη από δηλητήρια».

Γύπας που ταξίδεψε από το Ισραήλ

Σύμφωνα με την Ελληνική Ορνοθολογική Εταιρεία, εννιά (9) όρνια βρέθηκαν νεκρά, ύστερα από συνεργασία του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου και Ακαρνανικών Ορέων με την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία, ενώ άλλα δύο περισυλλέχθηκαν από στελέχη του Φορέα Διαχείρισης και Θηροφύλακα του Κυνηγετικού Συλλόγου Μεσολογγίου και στάλθηκαν στον Σύλλογο Προστασίας & Περίθαλψης Αγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ, όπου και αναρρώνουν, δείχνοντας σημάδια ανάκαμψης από τη δηλητηρίαση.

Ανάμεσα στα θύματα δηλητηρίασης περιλαμβάνεται και ένα Όρνιο που έφερε ετικέτα σήμανσης φτερών και είχε δακτυλιωθεί στο Ισραήλ το 2015. Έκτοτε είχε παρατηρηθεί αρκετές φορές στη Βουλγαρία, ενώ στην περιοχή του Μεσολογγίου παρατηρήθηκε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2018.

Τους νεκρούς γύπες περισυνέλεξαν στελέχη του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων, προκειμένου να σταλούν στο Κέντρο Κτηνιατρικών Ιδρυμάτων Αθηνών για τοξικολογική ανάλυση, αλλά και για να αποφευχθούν περαιτέρω δηλητηριάσεις.

Δραματική μείωση πληθυσμού

Σύμφωνα πάντα με την Ορνιθολογική σε λιγότερο από τρεις δεκαετίες οι πληθυσμοί των γυπών, κυρίως στην Ηπειρωτική Ελλάδα, κατέρρευσαν εξαιτίας της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων, ενώ παράλληλα σημειώθηκαν και τοπικές εξαφανίσεις των ειδών αυτών. Οι γύπες παρέχουν σημαντικές υπηρεσίες στην κοινωνία, καθώς επιτελούν τον κρίσιμο ρόλο του καθαριστή της υπαίθρου από τα νεκρά ζώα, αποτρέποντας τη διάδοση ασθενειών. Στην Ελλάδα, ο πληθυσμός τους έχει υποστεί δραματική μείωση και όλα τα είδη γύπα της χώρας είναι απειλούμενα με εξαφάνιση.

Η Αιτωλοακαρνανία είναι μία από τις μόλις τέσσερις περιοχές στην Ελλάδα όπου έχουν απομείνει όρνεα και φιλοξενεί τον δεύτερο μεγαλύτερο εθνικό πληθυσμό του είδους, μετά από αυτόν της Κρήτης.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

Βαρύ πλήγμα για τη μεγαλύτερη αποικία προστατευόμενων γυπών της ηπειρωτικής χώρας:11 Όρνια θύματα δηλητηρίασης, τα 9 από αυτά νεκρά, στην περιοχή του φαραγγιού της Κλεισούρας!

Πρόκειται για το σοβαρότερο περιστατικό δηλητηρίασης που έχει καταγραφεί στη χώρα, μετά από αυτό στα Στενά του Νέστου το 2012, και το μεγαλύτερο επιβεβαιωμένο όσον αφορά στα Όρνια.

Η ανησυχία για την τύχη των υπόλοιπων Όρνιων της περιοχής είναι έντονη και ο κίνδυνος για την κατάρρευση του τοπικού πληθυσμού γυπών παραμένει. Η αποικία Όρνιων της Κλεισούρας, μαζί με αυτή των Ακαρνανικών, είναι οι μόνες που έχουν απομείνει στη Δυτική Ελλάδα και οι μεγαλύτερες εναπομείνασες στην ηπειρωτική χώρα.

Το περιστατικό αυτό έρχεται σε συνέχεια του προ δύο ετών σοβαρού περιστατικού στην ίδια περιοχή, με συνολικά 7 Όρνια θύματα δηλητηρίασης.

Έκτακτο κάλεσμα προς τους κατοίκους της περιοχής:

Σε περίπτωση εντοπισμού νεκρών πουλιών ή άλλων ζώων στην ύπαιθρο, παρακαλούμε ενημερώστε άμεσα:

– Τον Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων στο τηλ. 26320 55094

– Το Δασαρχείο Μεσολογγίου στο τηλ. 26310 28878

– Την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία στα τηλ. 210 8228704 & 210 8227937 (καθημερινά 9:00-17:00) και 6947 610763 (24 ώρες)

Είναι στο χέρι μας να διατηρήσουμε τη φύση και τη ζωή της υπαίθρου απαλλαγμένη από δηλητήρια!

«Νέα Σελίδα»:

Top
Enable Notifications OK No thanks