-
Αρχική > Η Διαδρομή στον Κόσμο του Βιβλίου > “Ο Ζητιάνος” του Ανδρέα Καρκαβίτσα (Η διαδρομή στον κόσμο του βιβλίου)

“Ο Ζητιάνος” του Ανδρέα Καρκαβίτσα (Η διαδρομή στον κόσμο του βιβλίου)

Η διαδρομή στον κόσμο του βιβλίου συνεχίζει το μαγευτικό της ταξίδι με τον Ανδρέα Καρκαβίτσα και το βιβλίο του “Ο Ζητιάνος”.

Ποιος είναι όμως, ο συγγραφέας που επάξια κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις στην Ελληνική Λογοτεχνία και μέσα από τη γραφή του, θα προσφέρει στο αναγνωστικό κοινό την ευκαιρία και τη διανοητική ευδαιμονία να γνωρίσει το έργο ενός από τους κορυφαίους της Λογοτεχνίας μας, που συνέλαβε στην ένδοξη διαμόρφωσή της και στην πνευματική μας αναγέννηση;
Ο Ανδρέας Καρκαβίτσας είναι ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες πεζογράφους. Γεννήθηκε το 1865 στα Λεχαινά Ηλείας. Ήταν το μεγαλύτερο παιδί μιας πολυμελούς οικογένειας, καθώς είχε αλλά οχτώ αδέρφια. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών από την οποία αποφοίτησε το 1888. Το 1889 στρατεύτηκε και κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Μεσολόγγι γνώρισε τις ομορφιές αλλά και τη δύσκολη ζωή της υπαίθρου. Θα καταγράψει τις εντυπώσεις του αυτές σε ένα από τα σημαντικότερα έργα του, τον Ζητιάνο, που ολοκλήρωσε το 1897. Μετά τη λήξη της στρατιωτικής του θητείας, διορίστηκε γιατρός στο ατμόπλοιο Αθήναι, με το οποίο πραγματοποίησε ταξίδια στη Μεσόγειο, τη Μαύρη Θάλασσα, τα παραλία της Μικράς Ασίας και τον Ελλήσποντο. Οι εμπειρίες του από την περίοδο αυτή και την επαφή του με τους ναυτικούς και τη θάλασσα περιέχονται στο ταξιδιωτικό ημερολόγιο Σ’ Ανατολή και Δύση και θα αποτελούν τη βάση της συλλογής διηγημάτων Λόγια της Πλώρης, που εκδόθηκαν το 1899. Από τον Αύγουστο του 1896 ως το 1921 υπήρξε μόνιμος αξιωματικός του ελληνικού στρατού, φτάνοντας ως το βαθμό του γενικού αρχίατρου. Λίγο πριν φύγει από τη ζωή, στις 22 Οκτωβρίου του 1922, ο Καρκαβίτσας είχε βάλει στόχο να τελειώσει την συγγραφή του έργου του Ο αμαρτωλός, το οποίο είχε ξεκινήσει να γράφει από το 1894. Δυστυχώς,οι κακουχίες των πολέμων και οι ασθένειες επιβάρυναν την υγεία του και δεν του επέτρεψαν να το ολοκληρώσει, αφήνοντας τον Αρχαιολόγο, που έγραψε το 1903, την τελευταία του ολοκληρωμένη δουλειά. Ο Ανδρέας Καρκαβίτσας θεωρείται, μαζί με τους Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη και Γεώργιο Βιζυηνό, από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της ηθογραφίας και κύριος εκπρόσωπος της ρεαλιστικής πεζογραφίας στη νεοελληνική λογοτεχνία.
Περίληψη:
Ο Ζητιάνος είναι ένα συγκλονιστικό ψυχογράφημα γραμμένο με μαεστρία από τον σπουδαίο ποιητή και πεζογράφο μας Ανδρέα Καρκαβίτσα. Εξαιρετικός ψυχολόγος αποδίδει με ρεαλισμό αλλά και με απίστευτο λυρισμό τα πάθη, τις προλήψεις, την αγραμματοσύνη και τις δεισιδαιμονίες που κυριαρχούν εκείνη την εποχή λόγω του σκληρού αγώνα για την επιβίωση και αποτελούσαν το κυρίαρχο στοιχείο στην ελληνική ύπαιθρο. Ο κεντρικός ήρωας, ο Τζιριτόκωστας, είναι ο αντιπροσωπευτικός τύπος του παμπόνηρου ζητιάνου, που παίζει στα δάχτυλα την ψυχολογία των χωρικών για να κερδίσει αυτό που θέλει, με αποκορύφωμα το γεγονός ότι κατάφερε να ξεγελάσει ακόμα και τον ίδιο του τον πατέρα.
Απόσπασμα:
Ο Ζητιάνος όμως δεν είχεν ακόμη εφεύρει κανένα τέτοιο γιατρικό. Αλλά και δεν ημπορούσε να ομολογήση την αδυναμία του! Κ’ επί τέλους; Αφού εκείνη ήταν πρόθυμη να το πιστέψη κ’ είχε τη διάθεση, γιατί τάχα αυτός να χάση τα κέρδη κ’ ίσως – ίσως τήν υπόληψή του; Αυτός πάει να την γελάση, δεν το αρνείται. Αλλά γιατί και αυτή να μην είναι τόσον έξυπνη, ώστε να μή γελασθή; Έπειτα οι καπάτσοι από τους κουτούς θα ζήσουν. Οι έξυπνοι δεν γελιούνται.
Η γραφή του Καρκαβίτσα είναι τόσο όμορφη, λυρική και στρωτή που σε βάζει αμέσως μέσα στο κόσμο που δημιούργησε. Η πλοκή είναι καλοδουλεμένη, η σκιαγράφηση των χαρακτήρων εκπληκτική με ζωντανές περιγραφές της κοινωνίας, των καραγκούνικων χωριών, της νοοτροπίας τους και της πρωτόγονης κατάστασής τους και με ιδιαίτερους ήρωες, όπως του ζητιάνου που έγινε από επιλογή και όχι από ανάγκη και μάλιστα με κύρια θέματα τις γυναίκες. Αναλυτικές λεπτομέρειες για την αμάθεια, τις φοβίες, τις δεισιδαιμονίες.
Πόσοι και πόσοι άνθρωποι δεν καταφεύγουν ακόμα και σήμερα σε αυτό το “επάγγελμα”; Πόσοι είναι εκείνοι που εκμεταλλεύονται την αδυναμία και την άγνοια των υπολοίπων;
Πρόκειται για ένα θέμα πάντα επίκαιρο και διαχρονικό.
Ένα ταξίδι στον χρόνο λοιπόν το βιβλίο αυτό, και ένα οδοιπορικό στα χωριά της Θεσσαλίας.
Ένας μύθος και μια κορύφωση που σε αφήνει πλήρως χορτασμένο.
Και η διαδρομή στον κόσμο του βιβλίου συνεχίζεται…

 

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks