Σκηνές αλλοφροσύνης παρατηρούνται σε σούπερ μάρκετ της Ιταλίας και της Μεγάλης Βρετανίας, αλλά και της Ελλάδας σε μικρότερο βαθμό, με τον κοροναϊό να προκαλεί πανικό στους καταναλωτές που σπεύδουν να προετοιμαστούν για ενδεχόμενες απαγορεύσεις μετακινήσεων. Στην Ιταλία, που έχει βάλει πλέον από πάνω της ταμπέλα «κλειστόν», είδη πρώτης ανάγκης έχουν εξαφανιστεί από τα ράφια, ενώ ουρές εκατοντάδων πολιτών σχηματίζονται έξω από τα σούπερ μάρκετ. Πατάτες, μπισκότα, γάλα, ζάχαρη αλλά και σαπούνια και αντισηπτικά φεύγουν πρώτα από τα ράφια στη γειτονική χώρα, που βιώνει το μεγαλύτερο πρόβλημα με τον κοροναϊό μετά την Κίνα στην οποία ξέσπασε η επιδημία του Covid-19.
Και στην Αγγλία αδειάζουν τα ράφια και υπάρχει έλλειψη σε προϊόντα όπως ρολά τουαλέτας, ζυμαρικά και κονσέρβες ντομάτας. Για να αποφευχθεί το… ποδοπάτημα, αποφασίστηκε να επιτραπεί να γίνονται παραδόσεις προϊόντων σούπερ μάρκετ, δηλαδή, ντελίβερι, και τις νυχτερινές ώρες, ενώ η κυβέρνηση αποφάσισε να αναστείλει τους κανόνες ανταγωνισμού και να αφήσει τα σούπερ μάρκετ να παραδίδουν στους πελάτες των αντιπάλων τους καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο.
Στην Ελλάδα, «εκτόξευση» καταγράφουν οι πωλήσεις και η πελατεία των ηλεκτρονικών σούπερ μάρκετ λόγω του κοροναϊού. Η ανησυχία που επικρατεί για την εξάπλωση του θανατηφόρου ιού έχει οδηγήσει τις τελευταίες μέρες ένα μεγάλο κομμάτι των καταναλωτών στις αγορές μέσω διαδικτύου, εκτοξεύοντας τις ηλεκτρονικές πωλήσεις. Υπολογίζεται ότι εδώ και δύο εβδομάδες οπότε και εντοπίσθηκαν τα πρώτα κρούσματα στην Ιταλία και η εξάπλωση του ιού άρχισε να παίρνει διαστάσεις οι παραγγελίες στα ηλεκτρονικά σούπερ μάρκετ υπερδιπλασιάσθηκαν ενώ κατακόρυφα αυξήθηκε και ο αριθμός των νέων πελατών, οι οποίοι έσπευσαν να κάνουν τα ψώνια τους μέσα από τις πλατφόρμες τους.
Μεγάλη ζήτηση υπάρχει –όπως και στην υπόλοιπη αγορά- για τις κατηγορίες ξηρού τροφίμου (όσπρια, μακαρόνια, κονσέρβες, κα.), οι οποίες μπορεί να αποθηκευτούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα καθώς επίσης στα απολυμαντικά και στα καθαριστικά. Σύμφωνα με εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ, επάρκεια αποθεμάτων υπάρχει στην αγορά και δεν αναμένεται να σημειωθούν ελλείψεις σε τρόφιμα και σε άλλα είδη πρώτης ανάγκης, με εξαίρεση ενδεχομένως μετά από κάποιο χρονικό διάστημα στα αντισηπτικά και σε άλλα είδη ατομικής υγιεινής και καθαριότητας, αφού έχει υπερπολλαπλασιαστεί σε τεράστιο βαθμό η ζήτησή τους. Ωστόσο, οποιαδήποτε πρόβλεψη και εκτίμηση, αναφορικά με την επάρκεια των προϊόντων, μπορεί να χαρακτηριστεί ως ριψοκίνδυνη, αφού όλα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη που θα παρουσιάσει ο κορονοϊός στη χώρα μας και από το αν θα σημειωθούν θανατηφόρα κρούσματα.