-
Αρχική > Απόψεις > Θα πρέπει να έχουμε συνείδηση και όχι άσκοπες μετακινήσεις ( της Ειρήνης Αντωνοπούλου Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πατρών)

Θα πρέπει να έχουμε συνείδηση και όχι άσκοπες μετακινήσεις ( της Ειρήνης Αντωνοπούλου Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πατρών)

Με τη δημόσια υγεία δεν παίζουμε.

Αυτό το μήνυμα πέρασε στη συντριπτική πλειοψηφία των ΠΟΛΙΤΩΝ που  δείχνουν να πειθαρχούν στις οδηγίες των επιστημονικών φορέων για αντιμετώπιση του κινδύνου από τον κορονοιό.
 Ο κόσμος πρεπει να  αποφεύγει τις άσκοπες μετακινήσεις, παίρνει όλα τα μέτρα προστασίας που υποδεικνύουν οι γιατροί και δείχνει μια αξιοπρόσεχτη ωριμότητα .
Όπως λένε οι λοιμωξιολόγοι οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι καθοριστικές για την εξάπλωση ή μη του ιού.
Πάντως, αυτό το οποίο οφείλουμε να αναγνωρίσουμε είναι ότι αυτή η έκτακτη κατάσταση αντιμετωπίζεται μέχρι  στιγμής με εξαιρετική επιτυχία από το σύστημα υγείας της χώρας μας.  Αν και όλοι γνωρίζουν τις αδυναμίες και τις ελλείψεις του συστήματός μας, εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται πως δεν είναι τόσο χάλια η κατάσταση όπως θέλουν να λένε διάφοροι ειδικοί και μη.
Ότι στέκεται όρθιο το σύστημα υγείας, τούτο οφείλεται κατά κύριο λόγο στο επιστημονικό προσωπικό που, ακόμα και στα δύσκολα, αποδεικνύει την άρτια επιστημονική του κατάρτιση.
Κατώτερη των περιστάσεων φάνηκε η Ιεραρχία της Εκκλησίας αυτές τις δύσκολες μέρες με το μανιφέστο που εξέδωσε και ανάγκασε ακόμη και τους επιστημονικούς φορείς να διαφωνήσουν δημόσια μαζί της, αν και αρχικά απέφυγαν ή προσπάθησαν να καλύψουν ακραίες αναφορές για τη Θεία Κοινωνία.
Η εκκλησία  διαχειρίστηκε εντελώς λαθεμένα αυτή την κρίση. Ουσιαστικά με τα αρχιερατικά κηρύγματα επιχειρήθηκε ανυπακοή στις οδηγίες της Επιστημονικής Επιτροπής Υγείας και προσπάθεια να επιβληθεί η θρησκευτική Πίστη έναντι της Επιστήμης.
Το αποτέλεσμα αυτής της αντιπαράθεσης ήταν να δεχτεί επικρίσεις η εκκλησία  ακόμα και από θρησκευόμενα άτομα που δείχνουν εμπιστοσύνη στους ιατρούς και όχι στους ιεράρχες στην περίπτωση του κορονοιού.
Πέραν τούτου, η λειτουργία των  πόλεων για αποφυγή εξάπλωσης του ιού,
βρίσκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο , επιδεικνύεται σοβαρότητα, ψυχραιμία, ωριμότητα και αυτό το κλίμα πρέπει να διατηρηθεί και το επόμενο διάστημα αδιαφορώντας για κάποιες φωνές που επικεντρώνουν την προσοχή τους στην οικονομική καθίζηση της  αγοράς, προτάσσοντας τα χαμένα κέρδη.
Σε μια έκτακτη κατάσταση, οικονομικές ζημίες καταγράφονται σε όλο τον κόσμο και έχει υπολογιστεί ότι αυτές θα κυμανθούν στο 1 τρις, δολάρια.
Προέχει όμως η δημόσια υγεία. Και αυτή αξίζει όσα όλα τα λεφτά του κόσμου κι ακόμα περισσότερα !
Top
Enable Notifications OK No thanks